blog

Агресия

Преди да разберете как може да се справите с този тип поведение е необходимо да разберете какво представлява.

Във всички поведенчески науки агресията остава едно от най-неразбраните понятия.

От широката общественост тя се възприема като нетипична форма на поведение при ситуации на конфликт и се появява при стресиращи и неблагоприятни обстоятелства, предизвикани от аморалното поведение на дадените участници в конфликта.

Проявата и води до отрицателни последици и причинява вреда или травмираща болка на участниците в конкретната ситуацията. Може да бъде вербална /с думи/ или невербална /физическа/.

Областта, от която произлизат всички емоции, е мозъкът. И точно там се появява и стартира, карайки човек да се държи агресивно.

агресия След многогодишни продължителни проучвания, учените са открили две области в мозъка, които пряко регулират и влияят на това поведение .

  • Първата е амигдалата, която може да причини това неконтролируемо поведение. След като сетивно от външната заобикаляща среда чрез това какво вижда и чува човек в мозъчните неврони информацията стигне до амигдалата, тя задейства производството на хормони, които го карат да се държи по този начин.
  • Втората област, която играе регулаторна роля за появата на агресия, е хипоталамусът. Хипоталамусът причинява агресивното поведение, когато е електрически стимулиран. Съществуват рецептори, които си взаимодействат с невротрансмитерите серотонин и вазопресин и те определят нашето настроение и поведение.

Причини за поява на Агресия

Различни са факторите и причините, които могат да повлияят за изразяването и на вербално и невербално ниво и те са:

Биологични

От двата пола мъжете са по-склонни към изразяването на физическа агресия отколкото жените. Жените използват нефизични форми на вербална агресия, като социално отхвърляне и др.

Околна среда

Важна роля за проявата на този тип поведение е семейната среда в детството. Хора, които са били свидетели в детските си години на караници и скандали в семейството си, вярват, че насилието и враждебността са приемлив начин на изразяване на недоволството.

Други причини

Заболявания, като психоза, епилепсия, деменция, употребата на наркотици, злоупотребата с алкохол и мозъчните травми или аномалии биха могли да са фактори за появата на агресия.

 

Видове агресия

Появата и може да се причини от различни психологични процеси. Определящо за вида агресивно поведение е причината за неговата поява.

Емоционалната/импулсивната

Емоционалната или импулсивната е в резултат от импулсивни емоции. Те не се проявяват от предварително намерение. Негативните емоции, които човек преживява временно/моментно/, водят до появата на този вид агресия.

Инструменталната/когнитивната

Умишлено планираната е наречена инструментална или когнитивна агресия. Нейната проява е предварително обмислена и изчислена. Тя не е свързана толкова с проява на чувства. С нея се цели да се нарани някой друг. Агресорът мисли, че това е по-лесен начин да постигне целта си. Пример е наемането на терорист, който убива, с цел политическо надмощие.

Съществуват разлики между емоционалната и инструменталната. Доказано е, че емоционалната агресия има по-малко последици от когнитивната и инструментална. Двата вида агресии се разграничават по пътя до крайната точка на един континуум.

Физическа

Физическата агресия включва физически увреждания на участника в дадена ситуация, например чрез стрелба с оръжие, пронизване, удари или ритане.

Вербална

Вербалната изключва физическа вреда на даден участник от конфликтната ситуация. Тя се характеризира с викане, крещене, псуване, обидни думи и т.н.

Социална/релационна агресия

Тя се определя като умишлено увреждане на социалните отношения на друг човек. Социалната може да включва клюки за друго лице, изказвания и прояви под формата на хомофобски, сексуални или расови епитети и шеги, които са с цел да причинят вреда на индивидите.

Киберагресия

За осъществяването на киберагресията се използват средства като: компютри, мобилни телефони и други електронни устройства. Този вид все повече се увеличава в световен мащаб. Най-уязвимата група за кибертормоз са децата в тийнейджърска възраст.

Кибертормозът може да бъде насочен към всеки човек с различно от традиционната представа поведение – лесбийките, транссексуалните, хомосексуалните, бисексуалните.

 

Лечение на агресивно поведение

Съществуват различни видове терапия, полезни при лечението на агресивно или насилствено поведение. Терапията/лечението/ се определят от причините за проявата на поведението, от личността и от житейския опит на лицето.

Когато агресията е проявена в домашна среда с насилие над един партньор, не може да има терапия за двойки. Причината е, че в повечето случаи жертвата на домашно насилие е застрашена от агресора, ако той не желае или не може да се промени по време на терапията.

За тези, които проявяват насилствено поведение се препоръчват два вида терапия:

Когнитивно поведенческата терапия. Тя се фокусира върху обучението с цел разбиране и контролиране на агресията. По време на терапията се изпробват различни механизми за справяне с мислите и чувствата, свързани с появата на насилствено поведение. Уязвимите трябва да се научат как да оценяват правилно последствията от думите и действията си.

НЛП Терапия. Това е друг по-нов вид терапия, която може да се използва за препрограмиране поведението и емоциите на човек. Тя се явява краткосрочен терапевтичен метод с много добри резултати. Може бързо и лесно да се препрограмира поведението на агресивното лице до степен до която ще бъде в полза не само за него, но и за обществото като цяло, защото всички ние знаем, че агресията не води до нищо добро. Това става с конкретни НЛП техники, които се прилагат в процеса на терапия.

Ако вие или ваш близък приятел има агресивно поведение, може да се свържете с мен – Милен Петров – НЛП Терапевт и Консултант на телефон 0879859058  сега  и да разберете, какви са възможностите за помощ.

 

Обикновено класическата психотерапия има за цел да разкрие дълбоките и скрити емоции/чувства на агресора, които го подтикват към проява на агресивно поведение. Чувства и емоции като срам, унижение или страх водят до защитна проява чрез поведение.

Насилственото и агресивното поведение може да възникне в резултат на настъпило в детска възраст насилствено поведение над агресора, който се проявява в момента. Чрез своята агресия той отговаря на агресията, проявена над него в детството му. За да бъде предотвратено подобно агресивно поведение, създадено от детството, трябва да търсят причините в детството.

НЛП не търси причините, а търси начини как да помогне СЕГА! Защото дори и да знаете причините, това не ви помага. Много хора идват при мен на консултации и те осъзнават, че са били подложени на тормоз от страна на родителите си, но това не им е помогнало и едва след няколко НЛП техники намират промяна в своето поведение.

Благодаря, че прочетохте статията до край!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

Източници:

  1. https://www.cdc.gov/nchs/fastats/homicide.htm
  2. https://www.apa.org/topics/violence/partner
  3. https://www.sciencedaily.com/terms/aggression.htm
  4. https://opentextbc.ca/socialpsychology/chapter/defining-aggression/
  5. https://www.verywellmind.com/what-is-aggression-2794818

Spread the love

2 thoughts on “Агресия

  1. Здравейте!Във връзка съм от половин година и моя партнйор е агресивен.Случи се да ме души!Питането ми е,дали самата агресия е възможно да се парира по някакъв начин?

    1. Здравейте Наташа, разбира се че може да се парира агресията. В НЛП има конкретни техники, които могат да ви научат как става това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *