blogТРЕВОЖНОСТ

Безсъние

Трудно заспивате, будите се нощем, а сутрин сте уморени и не сте си отпочинали през нощта. Най–вероятно страдате от безсъние. Прочетете статията Безсъние и вземете нужните мерки за справяне с проблема.

Какво е Безсъние?

безсъние Безсънието представлява нарушение на съня, т.е хората имат проблеми със съня си. Тези проблеми се изразяват в трудности при заспиването, продължителността на съня и качеството на съня. Безсънието обикновено е последвано от сънливост през следващия ден, ниска енергия, раздразнителност и дори депресивно настроение. То не е за подценяване, защото може да доведе до инциденти с автомобили, машини, работа или учене. Безсънието може да е краткосрочно с продължителност няколко дни и седмици или дългосрочно с продължителност повече от месец. Безсънието възниква внезапно или в резултат на друг проблем. Условията които могат да доведат до безсъние включват психологически стрес, хронична болка, сърдечна недостатъчност, хипертиреоидизъм, киселини в стомаха, синдром на неспокойните крака, менопауза, сънна апнея, нощни смени в работата, някои лекарства, кофеин, никотин и алкохол. Диагнозата се поставя въз основа на навиците на съня и проверка, за да се търсят скритите причини за безсънието. А изследване на съня може да се направи, за да се търсят основни нарушения на съня. Скринингът може да се направи с два въпроса: „Изпитвате ли проблеми със съня?“ и „Имате ли трудности със продължителността на съня?“. Хигиената на съня и промяната на начина на живот, обикновено са първото лечение на безсъние. Хигиена на съня включва последователно лягане, излагане на слънчева светлина, лягане на тихо и в тъмно помещение, и редовни физически упражнения. Когнитивно поведенческа терапия или НЛП Терапия могат да бъдат използвани към лечението на безсъние. Между 10% и 30% от всички възрастни са имали безсъние в даден момент от своя живот. Хората над 65–годишна възраст са засегнати по–често от по–млади хора. Жените са по–често засегнати от мъжете. Описания за безсъние се срещат най–малко толкова назад, колкото древна Гърция.

Видове Безсъние

Безсънието може да се раздели на 3 вида:

  1. Преходно безсъние. То трае по малко от седмица и може да бъде причинено от друго съпътстващо заболяване като депресия и стрес или промени като промяна в времето на заспиване, мястото на заспиване. Последиците от преходното безсъние са сънливост и нарушена психомоторна функция.
  2. Остро безсъние. Това е невъзможността да се заспи добре за период по–малък от месец. Безсънието е налице когато на лице има трудно заспиване или събуждане през нощта, което води до лошо качество на съня и умора през деня. Острото безсъние е известно като краткосрочно безсъние.
  3. Хронично безсъние. То трае по–дълъг период от време, обикновено повече от месец. Хроничното безсъние е причинено от друго заболяване. Хората с високи нива на хормоните на стреса или промени в нивата на цитокини са по склонни от други да имат хронично безсъние. Последиците могат да са различни, но те могат да включват мускулна умора, халюцинации и психическа умора. Хроничното безсъние може да доведе до двойно виждане.

Симптоми на Безсъние

– Трудности със заспиването, включително трудности при намиране на удобна позиция за сън
– Събуждане през нощта и последващо незаспиване
– Липса на бодро чувство след събуждане
– Дневна сънливост, раздразнителност или безпокойство поради нощно безсъние

Трудното заспиване в началото на нощта често е симптом на тревожни разстройства.

Причини на Безсъние

– Приемане на някои лекарства, билки, кофеин, никотин, кокаин, метилфенидат, амфета, алкохол и други.
– Приемане на болкоуспокояващи
– Предишна гръдна хирургия
– Сърдечно заболяване
– Променена носна преграда и нощни смущения в дишането
– Синдром на неспокойните крака, което от своя страна може да доведе до безсъние
– Болка в част от тялото и не намиране на подходяща поза за спане
– Хормонални промени, като предшестваща менопауза или по време на менопаузата
– Житейско събитие довело до страх, стрес, тревожност, емоционално напрежение, психическо напрежение, проблеми в работата, финансов стрес, раждане на дете или тежка загуба
– Стомашно–чревни проблеми като киселини в стомаха, запек или разстройство
– Психични разстройства като биполярно разстройство, клинична депресия, генерализирано тревожно разстройство, посттравматично стресово разстройство, шизофрения, обсесивно компулсивно разстройство, деменция
– Нарушения в циркадния ритъм, например ако работите на смени и тази часова разлика може да доведе до безсъние в часовете за сън.
– Неврологични заболявания, мозъчни лезии или травматично увреждане на мозъка
– Медицински състояния като хипертиреоидизъм и ревматоиден артрит
– Лоша хигиена на съня, например шум или свръх консумация на кофеин
– Физически упражнения. Безсънието предизвикана от физически упражнения е често срещана при спортисти под формата на продължително заспиване.

Рискови фактори за безсъние

Безсънието засяга хора от всички възрастови групи, но хората в следните групи имат по–голям шанс за придобиване на безсъние:
– Лицата на възраст над 60
– История на психично разстройство на здравето, включително депресия и т.н.
– Емоционален стрес
– Работа късните нощни смени
– Пътуване през различни времеви зони

Диагностициране на Безсъние

В медицината безсънието широко се измерва с помощта на скала на безсъние. Тя се измерва с помощта на 8 различни параметри свързани с съня. Те се обобщават и оценяват модела на съня на конкретния индивид. Квалифициран специалист на безсъние трябва да провери и медицинската история на пациента и направи физическа проверка за да се изключат други условия които биха могли да бъдат причина за безсъние. След като всички други условия се изключат трябва да се прегледа цялата история на сън. Историята може да включва навици преди дън, лекарства, консумация на алкохол, никотин и кофеин. Също така може да се използва дневник на съня в които да се записва времето в което си ляга индивида, общото време на сън, брой събуждания, използване на лекарства и субективни чувства сутрин.

Лечение на Безсъние

Опитайте се да заспивате по едно и също време всяка вечер, а ако успеете и да се събуждате по едно и също време всяка сутрин ще изградите постоянен модел, които ще ви помогне при лечение на безсъние. Избягвайте енергични упражнения и всякакви кофеинови напитки няколко часа преди лягане, а упражненията рано сутрин са от полза. Спалнята трябва да бъде хладна и тъмна, а леглото трябва да се използва само за сън и секс. Като цяло лечение на безсъние може да стане без лекарства, чрез лекарствени препарати и алтернативна медицина. Важно е да се идентифицира или изключи медицински и психологически причини, преди да вземе решение за лечение на безсъние.

Spread the love