blogХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА

Булимия – ПОСЛЕДСТВИЯ

Булимията е потенциално живото застрашаващо състояние, което спада към категорията хранителни разстройства и засяга емоционалното и физическо здраве на човека.

В тази кратка статия ще прочетете за това какви вредни последствия може да нанесе булимията на организма.

Това хранително разстройство може да причини реални и сложни последствия за здравето, производителността и взаимоотношенията с околните.

Колкото по-рано човек потърси лечение, толкова по-голяма е вероятността за пълно физическо и емоционално възстановяване.

 

Най-честите последствия върху за здравето на човек, страдащ от булимия са следните:

булимия последици

Последствия за сърдечно съдова система

 1. Когато на тялото не се дават нужните калории, то започва да използва собствената си мускулатура за да има енергия. Това отслабва сърцето и то не може да изпомпва кръв до мозъка и клетките, което води до повишен риск от сърдечна недостатъчност. Кръвното налягане пада.
 2. Някои лекари могат да объркат бавния пулс на един спортист, който се дължи на силно и здраво сърце, с бавния пулс на човек страдащ от булимия и имащ „недохранено“ сърце.
 3. Намалява се метаболизма в опит на тялото да спести енергия.
 4. Повръщането или прочистването чрез клизми и/или лаксативи изчерпва тялото от електролити. Електролитите са важни химикали, които играят съществена роля в подпомагането на сърдечния ритъм и мускулите. Електролитния дисбаланс може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм, сърдечна недостатъчност и дори смърт.

 

Последствия за храносмилателната и отделителна система

 1. Забавено храносмилане и/или честото повръщане при булимия, пречи на нормалното изпразване на стомаха и разграждане на хранителните вещества, което може да доведе до болки в корема, инфекции, гадене, подуване на корема след консумация на малко количество храна и др.
 2. Ежедневното недохранване води до атрофия на мускулите и червата и ги оставя без сила за изтласкване храната от тялото, което причинява запек.
 3. Честата злоупотреба със слабителни (лаксативи), уврежда нервните окончания и не позволява на тялото само да се освобождава от натрупаните токсини и обработена храна.
 4. Консумацията на големи количества храна за кратък период от време, може да предизвика разкъсване на стомаха, което е животозастрашаващо и е едно от изключително опасните последствия за храносмилателната система.
 5. Честото и ежедневно повръщане може да увреди лигавицата на хранопровода със стомашна киселина. Може да предизвика възпалено гърло и/или дрезгав глас, възпаление на слюнчестите жлези под челюстта и под ушите.
 6. Недохранването може да причини възпаление на панкреаса – панкреатит, който е съпроводен с болка, гадене и повръщане.
 7. Запушване на червата, перфорация или инфекции, които са причинени от поглъщане на предмети, които предотвратяват преминаването на храна и вода през червата.

 

Неврологични последствия

 1. Диетата, гладът, непостоянното хранене се отразяват на мозъка, защото не получава нужната му енергия. Въпреки, че мозъкът тежи само три килограма, той консумира една пета от дневните калории. Това може да доведе до проблеми с концентрацията и трудности при запомняне на информация.
 2. Екстремното гладуване при болни от булимия, може да доведе до трудности при заспиване (безсъние) и непостоянен и неспокоен сън.
 3. Тежката булимия, може да доведе до припадане и мускулни крампи.
 4. Недостатъчния прием на мазнини може да увреди липидния защитен слой около клетките и това да причини изтръпване на ръцете, краката и другите крайници.
 5. Ако сърцето няма достатъчно енергия за да изпрати необходимото количество кръв към мозъка, може да се получи замаяност, припадъци, виене на свят, особено при рязко изправяне.

 

Последствия за Ендокринната система

 1. Поради неправилно хранене, нивата на хормони в тялото могат да паднат рязко, защото тялото ги произвежда с помощта на мазнините, които приема.
 2. При жените неправилното хранене, може да доведе до постоянна менструация или да спре напълно за неопределен период от време.
 3. Намаления прием на храна при булимия, значително могат да увеличат костната загуба известна като остеопороза и риска от счупване на кости и фрактури.
 4. Без достатъчно енергия, температурата на тялото може да падне и да се развие хипотермия.

 

Други последствия за здравето

 1. Ниската консумация на калории и мазнини може да причини суха кожа, а косата да стане крехка и да пада, което ще доведе до косопад.
 2. Продължителната дехидратация може да доведе до бъбречна недостатъчност
 3. Намаляване броя на някои видове кръвни клетки, които се борят с инфекциите.
 4. Когато храната, която се консумира е бедна на желязо се появява обща слабост, задух, отпадналост и умора.

 

Гореизложените последствия, които булимията могат да предизвикат за здравето на човек свидетелстват за сериозността и важността да се потърси незабавно лечение.

Дългосрочни проучвания от 20 и повече години доказват, че жените и мъжете, които са имали булимия с правилната терапия постигат пълно възстановяване на своето физическо и емоционално здраве.

За повече информация, какво е булимия, какви са симптомите и причините за това нежелано състояние, може да прочетете в НЛП блог статията – Булимия.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love