blogПАНИК АТАКИ

Антидепресанти на Билкова основа

Все повече хора, разбират, че медикаментите не могат да им помогнат при тревожни разстройства, като паник атаки, генерализирана тревожност и търсят алтернативни методи на лечение на билкова основа.

Едни от най-разпространените психични заболявания на нашия век са депресията и тревожността. Тези състояния за съжаление се лекуват от психиатрите с медикаменти, наречени антидепресанти.

Статистиката сочи, че през последните 20 години употребата на медикаменти е нараснало в пъти, което е много тревожно.

След като веднъж на дадено лице е назначено лечение с антидепресанти от специалист, много често се случва така, че в началото може да има леко подобрение, но за съжаление в дългосрочен период симптомите се завръщат.

Възникват въпроси за ефективността на лечението на психичните състояния с медикаменти. Поради страничните ефекти на лечението с антидепресанти се стига до все по-голямо търсене на алтернативни методи на лечение.

Например направени изследвания посочват, че около 30-40% от пациентите с депресивни състояние имат само частично подобрение при психотерапевтични и фармакологични интервенции.

Много е важно да се отбележи, че ако човек премине към алтернативни форми на лечение е важно да провежда терапия с терапевт.

 

Видове антидепресанти на билкова основа

Билковите лекарствени средства придобиват все по-голям интерес и са търсена алтернатива.

Чрез тях се изключват неприятните странични ефекти. Билковата алтернатива може да подобри симптомите на депресивните и тревожните състояния без неприятните странични ефекти като качване на килограми и намалено либидо.

Като безопасни средства за лечение на психични състояния се смятат следните природни продукти – куркумин, шафран, жълт кантарион и боров прашец. Доказано е, че приемът им може да намали симптомите и да успокои нервната система.

  • Куркумин

Куркуминът се съдържа в индийската подправка куркума. Той е и нейна основна съставка. Неговото противовъзпалително действие го прави широко  разпространен сред природните лечители. При направен експеримент с 60 пациенти с диагноза депресия, се констатира неговото положително действие.

При проучването хората са разделени на три групи. Първата група получава два пъти дневно екстракт от куркумин, втората – една доза от 20 mg генерична форма на Prozac (флуоксетин), а третата – комбинация от двата лекарствени продукта.

За оценяването на тежестта на степента на депресията се използва скалата на Хамилтън, наречена още HAM-D. Чрез нея се оценяват чувството за вина, възбуда, тревожност, самоубийствени мисли, промяна в настроението, забавени движения, безсъние.  Резултатите от теста показват, че лекарството флуоксетин и естествения антидепресант куркумин подобряват симптомите на депресията.

Заключителният резултат от направеното изследване разкрива, че куркуминът може да се съревновава по въздействие с лекарството Prozac.

Като антидипресант на билкова основа куркуминът се предлага на пазара като BCM-95. Той съдържа екстракт от куркума – куркуминоиди и пречистени етерични масла от куркума. Редица компании са направили изпитвания и потвърждават, че патентованата формула на BCM-95 се абсорбира по-добре от някои други екстракти от куркумин.

  • Шафран

В по-малък мащаб клинични изследвания и изпитвания в сравнение на тези с куркумина са доказали благоприятното действие на шафрана при депресивни състояния.

Стигмите и венчелистчетата на шафрана, познат по името Crocus sativus, съдържат сафранал и кроцин, които действат положително на депресията. При изследването се сравняват отново действието на генерична форма на Prozac (флуоксетин) и действието на шафрана.

Изследването се е провело за период от 60 дни. Всички участващи са разделени на две тестови групи – едната е приемала шафран под формата на Crocus sativus (15 mg ) сутрин и вечер, а другата – флуоксетин (10 mg) сутрин и вечер. За да бъдат оценени резултатите отново е използвана скалата на Хамилтън – HAM-D.  Резултатите от проучването сочат, че и при двата медикамента има положително въздействие на симптомите на депресия. Предишни проучвания също потвърждават становището, че венчелистчетата и стигмите на шафран (30 mg на ден) действат като естествени антидепресанти и може напълно да замести генерична форма на Prozac (флуоксетин).

  • Жълт кантарион

Той се използва от векове за лечение на психични заболявания в европейските страни и обикновено се предлага без рецепта.

Съвременно проучване е разкрило, че лечението с тази билка, наречена още Hypericum perforatum, има някои странични ефекти. Констатирани са от леки смущения  (като разстроен стомах) до по-тежки (значителен спад на телесната температура, скованост на мускулите, объркване, психоза). Доказано е, че жълтият кантарион може да има положително въздействие на много леки случаи на депресия и тревожност, но не би могъл да се справи с тежките случаи. По скоро може да бъде допълващ лекарствен продукт.

Доказано е, че куркуминът и шафранът са безопасни алтернативи на медикамента Prozac и на други антидепресанти с рецепта, затова те могат да бъдат използвани от по-широк кръг от хора. Ако човек продължава да се бори със своето психично състояние, не трябва да забравя, че приемът на лекарства е само част от лечението.

Цялостната промяна настъпва с промените в начина на живот, храненето и провеждането на НЛП Терапия.

  • Боров прашец

Това е единствения природен продукт известен в света, който има над 260 елемента в молекулата си. Сред тези над 260 активни елемента има 14 витамина, 20 аминокиселини, монозахариди, полизахариди, ензими и др. Най-важния елемент за преодоляване на тревожните и депресивните състояния, който се съдържа в боровия прашец е лития, който задържа серотонина и така човек се чувства позитивно.

боров прашец на таблетки

Повече информация за природния продукт – Боров Прашец може да прочете в:

Боров Прашец – Източник на Живот!

Боров Прашец СЪСТАВ

Също така може да си помогнете и с нещо, което съществува от хиляди години и това е йогата. Тя помага за намаляване на стреса и тревожността. Практикуването на йога може да понижи кръвното налягане и развие правилно дишане. Проучване е доказало, че хатха йогата облекчава дълготрайно симптомите на депресията.

Друг вид практика е медитацията. Доказано е, че медитирането по 30-40 минути на ден могат да помогнат за координация на тялото и ума и намалява симптомите на депресията и тревожността.

Американската психологическа асоциация е открила, че ежедневните упражнения увеличават нивата на серотонин и намаляват производството на хормона на стреса – кортизол. Те помагат за нормализиране на съня и връщат човек към нормалния му живот.

Волята е най-добрият лечител при преодоляване на всякакви психични проблеми. Затова човек не бива да се отказва при първата трудност, пред която се изправя.

Ако сте от хората, които сте изправени пред важно решение във вашия живот и не знаете какво да правите, може да се свържете с мен Милен Петров – НЛП Терапевт и консултант на телефон 0879859058 за да получите безплатна информация относно най-добрите антидепресанти на билкова основа.

Обадете се сега!

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

 

Източници:

  1. https://psycnet.apa.org/record/2014-57878-012
  2. https://www.psycom.net/depression-central-html/treatments-for-depression/alternative-treatments-for-depression/
  3. https://www.streetdirectory.com/food_editorials/cooking/herbs_and_spices/herbal_antidepressant_as_alternative_treatment_for_depression.html
  4. https://universityhealthnews.com/daily/depression/2-natural-antidepressants-found-to-be-as-effective-as-prozac/

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *