blog

Вегетативна нервна система

От тази кратка статия ще разберете какво е Вегетативна нервна система, за какво отговаря, на какви части се дели и за кои човешки функции отговаря всяка една от частите. Приятно четене.

Случвало ли ви си е да изпаднете в ситуация, в която да сте изправени пред някаква опасност?

Ако сте имали, вероятно знаете и може би сте забелязали незабавната промяна и реакция на тялото.

Усещане за топка в стомаха, сърцебиене, изпотяване, пресъхване на устата, сетивата, като зрение и слух се обострят за да ви подготвят за справяне със ситуацията.

Вашето тяло автоматично ще реши дали трябва да бяга, да се бие или да остане там където е, за да ви предпази.

вегетативна нервна система Това е вродена реакция у хората, останала от хиляди години до сега. Например когато, сме били диваци и сме живеели сред дивата пустош, много често се е случвало да се срещнем очи в очи с диви животни и тогава е било изключително важно нашето тяло да реагира.

Реагирало е именно, чрез тази вегетативна нерва система, която е служила да ни подготви чрез реакцията „борба или бягство“.

Срещайки диво животно, ние за части от секундата е трябвало да преценим дали можем да го победим или ако то е по-силно от нас да бягаме. Тази реакция на нервната система е важна по няколко причини…

 

Какво е Вегетативна нервна система?

Както разбрахте до сега вегетативната нервна система е отговорна за реакцията „борба или бягство“, която се получава автоматично /неволево/, когато сте изправени пред страшна или опасна ситуация.

Но в действителност тя е много повече от това. Тя контролира всички вътрешни процеси в човешкото тяло, като изпраша информация на тялото към централната нервна система.

Контролира действието на всички вътрешни органи в тялото, включително червата, сърцето, секрецията на адреналин и норадреналин от средната част на надбъбречната жлеза.

Нашата Вегетативна нервна система играе съществена роля за поддържане на правилния баланс на вътрешната среда на тялото – температура, концентрация на сол, кръвна захар, кислород и въглероден диоксид в кръвта и т.н., състояние наречено хомеостаза.

Подържа сърдечните мускули и гладката мускулатура, както и мускулите в стомаха. Регулира различни аспекти на жлезите на тялото ви, в зависимост от околната среда.

Вегетативната нервна система, работи неволно, така че е почти невъзможно да бъде контролирана.

Тя също така, играе основна роля в емоционалното преживяване и изразяване. Когато сте емоционално развълнувани, тялото ви показва много промени: повишаване на кръвното налягане и сърдечния ритъм, пресъхване на устата, в стомаха има усещане за  „пеперуди“. Тези и други действия на тялото се контролират неволево от нашата вегетативна нервна система.

 

Функции на Вегетативната нервна система

Контролира вътрешните процеси на тялото, като:

 • метаболизъм
 • сърдечна честота, пулс
 • скорост на дишане – бързо, нормално, бавно
 • кръвно налягане
 • телесна температура
 • емоционално състояние
 • някой рефлекси – кашляне, кихане, гълтане, повръщане
 • баланс на водата и електролитите в тялото
 • уриниране и изхвърляне на изпражнения
 • производство на телесни течности – слюнка, пот, сълзи
 • сексуална възбуда и оргазъм

Много от вътрешните органи могат да се контролират от симпатиковата или парасимпатикова нервна система. Тези две системи имат различни ефекти върху един и същ орган. Например симпатичното деление увеличава кръвното налягане, а парасимпатичното деление го намалява. Като цяло двете системи работят заедно за да гарантират оцеляването на човек.

 

От какви части е съставена Вегетативната нервна система?

Вегетативната нервна система е съставена от три отделни части, които отговарят за различни процеси в тялото, а именно: Симпатикова нервна система, Парасимпатикова нервна система и чревна нервна система.

Целта и на трите системи е да гарантират изпълнението на жизненоважни процеси в тялото, като по този начин оставате в безопасност.

Симпатикова нервна система

Симпатиковата нервна система подготвя тялото за ситуации, изискващи повече бдителност, наблюдателност, концентрация, сила или ситуации, които предизвикват страх, гняв, вълнение.

В тези случаи симпатиковата нервна система стимулира сърдечните мускули да увеличат сърдечната честота, причинява разширяване на бронхите на белите дробове, с което се увеличава приема на кислород, разширява кръвоносните съдове и увеличава кръвоснабдяването до сърцето, мозъка и крайниците.

Освобождава повече адреналин, което на свой ред увеличава метаболизма на клетките и стимулира черния дроб да освободи повече глюкоза в кръвта. Потните жлези се стимулират да произвеждат повече пот за да не прегрее тялото. Храносмилането се забавя или напълно спира.

Всички тези промени причинени от симпатиковата нервна система автоматично подготвят тялото да влезе в пълна готовност и да вземе правилно решение за конкретната ситуация.

След като всичко приключи, тялото се връща в нормалната си дейност – забавя се дишането, пулса, кръвното налягане се нормализира и храносмилателната система  започва да работи. За всичко това отговаря Парасимпатиковата нервна система.

Парасимпатикова нервна система

Парасимпатиковата нервна система, която е част от вегетативната нервна система, е активна по време на храносмилане и почивка.

Тя стимулира производството на храносмилателни ензими и стимулира процесите на храносмилане, уриниране и дефекация.

Тази система намалява кръвното налягане, забавя сърдечната чистота и дишането и запазва енергията чрез релаксация и почивка.

Действията на парасимпатиковата нервна система, почти винаги е обратно на симпатиковата.

Чревна нервна система

Тя е описана, като „втория мозък на човешкото тяло“. Нейните функции са:

 • Регулира секретите в червата
 • Химични и механични промени в червата
 • Контрол на перисталтиката и някой други движения

Когато човек е подложен на стрес  и тялото реагира, чрез симпатиковата нервна система – това е основна причина за неприятните симптоми, които се появяват при паник атаки, тревожност, безпокойство, генерализирана тревожност, страх или фобия.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love