blogСТРАХОВЕ

Акрофобия

Какво е Акрофобия?

Акрофобията  (от гръцките думи orκρον „връх“ и βόβος „страх“) е тревожно разстройство, което се определя като ирационален панически страх от височини. Тази фобия засяга между 2% и 5% от населението, като повечето засегнати са жени. Засегнатите изпитват паника от високи места или от места близо до височини (асансьор, стълби).

Преди да бъде разгледана темата по-подробно, ще дам определение на термина фобия. Това е реакция на страх, която се появява, когато определен човек е застрашен от обекта на своя страх, например: коли, вода, насекоми и др.

Важно е да се прави разликата между фобия и страх. Например ако даден човек е следван от огромна отровна змия, той ще изпита силен страх. Това е нормална реакция в тази ситуация. Но ако човек припада всеки път, щом се споменава кръв, тогава реакцията на човек не е пропорционална на ситуацията. Изводът е, че фобията е неадекватна реакция на страха. При някои хора фобията може да се превърне в истински кошмар.

жена се страхува от високо - акрофобия Акрофобията е различен тип фобия от всички други специфични фобии, тъй като този страх е по общ. Човек с такова тревожно разстройство може да се страхува да се катери по стълба, да бъде на висок етаж, да бъде на височина или да извършва дейност на височина, да гледа надолу от прозореца.

Фобията се определя в зависимост от силата на страха.

Страховете обикновено са емоции, които се предизвикват от подсъзнанието, за да го защитят. Човек изпитва страхове и това е нормална функция на мозъка свързана с оцеляването, но когато този страх стане ирационален по такъв начин, че той се задейства от ситуации, които не могат да му навредят, това се нарича фобия.

При този вид фобия, даден човек може да не изпитва страх, когато гледа от прозореца на стаята си, но може да изпита паническа атака, когато е на високо място и може да не е в състояние да се контролира.

Страхът от височините също се дължи на дисфункция, която затруднява поддържането на баланса. Човек с акрофобия има дефицитна вестибуларна система. Затова той трябва да компенсира този дефицит, като разчита повече на зрителния си капацитет. А когато човек е високо над земята, той има повече визуална обработка, отколкото е на земята. В резултат на това зрителната кора се претоварва и води до смущения във възприемането при дадения човек.

 

Причини

Като дете всеки човек е изпитвал страх от височините, но интензивността на страха варира при различните хора. С израстването човек се адаптира към височините и спира да се страхува. Но при хората с акрофобия има други причини за това тревожно разстройство:

 • Травмиращи събития

Обикновено тези събития се случват по време на детството. Най-често срещаните събития са падане, при което жертвата е сериозно засегната и това може да причини появата на фобия. Това не означава, че появата на акрофобия винаги е свързана с неприятно събитие с височина. Някои хора са придобили страха си чрез наблюдение, без да са били наранени.

 • Вроден страх от височини

 

Изследователите са на мнение, че акрофобията може да се наследява, когато съществуват предразполагащи фактори към тази фобия.

 

 • Когнитивна пристрастност

Погрешното обработване на данни за височините в ранна детска възраст може да предизвика прекомерен стрес и да доведе до появата на фобия. Склонността към надценяване на тежестта на злополуките или произшествията е често срещано явление, когато това се случи.

 

Симптоми

Ако даден човек страда от Акрофобия, може да почувства паника, тревожност и нервно напрежение, когато е на височина. Инстинктивно той ще започнете да търси нещо, върху което да се вкопчи, тъй като не може да се довери на собственото си чувство за равновесие. Други често срещани реакции включват незабавно коленичене, спускане или пълзене на четири крака.

Симптомите на Акрофобията са както емоционални, така и физически. Човек може да започне:

 • да се поти
 • да трепери
 • да усети сърцебиене
 • да вика
 • да крещи
 • да се почувства парализиран
 • да се почувства ужасен
 • да изпита затруднения да мисли ясно
 • да изпита безпокойство
 • да изпита главоболие, виене на свят
 • да изпита напрежение или мускулна възбуда

Хората, които страдат, не само чувстват дълбоко безпокойство на покрива на небостъргач, но и избягват рискови спортове, които включват издигане на голямо разстояние от земята. Така много от хората с Акрофобия ограничават дейностите на високо, въпреки че се намират в безопасна ситуация.

 

Лечение

Днес съществуват различни форми на лечения на Акрофобия и един от тях е НЛП Терапия. Чрез НЛП техники не се налага на човек да се излага на своя страх. Хората  с този вид психично разстройство често се обучават чрез НЛП терапевт по различни начини, за да спрат да реагират пресилено на дадена ситуация и да възвърнат емоционалния самоконтрол.

НЛП терапията е най-често използваната терапия за лечение на фобии. Методите постепенно приближават хората със симптоми на акрофобия към стимулите на техните страхове. По този начин те стават все по-уверени и намаляват тревожните реакции. Това помага на човек да извършва ежедневни дейности, като возене в асансьор или гледане през прозорец, без да ги парализира от страх.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

Източници:

 1. http://www.phobiasource.com/acrophobia/
 2. https://blog.cognifit.com/acrophobia/
 3. https://www.2knowmyself.com/fear/Fear_of_heights_acrophobia_treatment
 4. https://www.fearofflyinganxiety.com/fear-of-heights/

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *