blogХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА

Булимия

Какво е Булимия?

Булимия е сериозно психично заболяване, което засяга много хора, но всеки може да получи лечение.

Това заболяване спада към категорията хранителни разстройства и се характеризира с чести периоди на прекомерно хранене /преяждане/, последвани от действия да се избегне натрупването на тегло, чрез повръщане или физически упражнения.

Този повтарящ се цикъл може да причини увреждане на храносмилателната система и да създаде химически дисбаланс, които да увредят важни органи в тялото. Най-често това е сърцето.

Въпреки, че е най-разпространена сред млади момичета, тя може да засегне жени и мъже от всички възрасти.

булимия Когато имате булимия, животът е постоянна битка между желанието да отслабнете и огромно желание да преядете с огромни количества храна.

След всяко следващо преяждане се изпитва срам, вина и отвращение от това което се е случило.

Паниката и тревожността се надигат и се предприемат драстични мерки за ограничаване на напълняването, като:

 • съзнателно предизвикване на повръщане
 • приемане на лекарства със слабително действие, които стимулират перисталтиката (лаксативи)
 • използването на клизми
 • извършване на интензивни физически действия (бягане, аеробика и др.)

Независимо от това, какви действия предприемате за да предотвратите напълняването има решение за справяне с този проблем, за който ще прочетете по-нататък в статията.

С правилното лечение и подкрепа, може да се измъкнете от порочния цикъл и да се научите как да управлявате неприятните емоции, което ще доведе до по-здравословен начин на живот.

Булимията често се свърза с други психични разстройства, като депресия, безпокойство, зависимости и др.

 

Симптоми на Булимия

Хората страдащи от това хранително разстройство, могат да получат различни неприятни симптоми, много от които са пряк резултат от самоиндуцираното повръщане или друга форма на прочистване. Това особено важи, ако цикълът на прочистване се повтаря няколко пъти седмично и/или дневно.

Физическите симптоми на булимия са:

 • Хронична дехидратация
 • Разширени лимфни жлези в областта на врата и под челюстта
 • Увреждане на зъбите и лош дъх
 • Постоянни колебания в теглото
 • Хроничен стомашен рефлукс след ядене или пептични язви
 • Възпаление на хранопровода
 • Орална травма, като разкъсвана лигавицата на устата или гърлото при повтарящо се повръщане
 • Електролитни дисбаланси, които могат да доведат до сърдечна аритмия и в крайна сметка да се стигне до смърт
 • Загуба или смущение на менструалния цикъл при момичета и жени

Поведенчески симптоми при булимия:

 • Консумация на големи количества храна
 • Чести хранения, понякога през два часа
 • Пиене на големи количества вода преди хранене
 • Храни се тайно
 • Често използване на банята след хранене
 • Често редуване на периоди на глад и преяждане
 • Чести и резки промени в настроението – чувство на напрегнатост или тревожност
 • Злоупотреба със забранени вещества и/или опит за самоубийство

Симптомите могат да са причина за избягване на нормални социални дейности и контакти, проблеми с приятели и роднини.

 

Причини за Булимия

Точната причина за булимия не е известна, но има много фактори, които могат да изиграят ключова роля в появата на това хранително разстройство.

Причини могат да бъдат:

 1. Наследственост. Хората с роднини от първа степен – братя, сестри, родители, деца с нарушения в храненето, може да са по-склонни да развият булимия, което предполага наличието на генетична връзка и причина.
 2. Възраст и пол. Момичетата и жените са по-склонни да имат това заболяване, отколкото момчетата и мъжете. Често започва в края на детството и преминаването през тийнейджърските години.
 3. Психологически и емоционални проблеми. Ниско самочувствие, наличие на тревожно разстройство, перфекционизъм, стрес, нервно напрежение, могат да предизвикат хранителни разстройства.
 4. Медиите и обществения натиск. Телевизионните предавания и модни списания, често афишират успешни слаби модели и актьори. Всички изглеждат еднакво добре физически и в обикновения човек се заражда вярването, че визията е правопропорционална на успеха и популярността. Но дали това е така?
 5. Стремеж за високи спортни постижения. Треньорите и родителите могат по невнимание да повишат риска, като насърчават младите спортисти да отслабнат, да подържат ниско тегло и да ограничат храненето за по-добри спортни резултати. Чудесен пример за това са момичетата, които тренират художествена гимнастика и които ежедневно са подложени на натиск от страна на треньорите си.

Независимо от причините, навременното търсене на лечение ще увеличи възможността за бързо справяне с този хранителен проблем.

 

Лечение на Булимия

Ранното диагностициране и навременно лечение са изключителни важни, защото с течение на времето това поведение става все по-дълбоко вкоренено в подсъзнанието и изисква по-дълъг период за да се промени.

Хората с булимия, които са потърсили лечение от самото начало имат по-голям шанс за пълно възстановяване в сравнение с тези, които са отлагали търсенето на помощ в продължение на години.

Повечето хора, които търсят „булимия лечение“ се лекуват от терапевти, без да се приемат в болница, освен ако сериозно физическо усложнение не изисква хоспитализация.

Добри резултати за кратък срок на лечение, постигат НЛП Терапия и Хипнотерапия.

В практиката си на терапевт използвам най-често НЛП Терапия и всеки който има съмнения, че има или се съмнява, че негов близък роднина или приятел има булимия и иска да си помогне, може да се свърже с мен сега на посочените координати в сайта в раздел – Контакти, за да получи повече информация относно лечението.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love