blogХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА

Анорексия СИМПТОМИ

Анорексия е третото най-често срещано заболяване с най-висока смъртност от всички психични разстройства. Тя засяга приблизително 0,5% от жените и само 0,05% от мъжете в ранна и средна юношеска възраст.

Статистиката показва, че около 50% от хората, страдащи от анорексия симптоми, могат да се излекуват напълно, докато 30% се възстановяват само частично, а при около 20% от заболелите болестта остава хронична.

 

анорексия симптоми Какво е заболяването Анорексия?

Анорексия е изключително сериозно заболяване. То се характеризира с прекомерна загуба на тегло, причинена от спазването на диети с прием на малко храна или крайно физическо натоварване с цел отслабване. Заболелите са вманиачени по това да имат слабо тяло и често имат погрешна представа за това как изглеждат. Те виждат мазнини, дори когато индексът на телесната им маса е под нормата.

Хората с това заболяване изпитват нехарактерен страх и безпокойство от храната и храненията. Колкото повече индивидът отслабва, толкова съзнанието му се ангажира с крайни страхове да не напълнее.

Страдащите от анорексия обикновено тежат 15% или повече под очакваното тегло за тяхната височина, пол и възраст. Според теглото (в килограми), разделено на квадрата на височина (в метри), се изчислява индексът на телесна маса (BMI).

Например, ако човек тежи 66 кг. и е с височина 1,7 м., тогава BMI е 66 / (1,7 х 1,7) = 22,8. Нормалният BMI за възрастен е 18.5 – 25. Над това показание човек е с наднормено тегло. Възрастните, страдащи от заболяването имат BMI под 17.5. Важно е да се знае, че ако човек е под 18 години, нормалното тегло се изчислява със специални възрастови диаграми за BMI.

 

Факторите, които допринасят за появата на Анорексия СИМПТОМИ

Факторите, които допринасят за появата на заболяването анорексия, са многокомпонентни и включват генетично влияние. Например личният характер на перфекционизъм и страх от неуспех, особено след пубертета, водят след себе си появата на ниско самочувствие и натрапчиви мисли. Така се появява диетично поведение или екстремни упражнения с цел бързо отслабване, които могат да се развият до болестта анорексия, с цел да повишат личностното самочувствие.

 

Поведенчески симптоми на болестта анорексия

Анорексията не е болест като настинката, която минава за няколко дни. От нея човек трудно може да се откъсне за кратко време. Заболелите изпитват силни чувства на безнадеждност, страдание, вина, паника и безпокойство. Но тези чувства не са страшни само за болните, а и за околните.  Важно е болестта да бъде открита навреме. Ако имате определени съмнения за ваш близък, потърсете следните симптоми:

Прочистване на организма с цел сваляне на килограми

Изчистването на организма с цел сваляне на килограми е широко разпространена характеристика на болестта анорексия. То се осъществява с предизвикване на  повръщане и злоупотребата с определени лекарства, които намаляват усвояването на храната и ускоряват изпразването на стомаха и червата.

Проучване е установило, че:

 • до 86% от заболелите са прибягнали до самоинициарано повръщане
 • до 56% са използвали лекарства за намаляване на апетита
 • и до 49% са употребявали разхлабителни

Обсебване от диети, калории и храна  

Страдащите от анорексия винаги записват храната, която приемат, дори и водата. Те дори помнят калоричното съдържание на храните. При диета болните се отказват да ядат определени храни, което от своя страна води до недостиг на хранителни вещества и до проблеми със здравето като: загуба на костна маса, репродуктивни, умствени и растежни проблеми.

Загриженост за храната и храненията

Ограниченият прием на храна може да доведе до увлечение към приготвянето на храна в кухнята, четенето на готварски книги или обсъждането на храната като цяло, без тя да бъде приемана.

Апатия

Това чувство е често срещано. То се характеризира с това, че болните не могат да се зарадват на неща, които по-рано са били важни за тях. То често е придружено с депресия, породена от недохранването, което пък от своя страна понижава и мисловните процеси в мозъка.

Безсъние

Глада предизвикан от недохранването, може да задейства повишено неспокойство и нарушение на съня.

Отричане на болестта

Отличителен симптом на анорексия е отричането на болестта, тъй като реалността става все по-изкривена. Това се случва, след като хранителното разстройство доведе до недохранване. Често се случва болния да отрича заболяването, дори и да е бил диагностициран.

Социално отнемане

Анорексията е изолиращо заболяване, както при всяко хранително разстройство. То обикновено усилва депресивните състояния и безпокойствата. Хората, страдащи от заболяването, често отменят или избягват социалните контакти, които са свързани с вечеря навън или хранене.

 

Физически симптоми на Анорексия

Изброените симптоми в предходните редове са първосигналните симптоми на анорексия, но заболяването може да доведе и да промени в общото състояние на човек и да предизвика следните физически симптоми:

 • Нисък пулс и кръвно налягане
 • Умора и летаргия
 • Загуба на мускули и мускулна слабост
 • Жълтеникава и суха кожа
 • Растеж на мека и фина коса, покриваща тялото
 • Крехка коса и нокти
 • Образуване на кухини от повръщането
 • Виене на свят
 • Усещане за студ през цялото време, допринесен от спада на вътрешната температура
 • Изтъняване на костите

По време на гладуване и след като изчерпи всички източници на мазнини, тялото черпи от мускулите, за да си набави енергия и да се поддържа. Но това води до разпад на мускулите. Сърцето е един от най-големите мускули в човешкото тяло. При гладуване то започва да работи с извънредни обороти, за да компенсира намалените източници на енергия. Едни от сърдечните симптоми на хората с индекс на телесна маса под нормалния са: брадикардия, инфаркти и удари, някои от които дори могат да доведат дори и до смърт.

 

Ако имате близък с изброените поведенчески и физически симптоми е много вероятно причината да се дължи на психично разстройство – Анорексия. Незабавно потърсете помощ на 0879 85 90 58.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Spread the love