blog

Антиоксиданти

Какво представляват?

Окисляването на клетките при неправилно хранене може да увреди сериозно техните молекули, включително ДНК-то и да предизвика много заболявания. А антиоксидантите са молекули, които предпазват клетките от окисляване.

Поради тази причина след като прочетете статията до край ще знаете в кои храни има антиоксиданти за да се предпазите от много сериозни заболявания.

Молекулите в клетките (например ДНК) са необходими за правилното функциониране на клетките. Ако много от молекулите в клетката са засегнати от окисляване, клетката може да се увреди и да изчезне. Антиоксидантите имат свойството да предотвратят или намалят този процес.

Най-често силното окисляване в организма се получава от силно реактивни молекули, наречени свободни радикали.

Важно е да се отбележи, че не всички окислителни процеси влияят отрицателно на организма. Някои от тях са изключително важни за развитието на организма. Например в клетъчното дишане глюкозата (захар от храната, която ядем) се окислява от кислорода, произвеждайки въглероден диоксид, вода и енергия, за да даде енергия на тялото.

Широко известен факт е, че свободните радикали могат да причинят преждевременно стареене и болести, а антиоксидантите ги неутрализират.

Източници на антиоксиданти

източници на антиоксиданти Антиоксидантите могат да постъпят в организма по два начина. Първия е организма сам да ги произведе, а другия начин е като ги приеме чрез храната, която човек консумира.

Здравословния начин на хранене е най-ефективният начин да получите така нужните за организма антиоксиданти, от които се нуждае човек.

Полезни храни са яйцата, зърнените храни, зеленчуците, плодовете и ядките.

Храни богати на антиоксиданти:

 • Боров прашец

Боровия прашец е изключително мощен антиоксидант.

Боровият прашец съдържа 268 вида хранителни вещества: 15 витамина, 22 аминокиселини, 30 минерала, 100 вида ензими и нуклеинови киселини, захари, флавоноиди, ненаситени мастни киселини, лецитин и полизахариди и много други полезни съставки.

 • Тъмен шоколад

Тъмният шоколад е по-питателен отколкото обикновения, тъй като съдържа повече какао, както и повече минерали и антиоксиданти.  Това го прави изключително полезен за здравето – намалява риска от сърдечни заболявания и създава условия за по-малко възпаления в тялото.

Консумирането на богати на какао продукти като тъмния шоколад намалява диастоличното кръвно налягане (по-ниската стойност) със средно 2,5 mmHg и систоличното кръвно налягане (горната стойност) със средно 4,5 mmHg.

Той повишава нивата на “добрия холестерол“ (HDL) и предотвратяване окисляването на “лошия холестерол” (LDL). Окисленият холестерол (LDL) е вреден, тъй като води до възпаление на кръвоносните съдове и повишава риск от инфаркт и инсулт.

 • Американски орехи (пекани)

Американски орехи са вид орех, които се отглеждат в Южна Америка и Мексико. Те са добър източник на здравословни мазнини и минерали. Те помагат за повишаването на антиоксидантните нива в кръвта.

Направено проучване установи, че хората, които набавят 20% от дневните си калории с пекани американски орехи, са повишили нивата на антиоксидант в кръвта си. Друго проучване установи, че хора, които са консумирали пекани американски орехи, са успели да свалят с 26-33% нивата на лошия холестерол в границите на два до осем часа. Трябва да се отбележи, че пеканите американски орехи трябва да се приемат в умерени количества, тъй като са източник на мазнини.

 • Боровинки

Боровинките са изключително полезни. Богати са на антоцианини и други антиоксиданти, които могат да помогнат за забавянето на намаляването на мозъчната функция при по-възрастните и за намаляване на риска от инсулт и инфаркт.

 • Ягоди

Ягодите са много любими за консумация от много хора. Те съдържат много витамин С и антиоксиданти.

Освен това тези плодове съдържат антоцианин. Антоцианините могат да помогнат за намаляване на риска от инфаркт и инсулт чрез намаляване на нивата на „лошия холестерол“ и повишаване на „добрия холестерол“.

 • Артишок

Това растение е богато хлорогенова киселина. Артишокът може да намали риска от диабет тип II, сърдечни заболявания, някои видове рак. Артишокът може да повиши съдържанието на антиоксиданти с осем пъти.

 • Годжи Бери

Плодовете на Годжи Бери са следващия полезен природен продукт. Те са свързани с понижаването на риска от сърдечни заболявания и рак като помогат в борбата със стареенето на кожата.

 • Малини

Малините подобно на боровинките са богати на антоцианини и имат противовъзпалително действие в организма.

 • Кейл

Салатата кейл е една от най-питателните зеленчуци на планетата. Червените сортове съдържат близо два пъти повече антиоксиданти за разлика от традиционния.

Ако искате да пиете Боров прашец, може да поръчате на телефон: 0879859058

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Източници:

 1. https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-antioxidants
 2. https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-all-about-antioxidants
 3. http://theconversation.com/what-are-antioxidants-and-are-they-truly-good-for-us-86062

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *