blog

Вегетативна дистония

Ако имате постоянна умора, главоболие, световъртеж, изпотяване на ръцете, болки в гърдите и други симптоми водещи до общо неразположение, прочетете статията до края, защото може да имате Разстройство на вегетативната нервна система или вегетативна дистония.

Това общо неразположение може да е вследствие на нарушение на работата на вегетативната нервна система, която контролира функционирането на вътрешните органи.

Вегетативната нервна система се контролира независимо от нашата воля и се разделя на две части:

 • Симпатикова нервна система – подготвя тялото за активна дейност и отговаря за ускоряване на сърдечния ритъм, бързото движение на мускулите, разширява зениците на очите, ускорява метаболизма, намалява секрецията на стомашните сокове, разширява дихателните пътища и учестява дишането. Симпатиковата нервна система се активизира, когато човек е подложен на постоянна тревожност и нервно напрежение.
 • Парасимпатикова нервна система – отговорна за моментите на релаксация и почивка, като забавя пулса, дишането, стеснява дихателните пътища, намалява мускулното напрежение, зениците на очите се свиват и се повишава секрецията на храносмилателни сокове.

 

вегетативна дистония Емоциите влияят върху вегетативната нервна система и я адаптират според нуждите на човек и това е нормално, но ако той е непрекъснато подложен на стрес, тялото реагира чрез появата на симптоми, с които иска да покаже, че нещо трябва да промени.

Обикновено когато човек има дисбаланс в работата на неговата вегетативна нервна система се появяват симптоми, за които медицината не може да открие реална физическа причина.

Естественото мускулно напрежение се нарича мускулен тонус. Благодарение на него, сърцето бие ритмично, артериите се разширяват и стесняват. Ако процесът на естествено напрежение и мускулна релаксация се объркат настъпва вегетативна дистония.

 

Причини за Вегетативна дистония

Причините за това състояние не са изяснени с точност, но едно е ясно – вегетативната дистония не е причинена от патологични промени във вътрешните органи, което означава, че по скоро причината е свързана с функцията на вегетативната нервна система.

Днес е доказано, че това състояние е в следствие на психологически фактори и може да присъства при повечето психични разстройства.

Причини могат да бъдат:

 • Травма на централната нервна система, която може да бъде предизвикана по време на вътрешноматочното развитие или след раждането. Патологичните промени, които възникват от такива травми, водят до повишена психо-емоционална реакция към развитието на психични разстройства.
 • Обкръжаващата среда в която живеят малки деца и подрастващи. Повишеното емоционално напрежение, хроничният стрес у дома или в училище.
 • Развитие на алергични реакции или тежки болести. Страдащите от вегетативна дистония са изключително чувствителни към метеорологичните фактори.
 • Не еднакво развитието на различните части на нервната система по време на развитието на детето и след това в пубертета (хормонални промени).

От всичко казано по-горе става ясно, че повечето случаи на вегетативна дистония са причинени в ранни детски или тийнейджърски години. Според направени проучвания при 80% от хората, които страдат от това заболяване, симптомите са се появили на около 7-8 годишнина възраст.

 

Симптоми на Вегетативна дистония

Това състояние има много симптоми, които също са характерни за други заболявания и поради тази причина на лекарите не им е лесно да поставят точната диагноза.

Симптомите могат да бъдат най-различни, да се появяват по отделно или заедно с различна честота и интензитет.

Симптомите на вегетативна дистония могат да бъдат следните:

 • Сърцебиене и болки в сърдечната област и гърдите
 • Топли или студени вълни
 • Главоболие, виене на свят, световъртеж
 • Задух и усещане за липса на въздух
 • Обилно потене, особено силно по дланите
 • Гадене, нервен стомах
 • Диария или често уриниране
 • Раздразнителност, тревожност, безпокойство
 • Безсъние, отпадналост и умора
 • Честа промяна в настроението
 • Намалена сексуална активност, а при жените проблеми с цикъла

При някои хора може да има усещане за болка в различни части и органи на тялото, но това е поради стягане на гладката мускулатура и не е опасно. Това е знак за безпокойство, тревожност и страх, често дори и паник атаки.

След появата на първите симптоми, всеки може да се стресне и да си помисли, че е болен от някаква физическа болест.

Обикновено се започва с ходене при различни лекари, правят се най-различни изследвания, но в крайна сметка всички направени изследвания отхвърлят физически проблем (медицинско заболяване).

 

Лечение на Вегетативна дистония

Първото и важно условие при лечение на вегетативна дистония е да бъде правилно диагностицирана. Това става след разговор със специалист обучен да поставя диагнози.

Най-важния фактор за лечение на това състояние се счита правилния начин на живот.

Какво означава това?

Трябва да давате възможност на тялото си да почива. Прекарвайте повече време на открито, ходете в гората или на морския бряг, на разходки на чист въздух и слънце. Правете физически упражнения, йога, гимнастика. Практикувайте медитация или някакъв друг вид релаксация. Отидете на цялостен масаж на тялото.

Ако гореизложените методи не ви помагат е задължително да се обърнете към специалист, който знае как да ви помогне за да успокоите напрегнатата вегетативна нервна система.

Терапията е ефективен метод за намаляване на симптомите на вегетативна дистония.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love