blog

Бучка в гърлото

Вероятно сте запознати с някой от „типичните“ симптоми на постоянна тревожност.

Тревожността може да накара човек, да изпитва нервност, да усеща напрежение в тялото, да предизвика гадене, замайване, изпотяване и т.н. Това са симптомите, които повечето хора свързват с безпокойството. Но тревожността може да предизвика и множество необичайни симптоми, като един от най-плашещите симптоми на тревожност е усещането, че имате бучка в гърлото.

Постоянното усещане, че нещо се намира в гърлото ви, се нарича Глобус Фарингеус или Глобус Хистерикус.

Глобус Фарингеус не пречи на поглъщането, но може да бъде доста досадно.

Това може да доведе до сериозно безпокойство за здравето, тъй като хората с това усещане започват да се притесняват, че се задушават и това да им причини постоянен страх от задушаване.

В тази кратка статия – Бучка в гърлото ще прочетете за възможните причини, но ще обърнем по-голямо внимание на това състояние причинено от безпокойство, която е по-срещаната причина в днешно време.

Засяга еднакво мъже и жени, но е по вероятно една жена да съобщи, че усеща буца в гърлото, отколкото мъжете. Също така хората на средна и зряла възраст са по-засегнати в сравнение с по-младите.

 

Причини за Бучка в гърлото

бучка в гърлото Най-често се появява при хора, които са подложени на стрес и постоянно нервно напрежение, което им причинява постоянна тревожност.

Има няколко потенциални причини за усещане на Глобус Фарингеус и правилното диагностициране според причината, ще доведе и до правилно лечение. Някой от най-честите причини включват:

  • Гастроезофагеална рефлуксна болест
  • Аномалии в горния хранопроводен сфинктер
  • Рядко срещани тумори
  • Хронично възпалено гърло – фарингит
  • Психологически фактори, като стрес и тревожност

 

Усещането за Бучка в гърлото се причинява от тревожността

Тревожността и стресът могат да повлияят върху тялото на всеки човек и да активират вегетативната нервна система.

Когато страдате от безпокойство, тялото постоянно стимулира симпатиковата нервна система, която е част от вегетативната нервна система.

Това води до повишен сърдечен ритъм, учестено дишане, мускулно напрежение и т.н. Това мускулно напрягане и напрежение при някой хора може да причини възпаление на гърлото, което се усеща, като буца в гърлото, но бъдете спокойни това не е опасно.

Няма да се задушите, нито да умрете от това. Просто ще изпитвате едно пристягане в областта на гърлото, което е извън ваш контрол и точно това ще ви плаши и притеснява.

В някой случаи може да си помислите, че се задушавате, но това няма да се случи, защото тялото работи съвършено и няма да позволи това.

 

Как да разберете разликата между усещането за Бучка в гърлото причинена от тревожност и медицински проблем?

Ако се притеснявате, че може да имате истински здравословен проблем, може да посетите вашия личен лекар. Той ще направи пълен обстоен медицински преглед и ако не открие реален физически белег за оплакването, вероятно се касае за психичен проблем.

Обикновено този симптом, кара хората да си мислят най-лошото, че са болни от нелечима болест, като например рак и няма да могат да се излекуват. Започват да си представят лоши сценарии за бъдещето.

Признаците по които може да разберете, че се касае за психологичен проблем:

Трябва да знаете, че когато причината за бучка в гърлото е психологически проблем, това не е опасно за вашето здраве. След правилната терапия повечето клиенти се възстановяват напълно и забравят за този нежелан за тях симптом.

 

Лечение на усещането за Бучка в гърлото

Ако след направен обстоен медицински преглед не е установена физическа причина или конкретно заболяване предизвикващо този неприятен симптом, най-вероятно се касае за психически проблем свързан с тревожността.

Специалистите по психично здраве са обучени да се справят с тези нежелани състояния и биха ви помогнали.

Това с което мога да ви помогна при лечение на усещането за бучка в гърлото е НЛП Терапия.

Това е краткосрочен метод, чрез който може да промените начина си на мислене, а това ще ви даде възможност да промени и това как възприема света.

Когато имате здрава психика, независимо от външните обстоятелствата и стреса на който сте подложен ще бъдете в хармония със себе си, което ще ви даде възможност да живеете свободно.

Свободата в мисли и действия е тази, която ще ви даде възможност да живеете спокойно и да намалите значително натрупания стрес в миналото.

Това става с НЛП техники, които помагат по-бързо да изчистите минали травмиращи преживявания и ситуации. Много ефективен метод при Паник Атаки и тревожност.

Ако желаете да разберете повече за ефективността на НЛП, може да се свържете с мен на телефон 0879 85 90 58  сега  или да зададете своите въпроси на info@nlptherapy.bg

Благодаря, че прочетохте статията – „Бучка в гърлото“, до край!

Чрез статиите в сайта на НЛП Терапия искам повече хора да разберат, че има начин да подобрят своето психично здраве.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love