blogПАНИК АТАКИ

Буца в гърлото

В тялото на всеки човек има вегетативна нервна система, която регулира част от процесите в тялото.

Когато човек е подложен на силен стрес и напрежение се стимулира симпатиковата нервна система на тялото, а тя от своя страна повишава сърдечния ритъм (пулс), дишането, мускулното напрежение и т.н.

При някои хора мускулното напрежение при тревожност и паник атаки се изразява в напрягане на мускулите на врата и шията и това може да предизвика усещането за буца в гърлото.

буца в гърлото Повечето клиенти с паническо разстройство и генерализирана тревожност, които съм консултирал описват едно неприятно усещане за дискомфорт подобно на „бучка в гърлото“ при което в повечето случаи липсва силно изразена болка.

От медицинска гледна точка това състояние се нарича Глобус Фарингеус или Глобус Хистерикус.

Състоянието буквално означава неприятно усещане в гърлото или някакво запушване на гърлото, което може да се почувства като задушаване. Много често се случва имайки този симптом, хората да придобият ирационален страх от задушаване.

За повече информация прочетете – Затруднено дишане при Паник Атаки

Глобус Хистерикус, предизвикан от безпокойство сам по себе си не е опасно състояние, но въпреки това може да е много страшно за хората с тревога. Усещането за задушаване, може да създаде затруднения при преглъщане и когато се комбинира с тревожност, цялостната картина и усещане могат да бъдат доста страшни и плашещи.

 

Какви СИМПТОМИ има при усещане за Буца в гърлото?

Бучката в гърлото поради тревожност може да има следните характеристики:

 • Стегнатост в областта на врата и раменете
 • Стегнатост в гърлото
 • При поглъщане, може да има усещане за големи бучки в гърлото
 • Усещането идва и си отива, без причина
 • Усещане, като че ли има нещо залепено в гърлото
 • Усещане за задушаване и затруднено дишане
 • След хранене може да има усещане, че нещо се е забило в гърлото
 • Усещане за пристягане в областта на гърлото, сякаш някой те задушава
 • При това неприятно усещане няма болка, както е при медицински здравословен проблем – възпалено гърло и сливици

 

Много е важно правилно диагностициране на причината пораждаща симптома Буца в гърлото

Както вече прочетохте, това неприятно усещане породено от напрежение в мускулите на врата най-често се получава при повишена тревожност и безпокойство – т.е. психологически проблем. Но това не изключва възможността да се касае за медицинско заболяване.

Други непсихологически причини:

Киселинен рефлукс или т.н. Гастроезофагеална рефлуксна болест. Тя кара стомашната киселина да се връща по хранопровода и понякога достига и до гърлото, което води до възпаление, мускулни спазми и усещания за предмет в гърлото.

Дивертикул на Зенкер – това е образувание в стената на гърлото подобно на джоб, който предизвиква това усещане за буца в гърлото.

Еозинофилен езофагит – хронично възпаление на хранопровода, причинено от алергии.

Миастения гравис – заболяване водещо до определени скелетно-мускулни нарушения, което предизвиква проблеми в мускулите на гърлото.

Ако се касае за медицинско заболяване е необходимо да се предприемат съответните мерки за лечение със специалист по медицина, а ако причината е във психиката, е необходимо среща с терапевт по психично здраве.

 

Лечение на усещането за Буца в гърлото

Единствения начин да се отървете от усещането за буца в гърлото, причинено от тревожност, е да намалите тревожността и стреса.

На теория звучи лесно, но на практика повечето хора не знаят как да го направят. Това става, когато се активира парасимпатиковата нерва система, която е отговорна за състоянието на покой, релаксация и спокойствие.

Намаляването на ежедневния стрес и напрежение е добро начало за премахване на чувството за буца в гърлото, но ако не се премахнат подсъзнателните убеждения, които са залегнали в основата на тревожността, резултатите ща са минимални или никакви.

Обикновено тялото работи на авто-пилот и всеки ден и седмица едни и същи симптоми, едни и същи усещания, нямате възможност да ги управлявате и се чувствате безсилни.

Това означава, че трябва да се изчистят „котвите“, а какво е „котва“, може да прочетете в статията – Какво е „Котва“ в НЛП? Трябва да се научите да разчитате на своя подсъзнателен потенциал в този свят, независимо от хората и обстоятелствата.

Подсъзнанието и тялото са една система. Това което е в съзнанието ви, като мисли се отразява чрез освобождаване на определени хормони, които след това влияят и на вашето тяло.

Когато с помощта на НЛП се реконструират и реорганизират вярванията за света и себе си, това ще доведе до освобождаване на полезни хормони, а от там и включване на парасимпатиковата нервна система. Това ще се отрази благоприятно на цялото ви общо състояние, ум и тяло.

Нещата, които може да направите сами за изчезване на „тази“ буца в гърлото:

 • Започнете да практикувате физически занимания 3-4 пъти седмично. Това може да е някакъв вид спорт, хоби, танци, разходки или каквото и да е друга физическа дейност. Целта е да се изгаря натупания адреналин в тялото.
 • Започнете със слушането на водена медитация, която в последствие ще помогне да практикувате класическа вписана медитация. А за медитацията всички знаем, че успокоява тялото и ума.
 • Практикувайте техники за концентрация, като например Тратака и др.
 • Пийте минимум два литра вода на ден и се хранете целесъобразно, за да може тялото да работи оптимално. Консумирайте повече свежи плодове и зеленчуци, забравете за пържено и мазно.
 • Престанете да се оплаквате на другите, а започнете да говорите за успехите си от деня.

Ако желаете да се свържете с мен и да разберете какви са възможностите за лечение на буца в гърлото чрез НЛП Терапия,  сега  може да ми се обадите на 0879 85 90 58.

Ако статията Буца в гърлото ви е харесала натиснете „Like“. Благодаря ви!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love