Страх от Изоставяне

Много хора търсят лечение на страх от изоставяне и информация свързана със този страх. В тази статия ще прочетете – Какво е страх от изоставяне?, Какви са причините?, симптомите и възможностите за лечение на този страх.

Какво е Страх от Изоставяне?

страх от изоставянеОпределя се като тревожно разстройство, при което човек изпитва панически страх, с който не може да се справи сам.

Наблюдава се при мъже и жени от всички възрасти и е често срещан при деца. Такива хора живеят в постоянен страх, че „живота им ще свърши”, ако техните близки ги изоставят.

Страхът от изоставяне е известен, като фобия с наименование Аутофобия (Autophobia) и може да доведе до проблеми, както на страдащия, така и на неговите близки. Думата Аутофобия, произлиза от две гръцки думи „auto” – самостоятелен и „phobos” – страх.

Тази фобия е свързана с много други подобни фобии – Изолофобия – страх от това да не останеш сам, Монофобия – страх от самота или да бъдеш сам, Еремофобия – страх от самота.

Често страдащия страда от безпокойство и тревожност, които могат да доведат до домашно насилие и физическа разправа с хората, които обичате.

 

Причини за Страх от Изоставяне

Причините за този страх могат да бъдат следните:

Травма в детството. Много специалисти са на мнение, че тази фобия е причинена от раздяла на родителите, когато детето е било малко. Дори и в зряла възраст, това травмиращо събитие продължава да влияе на живота, защото тази травма не е преодоляна на съзнателно ниво. Човек се страхува, че това може да се случи и с него, когато вече е голям и продължава да изпитва гняв и омраза от миналата травма.

Смърт на един от родителите или роднина. Невъзможност да се преодолее тежката мъка след смъртта на близък човек, може да е причина за страх от изоставяне, особено ако лицето е било зависимо финансово и емоционално от починалия. Липсата на финансова и емоционална подкрепа води до страх.

Ниско самочувствие. Ако емоционално не сте сигурни във своите способности да се справяте със задълженията в живота и имате ниска самооценка за себе си, може да търсите постоянно одобрение от другите и да развиете зависимост от човек. Тази зависимост, до толкова ви е обсебила, че вие се притеснявате да не останете сами.

 

Симптоми на Страх от Изоставяне

Симптомите могат да бъдат психически, емоционални и физически. Безпокойството и страхът от ниски нива, могат да прераснат до пристъп на паника.

Психически симптоми:

 • Мислите за страх от изоставяне преобладават и трудно човек може да мисли за нещо положително.
 • В съзнанието постоянно идват неприятни картини или филми на изоставяне
 • Страх от загубата на контрол
 • Страх от загубата на съзнание и невъзможност да се мисли трезво
 • Чувство за нереалност

Дете, което е преживяло изоставяне често е по-вероятно да се сблъска с дългосрочни психически симптоми. Тези опасения обикновено се основават главно на страха, че изоставянето ще се повтори. Дете, което е било изоставено от родител (родители), може да се бори с чести промени в настроението или гняв през целия си живот, като това може да доведе до избягване на потенциални интимни партньори и приятели. Психическите симптоми могат да повлияят изключително негативно на самочувствието.

Емоционални симптоми:

 • Постоянна тревожност за предстоящи събития.
 • Страх от изолация.
 • Съпруга (съпругата) постоянно се съмнява, че партньора има друга връзка.
 • Повечето клиенти с които съм работил за преодоляване на страх от изоставяне, когато си мислят за миналото изпитват – гняв, тъга, мъка, страх, вина, ревност и др.

Физически симптоми:

 • Недостиг на въздух
 • Болка в гърдите
 • Изпотяване
 • Пресъхване на устата
 • Виене на свят
 • Сърцебиене и ускорен пулс
 • Гадене и стомашен дискомфорт
 • Изтръпване на крайниците или усещане за изтръпване
 • Горещи или студени вълни

Хората с тези симптоми, често си мислят за предстоящо нещастие (раздяла), което не ги остава на мира. Необходимо е разбиране от страна на роднини и приятели за да не се чувстват изоставени и самотни.

Симптомите могат да доведат до депресия и други негативни мисли, които да засилят негативните убеждения.

 

Лечение на Страх от Изоставяне

Всеки засегнат от тази фобия може да получи лечение. Най-добри резултати при лечение на страх от изоставяне се получава при използването на комбинация от НЛП Терапия, Хипноза, позитивна визуализация, утвърждения и медитация.

Ако Аутофобията пречи на човек да води нормален и здравословен живот е необходимо незабавно да потърси подходящо за него лечение. С правилно лечение и професионална помощ симптомите могат да бъдат сведени до минимум или напълно премахнати.

Опитния терапевт може да предложи различни възможности за лечение, които ще помогнат за справянето със този страх.

Невро-лингвистично програмиране (НЛП) изобилства от техники и методи за лечение на страх.

Ако страдате от страх от изоставяне  свържете се  сега с НЛП терапевта Милен Петров, който знае как да ви помогне.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg