blog

Биполярно Разстройство

Какво е Биполярно Разстройство?

Биполярно разстройство е психично разстройство, което причинява чести и драматични промени в настроението на човек и обикновено се редуват едната емоционална крайност (мания) и другата (депресия).

 • Мания – или известно още като хипомания е емоционално състояние при което човек се държи необичайно енергичен, свръх активен, щастлив, с повишено настроение. Често прави неща, без да обръща внимание за последствията.
 • Депресия – чувства тъга, безнадеждност, негативно мислене, загуба на интерес към повечето ежедневни дейности.

биполярно разстройство Честите промени в настроението могат да засегнат съня, енергията, активността, правилната преценка, поведението и способността да се мисли ясно.

Средната възраст на настъпване на заболяването е около 25 години, но може да се случи и в тийнейджърските и по-рядко в детските години. Състоянието засяга равно пропорционално мъже и жени.

Биполярното разстройство е новото име на неизползвания сега от специалистите термин – Маниакална депресия. Също така може да се срещне някъде като – Биполярно Афективно Разстройство.

Ако не се лекува, обикновено се влошава. Ако се пристъпи към лечение на биполярно разстройство, може да се намалят симптомите и да се облекчи живота на човек. Обикновено се използват лекарства или терапия (психотерапия).

 

Биполярно Разстройство СИМПОМИ

Хората изпитват екстремно високи или ниско емоционални симптоми в зависимост от това в коя фаза се намират.

В маниакално състояние, могат да се държат прекалено развълнувани и дори безразсъдни. Всичко се ускорява – техните мисли, реч, движения и те трудно могат да се фокусират върху ежедневни задачи и се чувстват раздразнителни. Симптомите във ниско емоционалната фаза – депресия са същите, като тези при хората, страдащи от депресия. Те се чувстват тъжни, губят интерес към живота и спират да контактуват с роднини и приятели.

Симптоми на биполярно разстройство при мания:

„Мозъкът ми се движеше с хиляда километра в час. Имах периоди в живота си, когато всъщност не можех да спя през нощта… защото мозъкът ми беше полудял. Не бях луд, бях творчески настроен и имах милиони мисли и идеи.”

Симптоми на биполярно разстройство при депресия:

 • раздразнителност
 • промяна в апетита и храненето
 • липса на мотивация
 • ниско самочувствие
 • смущения в съня
 • ниско настроение
 • мисли за самоубийство
 • трудност при изпълнението на елементарни ежедневни задачи
 • невъзможност да се вземат прости решения

„Мислех си за самоубийство, бях изоставен, изолиран, мразех света, мислейки си, че всички ме мразят.”

Повече за симптомите може да прочетете в НЛП блога на сайта в статията – „Биполярно Разстройство СИМПТОМИ

Причини за Биполярно Разстройство

Учените все още не са открили точната причина за биполярното разстройство, но са на мнение, че следните фактори могат да доведат до това психично заболяване:

Химически дисбаланс в мозъка. Една от причините за биполярно разстройство се смята, че е химически дисбаланс в мозъка. Химикалите отговорни за контрола на функциите на мозъка се наричат невротрансмитери и включват норадреналин, серотонин и допамин. Има доказателства, че нивата на норадреналин са твърде високи в периоди на мания, а в епизоди на депресия са твърде ниски.

Наследственост. Шансовете за развитие на този психичен проблем се увеличават, ако родителите или някой от семейството има такова разстройство. Все още учените търсят гените, отговорни за предаването на заболяването по наследствена линия.

Стрес. Стресиращо събитие в живота на човек, като смърт в семейството, болест, трудни отношения, физическо, сексуално или емоционално насилие, финансови проблеми, могат да предизвикат маниакален или депресивен период.

 

Биполярно Разстройство ЛЕЧЕНИЕ

Целта на лечение на биполярно разстройство е да се намали тежестта и броя на периодите на депресия и мания и така човек да живее нормално.

Комбинация от лекарства, терапия, промени в начина на живот и подкрепа от семейство, приятели и връстници помагат на хората с това психично заболяване да стабилизират настроението си и да живеят живота, който искат. Намирането на правилно лечение, за съответния пациент, е от решаващо значение възстановяването.

Лекарства. Основно се използват стабилизатори на настроението, литий, антидепресанти. Както повечето лекарства и тези при лечение на биполярно разстройство могат да имат леки до тежки странични ефекти, така е важно да говорите с вашия личен лекар. Научете повече за лекарствата от статията – „Биполярно Разстройство ЛЕКАРСТВА”

Терапия. Всяка една терапия може да бъде ефективна при лечение на биполярно разстройство. Дали ще изберете групова или индивидуална терапия е въпрос на личен избор.

Промени в начина на живот. Придържане към редовен режим на сън, намаляване консумацията на алкохол, кофеин и подобни вещества, редовни физически упражнения. Някой може да използват медитация или духовни практики за ума и тялото.

Подкрепа от семейството. Ако имате подкрепа от семейството, приятели и близки хора – това е един безценен ресурс за вас в процеса на лечение. Също така може да намерите групи за взаимопомощ, с които да обменяте опит и да избегнете социална изолация.

С ефективното лечение, периодите на мания и депресия обикновено се подобряват в рамките на около 3 месеца.

Повечето хора с биполярно разстройство могат да получат лечение без да се налага да остават в болнично заведение.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love