blogЗАВИСИМОСТИ

Алкохолен ДЕЛИРИУМ

Какво е Алкохолен ДЕЛИРИУМ?

Ако човек приема алкохол в продължение на седмици, месеци или години, може да има както умствени, така и физически проблеми при рязкото му намаляване или спиране. Това състояние се нарича алкохолен делириум и е установено в медицината през 1813 г.

Проучвания доказват, че прекаляването с алкохол може да бъде фатално – 35% от хората, които злоупотребяват с алкохол, умират, преди да са потърсили медицинска помощ.

 

Симптоми на Алкохолен ДЕЛИРИУМ

алкохолен делириум Основните симптоми са: хипотония (ниско кръвно налягане), повишена температура, тахикардия (увеличен сърдечен ритъм), замайване, загуба на памет за известно време, диария, дезориентация и възбуда.

В чести случаи пациентите с алкохолен делириум имат халюцинации и виждат неща, които не са пред погледа им.

Също така много пациенти изпитват паник атаки, проблеми при словесното изразяване и параноя. В дадени случаи пациентите, страдащи от алкохолен делириум, губят представа за реалния свят и живеят в техните илюзорни представи.

Пациентите могат да изпитат и силна хиперактивност като високо кръвно налягане, висок пулс и учестено дишане.

След спирането на приема на алкохол, човешкия организъм преминава през четири стадия, при които се проявяват определени симптоми.

Първият стадий е с продължителност от 6 до 12 часа след спирането на алкохола. Пациентът има следните симптоми: безпокойство, безсъние, загуба на апетит, гадене, изпотяване, главоболие, увеличен или неправилен сърдечен ритъм.

Вторият стадий е с продължителност  от 12 до 24 часа след прием на последната чаша алкохол. Стадият може да е с продължителност до 48 часа. В този стадии пациентът може да има някои от следните халюцинации:

  • Осезателни халюцинации, също като чувство на докосване, изгаряне, изтръпване, което в действителност не се е случило
  • Слухови халюцинации – пациентът чува звуци, които не са действителни
  • Визуални халюцинации – пациентът вижда изображения, които не съществуват

Третият стадий е с продължителност от 24 часа до 48 часа след последното питие. В този стадии се появяват гърчове при пациенти, които не могат да се справят с алкохолната си зависимост.

Четвъртият стадий е с продължителност от 48 до 72 часа след последното приемане на алкохол в организма. Симптомите могат да бъдат някои от изброените по-горе и е с продължителност от 5 до 7 дни.

 

Лечение на Алкохолен ДЕЛИРИУМ

Една от най-големите пречки при лечението на алкохолно зависимост е, когато зависимите не приемат, че имат проблем.

Медицинското лечение е свързано с детоксикация на организма, тъй като постоянният прием на алкохолни напитки предизвиква необичайно неприятна нужда на мозъка от алкохол.

За да се възстанови хомеостазата в мозъка, след като някой е достигнал точката на зависимост от алкохола, обикновено се налага интервенция с алкохол, последвана от болничен център за детоксикация на алкохол и лечение на алкохолна зависимост с НЛП Терапия.

В много от случаите алкохолната зависимост се проявява и от психични проблеми, за които се налага индивидуална или групова терапия. Миналото и обстоятелства правят алкохолното пристрастяване уникално за всеки човек.

Ако даден човек има зависимост от алкохола, най-вероятно е потискал чувствата си и е намирал утеха в пиенето. Тъй като алкохолът е средство, с което алкохолно зависимият се справя с нежеланите си чувства, изкушението да се върнете обратно към него, за да облекчите емоционалната си болката си, е голямо, а отказът – още по-труден.

Ключът е даденият човек да преодолее емоционалната си зависимост. Не трябва да си забравя, че става по-лесно с времето и болката отшумява.

5 начина, с които човек може да се справи със състоянието алкохолен делириум:

  • Да се пият много течности, които съдържат електролити

Много алкохолици страдат от дехидратация и гадене по време спирането на алкохолната си зависимост. Пиенето на много течности, особено течности с електролити, ще помогне за справянето със състоянието алкохолен делириум.

  • Да не се прави самостоятелно

Близките приятели и семейството трябва да подкрепят човек по време на процеса на детоксикация. Колкото повече подкрепа има, толкова по-добре. Трябва да бъде предварително създаден график за посещения, така че никога болният да не е сам през първата седмица на детоксикация.

  • Зависимият е необходимо да знае, че не е сам

Много алкохолно зависими мислят, че са сами и са единствените, които преминават през тази болка. Утешително е болният да знае, че милиони са преминали през същото състояние, в което се намира в момента. Болният трябва да мисли, че е част от силна и смела общност. Той трябва да бъде солидарен с всички останали, които са решили да се справят с алкохолната си зависимост.

  • Зависимият може да си напише писмо

Преди да реши да спре приемането на алкохол, е добре да си напише писмо и да го запази близо до себе за бърза мотивация. Съдържанието на писмото трябва да бъде окуражаващо и да му напомня защо преживява състоянието на алкохолен делириум. Когато се чувства изкушен, той трябва да извади писмото и да го прочете сам. Полезно е да го чете на глас, тъй като това показва, че му помага да усвои информацията по-ефективно. Писмото трябва да се прочете толкова пъти, колкото е необходимо по време на лечебния процес.

  • Зависимия трябва да пренасочи съзнанието

Ефективната техника за справяне с алкохолния делириум е пренасочването на мислите. Вместо да се мисли за моментното облекчение, което ще дойде с алкохола, трябва да се мисли отвъд това за неизбежната болка, която ще дойде след това. Човек трябва да мисли за цялата работа, която е постигнал досега, и за успеха. Мисленето как пиенето отново ще удължи пристрастяването и ще предизвика повече болка, докато влиза отново в детоксикиращ режим, е от значение.

Ако статията Алкохолен ДЕЛИРИУМ, ви е харесала, ще се радвам да споделите в социалните мрежи. Благодаря!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love