blogЗАВИСИМОСТИ

Алкохолизъм – ЛЕЧЕНИЕ

Здравейте, казвам се Милен Петров и съм НЛП Терапевт, който работи с хора решили да си разрешат проблема с алкохола. И преди да разберете през какви етапи преминава лечението се запознайте с информацията в статията:

Какво представлява състоянието алкохолизъм?

Алкохолизмът е вид зависимост към алкохола, която може да доведе до много тежки последствия за здравето, семейния и социален живот на човек. За това състояние може да се употребяват още синдром на алкохолната зависимост и алкохолно разстройство.

лечение на алкохолизъм Тази зависимост представлява неконтролируемата консумацията на големи количества алкохол в определени времеви граници. Тъй като алкохолът може да доведе първоначално до желан ефект, човек е склонен да прибягва към него в по-големи количества и в последствие да стане зависим. Това обикновено става, когато човек не може да се контролира и употребява всеки ден големи количества алкохол, които повлияват негативно върху всички аспекти на живота му.

Съществуват три стадия на алкохолизъм:

 • Първи (ранен) стадий

В ранния стадий зависимият и хората около него не винаги биха могли да осъзнаят, че алкохолът става все по-опасен за конкретния човек и започва постепенно да контролира живота му.

 • Втори стадий

На този етап постепенно се достига до привикване и пиене на по-големи количества алкохол с незначителен или никакъв желан ефект. Във втория етап човек частично може да изпълнява ежедневните си дейности и в съзнанието му започват да се образуват все повече мисли към следващата чашка. Пиенето във втория етап може да доведе до загуба на голямо количество време и дори цял ден, без подвластния на алкохола да го осъзнава. Това е период през който зависимият може да няма спомени къде е бил и какво е правил. В следствие на действията си могат да имат резултат тежки психически и физически последици. На този етап околните на зависимия започват да осъзнават за проблема му, но самият зависим би могъл да отрече своя проблем. Тогава зависимият започва да крие навиците към пиене от семейството и приятелите си и да лъже за местонахождението си.

 • Трети стадий

Този стадий е свързан с емоционалното и физическото влошаване на алкохолно зависимия и е най-тежкият. През деня зависимият може да се почувства добре само ако изпие чаша с алкохолна напитка. В моментите, когато не консумира алкохол, животът му е празен и човек губи всякакъв интерес към нещата, които преди са му харесвали. На този етап алкохолно зависимият може да страда от депресия и тревожност. В много от случаите се изолира, игнорира близките си и остава сам с поредната чаша с алкохол.

Симптоми на алкохолизъм

 • Симптоми в първи (ранен) стадий

В ранния стадий човек прибягва до алкохола, за да се справи по-лесно с натрупания стрес, като постепенно увеличава консумацията на алкохол и своята поносимост към него. Този процес води до все повече мисли, свързани с консумирането на следващата алкохолна напитка и до рационална злоупотреба. В много случаи зависимите в този стадий не осъзнават проблема.

 • Симптоми във втори стадий

На този етап от развитието на алкохолна зависимост вероятно човек може да има тежки симптоми след изчезването на ефекта от алкохола, като: изпотяване, треперене, неспособност за пълноценен сън, тревожност и гадене. Тук желанието за пиене става по-интензивно, започва социална изолация и възбуждане на различни заболявания, причинени от алкохолната зависимост.

 • Симптоми в трети стадий

Това е най-тежкият стадий на алкохолизъм. Тогава човек е развил пълна зависимост към алкохола и вижда и усеща тежките емоционални и физически последици. В третия етап човек е напълно обсебен от алкохола и животът му преминава в мисли за алкохола или във възстановяване от поредното напиване. На този етап алкохолно зависимият има сериозни здравословни проблеми, депресивни състояние, мания за пиене, безсъние, тревожност, необходимост от алкохол с цел съществуване, финансови и проблеми със закона. 

Причини за появата на алкохолизъм

Една от основните причини човек да прибягва към прекомерната употреба на алкохол е трудното справяне със стреса в личен и професионален план; ежедневните негативни емоции, които витаят около него. В тези случаи алкохолът играе роля на патерица за справяне със стресови емоции и събития.

Съществуват различни фактори, които водят до алкохолизъм. Най-общо причините се разделят на три вида: психологични, социални и биологични (генетични) фактори.

 • Психологичните фактори са свързани с неадекватни механизми за справяне с настоящите проблеми, които засилват нуждата от употребата на алкохол; лоша компания, която подтиква до по-големи количества алкохол; повишаване на стресовите моменти в живота на човек.
 • Социалните фактори са свързани с контакти с приятели, роднини и познати, които влияят върху поведението.
 • Биологичните фактори най-вече са свързани с податливостта на човек към зависимости – алкохолни и други, генетични предразположения към алкохола и семейна обремененост.

 

Лечение на човек с алкохолизъм

Преди да се предприеме лечение на алкохолната зависимост, е необходимо да се консултирате със специалист в тази област.

Може да се свържете с НЛП терапевта Милен Петров на телефон 0879859058 за да разберете повече за лечение при алкохолизъм –с  НЛП Терапия.

Най-често лечението преминава през няколко етапа.

 • Първата стъпка от лечението е свързана с това алкохолно зависимият да признае, че има проблем, и да спре да отрича, че има такъв. Този процес се случва с помощта на човек, който знае за проблема и може да насочи зависимият към „правилните специалисти”. В този първи етап се срещат зависимия и терапевта и се обследва неговото състояние и се изработва план за лечение.
 • Следващият етап е свързан със спиране на употребата на алкохол (детоксикация). Следва активното лечение. То първоначално е свързано с интензивно амбулаторно лечение с лекарствени средства, които да подтиснат желанието за алкохол. Какви са тези специфични лекарствени средства ще разберете след нашата първа консултация. Аз в моята практика не използвам медикаменти, а билкови природни продукти, които са напълно безвредни и дават много добри и бързи резултати за изчистване на черния дроб, което е една от основополагащите и важни крачки в справянето с този проблем. Препоръчва се терапевтично лечение за различни психични заболявания, съпътстващи алкохолната зависимост, и групи за взаимопомощ.
 • Последният етап е свързан със запазването на състоянието трезвеност. На този етап от лечението от значение са групите за взаимопомощ и последващите срещи с НЛП Терапевта Милен Петров.

Обадете се сега, утре може и да е късно – 0879859058 Милен Петров, НЛП Терапевт и Консултант.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg
Източници:

 1. https://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/alcohol-use-disorders
 2. https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body
 3. https://www.drugabuse.gov/publications/principles-drug-addiction-treatment-research-based-guide-third-edition/frequently-asked-questions/how-long-does-drug-addiction-treatment
 4. https://www.webmd.com/mental-health/addiction/alcohol-withdrawal-symptoms-treatments#1

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *