blogЗАВИСИМОСТИ

Алкохолизъм

Всички зависимости ограничават живота на човек, но това може да бъде преодоляно напълно с правилната подкрепа и помощ.

Какво е Алкохолизъм?

Неспособността да бъдат управлявани навиците за пиене на алкохол се нарича алкохолизъм.

Съществуват три категории на злоупотреба с алкохол: лека, умерена и тежка. Всяка от тях има различни симптоми и причинява различни странични ефекти. Всеки от видовете злоупотреба с алкохол, ако не се лекува може да излезе извън контрол.

Хората, които страдат от заболяването, имат усещането, че не могат да живеят нормално без употребата на алкохол. Прекаляването с алкохола може да причини негативно влияние на личния и професионалния живот, взаимоотношенията с останалите и здравословни проблеми.

алкохолизъм Причини за появата на алкохолизъм в живота на човек

Причините, които могат да увеличат риска от злоупотреба с алкохол, са много. Ако човек намери утеха в поредната чаша алкохол, това може да се превърне в зависимост. Ето и няколко примера, които могат да бъдат причина:

Смърт на някой близък човек

Това тъжно събитие в живота на човек, би могло да доведе до злоупотреба с алкохол в дългосрочен план. Справянето със загубата на член на семейството или на приятел може да повлияе психически, емоционално и физически на човек. Алкохолът би могъл да облекчи скръбта и да бъде способ за преодоляването на трудните времена.

прочети също – Лечение на мъка с НЛП

Загубата на работата

С цел да намали ежедневния стрес човек може да развие алкохолизъм. Алкохолът е депресант и седатив. Ето защо пиенето предизвиква чувство на удоволствие. Но за да постигне същият ефект, човек консумира повече алкохол, тъй като организмът изгражда навик към пиенето.

Начин за бягство от реалността

Приемът на алкохол би могъл да доведе човек до мисълта за излизане от реалността чрез приема на алкохол. Чрез него човек чувства облекчение от основните проблеми, от които съзнанието се опитва да избяга.

Всички изброени примери водят до непрекъснатото приемане на алкохол, за да облекчат страданието на човек за преодоляване на безпокойството. Но приемът на алкохол през деня и продължителното му приемане води до сериозен проблем – алкохолна зависимост.

 

Симптоми на Алкохолизъм

Симптомите за заболяването алкохолизъм са много и лесно забележими за разлика от други заболявания. Шансовете за пълно възстановяване са значителни, ако заболяването е регистрирано навреме. Ето и най-честите симптоми на алкохолизма:

  • Поставянето на алкохола над личните дела
  • Харченето на много пари за алкохол
  • Неконтролируема консумацията на алкохол
  • Желание за консумация на алкохол през по-голяма част от денонощието
  • Чувството, че болният живее различно след приема на алкохол
  • Чувството, че болният трябва да продължи да пие повече

 

Лечение на Алкохолизъм

Основната цел на лечението от алкохолната зависимост е зависимият да се научи как да се справи със зависимостта. Повечето лекари констатират, че това означава пациентът напълно да откаже алкохола. Затова използват комбинация от подходи, като най-ефективно средство за отказване от алкохолната зависимост.

Отричането на алкохолната зависимост е често срещано. Затова признанието за проблем е първата и най-важна стъпка. Втората стъпка е желанието за промяна, която да доведе до успешно лечение.

Ако сред вас има човек със симптоми на алкохолизъм, потърсете професионална помощ. Може да се обадите на 0879 85 90 58  сега  или да направите запитване на info@nlptherapy.bg за да разберете какви са възможностите за лечение на алкохолна зависимост.

Лечението на алкохолизъм може да включва лекарства, течности, контролирано хранене и наблюдение от професионалисти. Медикаментозното лечение и работа с НЛП терапевт могат да помогнат да се намали вероятността от пиене и да се осигури необходимата подкрепа.

Лечението може да включва:

НЛП Терапия

Голяма част от лечението на алкохолната зависимост е консултирането с НЛП терапевт. Емоционалната болка и стресът често водят до алкохолна зависимост. Терапията може да подобри уменията на лицето за справянето с проблемите и стреса по бърз начин.

Тъй като алкохолната зависимост засяга всички страни на живота – лични  взаимоотношения, работа и семейство, терапията би могла да помогне на хората да се приспособят към живот без алкохол.

Терапията би могла да е индивидуална или в група, дори може да включва и други членове на семейството. Продължителността на лечението чрез терапия отнема времето и зависи от психиката на лицето.

Помощ от група за анонимни алкохолици

Групи за анонимни алкохолици помагат на много хора с алкохолизъм да спрат да пият и да останат трезви за дълго време. Членовете на такива групи се срещат редовно, за да споделят и поддържат взаимната си трезвеност.

Животът с алкохолик е болезнена и стресова ситуация за цялото семейство. Затова членовете на семейството също могат да открият полезна група за подкрепа. Груповите разговори могат да помогнат със справянето на напрежението и промените, пред които са изправени болният и неговите близки.

Медикаментозно лечение

Някои лекарства намалят желанието за пиене на алкохол. Те могат да се използват по отделно или в комбинация с други лечения. Приемат на определени лекарства подава сигнали в мозъка, които да намалят апетита към пиене.

Животоподдържащо лечение

Алкохолната зависимост засяга основните органи в организма като: мозъка, сърцето, черния дроб и панкреаса. Лечението на алкохолизъм би могло да включва и медицинско лечение при усложнения в организма на алкохолно зависимият, като: когнитивни проблеми (деменция), лошо хранене и стомашни проблеми, хроничен панкреатит, чернодробно заболяване (цироза), сърдечни заболявания (сърдечни аритмии, сърдечен удар, инсулт).

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love