blog

Бруксизъм

Бруксизъм е състояние, при което може да стискате и скърцате със зъби извършвайки движение със челюстта.

Обикновено звука се получава от странично движение един срещу друг на резците и кучешките зъби или движения напред-назад на кътниците. Това движение може да доведе до болка, разпадане на зъбите и загуба на емайла.

Някои хора, които спят сами може и да не осъзнават, че имат този проблем, до момента в който не се появят първите усложнения, затова е важно да знаете какви са симптомите, за които ще прочетете по нататък в статията.

Разделя се на два вида:

 • По време на сън – може да се случи многократно докато спите и да причини смущения в съня (безсъние), както и увреждане на зъбите. Най-често се проявява в ранните стадии на съня, преди да навлезете в дълбок сън.
 • Буден бруксизъм – може да се случи по време на събуждане или в ежедневието, често в резултат на стрес, гняв, тревожност или друго нервно напрежение. Най-често движението на челюстта е несъзнателно.

Хората с това заболяване са предразположени да имат нарушения на съня, като хъркане или спиране на дишането – сънна апнея.

Лекият бруксизъм може и да не изисква лечение. Може да се появи в ранна детска възраст и да отшуми от само себе си. Но при някои хора е тежък и често срещан и може да доведе до нарушения на челюстта, главоболие, увреждане на зъбите и други проблеми.

 

Симптоми на Бруксизъм

бруксизъм Ако забележите някои от следните симптоми, може да имате бруксизъм:

 • Продължителна болка в лицето, челюстта или лицето
 • Умора в челюстта и мускулите около челюстта, при което е трудно да се отваря или затваря устата
 • Повишена болка или чувствителност на зъбите
 • Главоболие
 • Звуков шум през нощта, който може да наруши съня на някой, с когото споделяте стая
 • Износени зъби, които могат да доведат до повишена чувствителност или дори загуба на зъби
 • Повредени зъби, които са сплескани, нарязани, клатещи се
 • Разранени венци
 • Подуване от долната страна на челюстта, причинено от притискане
 • Износен зъбен емайл
 • Усещания за болки в ухото, които в действителност не са предизвикани от проблеми с ушите

За много хора това е безсъзнателен навик, който не осъзнават, че правят до момента в който някой не им каже.

Ако забележите някои от тези признаци и симптоми, посетете вашия зъболекар. Той или тя може да определи дали имате бруксизъм и как най-добре да го лекувате.

Вашият зъболекар ще попита за общото ви стоматологично здраве, какви източници на стрес имате в живота си и какви лекарства приемате. Ако споделяте спалнята си, зъболекарят също може да иска да разговаря с този човек. Зъболекарят ще попита за вашите сънни навици, особено за всякакви необичайни шумове, чути през нощта.

 

Причини за Бруксизъм

Учените не разбират напълно какви са причините за бруксизъм, но предполагат, че може да се дължи на физически, психологически и генетични фактори.

Бруксизма може да се дължи на емоции, като тревожност, стрес, гняв, чувство на неудовлетвореност или напрежение.

Основните причини и рискови фактори са:

 • Стрес – повишеното безпокойство или стрес може да доведе до развитие на симптомите и да имате нарушения на зъбния емайл или целостта на зъбите.
 • Възраст – често е срещан при малки деца, но обикновено изчезва в зряла възраст.
 • Лекарства – възможно е да се появи, като страничен ефект от някои психиатрични лекарства – антидепресанти.
 • Зависимости – пиенето на много кофеинови напитки, употребата на алкохол или наркотици, пушенето на цигари и тютюн, може да увеличи риска и да се явят като причина за появата на бруксизъм.
 • Емоциите – ако сте твърде емоционална личност, хиперактивна.
 • Наследственост – генетичните фактори понякога предразполагат развитието на това заболяване у хора, които имат роднини с това заболяване.
 • Други заболявания – Бруксизмът може да бъде свързан с някои медицински и психични заболявания , като болестта на Паркинсон, деменция, гастроезофагеално рефлуксно разстройство, епилепсия, нощни страхове – страх от тъмното, нарушения свързани със съня, като сънна апнея и др.

 

Лечение на Бруксизъм

В много от случаите лечение не е необходимо, защото ако се появи в ранна детска възраст си отминава без лечение.

Въпреки това, ако проблемът е тежък, има няколко опции за лечение на бруксизъм и това са:

Стоматологичен подход – той не лекува, но може да предпази зъбите от износване. Използват се шини, които държат горните и долните зъби разделени за да се избегнат повреди на зъбите причинени от търкането на двете челюсти. Те могат да бъдат изработени от твърди акрилни или меки материали.

Терапия – ако е установено или се съмнявате, че причината за бруксизъм е породено от тревожно разстройство или тежка форма на стрес, която не може да управлявате е необходимо да посетите терапевт. При борбата със стреса, тревожността и нервно напрежение, много добри резултати дава НЛП Терапия.

Хипноза – използва се от много години за разрешаване на този проблем и дава много бързи резултати.

Алтернативни методи за самопомощ – чудесно средство за намаляне на стреса са прогресивна мускулна релаксация, медитация, самонаблюдение, визуализация, йога нидра, водена медитация.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love