blog

Видове Антидепресанти

Какво представляват антидепресантите

За да бъдат облекчени симптомите на различни психични заболявания, могат да се използват лекарствени средства. Такъв клас лекарства са антидепресантите.

Те съдържат така наречените „щастливи химикали“, които помагат на организма да се справи от умерено до тежко депресивните състояние, хроничната болка, натрапчиви мисли, ОКР, тревожни разстройства и др. Този вид медикаменти повишават нивото на серотонин, допамин и норадреналин в тялото.

Невротрансмитерите осъществяват следните дейности в човешкия организъм:

 • Допамин – играе значима роля при възбудата, вземането на решения, мотивацията. Също така той сигнализира мозъка при изпитването на удоволствие или при взимането на награда.
 • Серотонин – важен е за регулирането на сексуалното желание, паметта, социалното поведение, съня, настроението и апетита.
 • Норадреналин – въздейства на двигателната функция и бдителността. Той също помага за регулирането на сърдечната честота и кръвното налягане при стресови ситуации.

Дейността на трите невротрансмитера е да свързват рецепторите на мозъка с нервните сигнали. Затова хората, които страдат от депресия, имат ниски нива на определени химикали, които са необходими за работата на невротрансмитерите в мозъка. Според психо-фармацията антидепресантите стимулират създаването на тези химикали и поддържат действието им.

Макар, че аз съм малко скептичен относно тяхното действие на база многогодишната си практика. Но за това ще прочетете в края на статията.

Има много видове антидепресанти:

видове антидепресанти

Трициклични антидепресанти

Този вид лекарствени средства са най-старият вид от групата на антидепресантите. Те са известни повече от 60 години, или по-точно от 1957 г.

Трицикличните антидепресанти се предписват при лечение на тревожни разстройства, облекчаване на даден вид болка, профилактика на мигрена, разстройства на съня.

При приема на трициклични антидепресанти може да има и нежелани ефекти, например: сексуални проблеми, безсъние, виене на свят, нервност, главоболие (предупредителен знак за повишаване на кръвното налягане), възбуда.

Някои пациенти понасят по-трудно страничните ефекти, особено по-възрастните. Описаните по-горе странични състояния са преходни и могат да бъдат предотвратени чрез приема на повече вода, бавно повдигане от седнало или легнало положение, промяна в диетата.

За хората, които се страхуват от предозиране, този вид медикаменти не са безопасни при предозиране. Ако се случи прием на повече от предписаната доза на лекарствения продукт, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

Едни от по-известните продукти от този вид в лекарствената мрежа са: Нортриптилин (Авентил), Кломипрамин (Анафранил), Лофепрамин (Емдален), Амитриптилин (Трепилин), Триптанол, Имипрамин (Итипрамин), Тофранил.

 

Селективни инхибитори (SSRI)

Този вид медикаменти са познати от около 30 години, или по-точно от 1988 г. Те влияят на серотонина в организма. Основно се предписват при лечения на обсесивно компулсивно разстройство, посттравматични стресови разстройства, социална фобия, тревожни разстройства, панически разстройства.

Това са по-нови средства, атакуващи депресивните състояние. Заради своята относителна безопасност и наличието на по-малко странични ефекти, те са често предписвани от лекарите. Разбира се, че могат да се появят страничните ефекти през първите седмици от назначената от лекаря терапия. В повечето случаи те изчезват след опредено време.

Нежелани реакции биха могли да бъдат: намален апетит, тревожност, главоболие, гадене (след прием на храна), сексуални смущения, възбуда, нарушения на съня.

Селективни инхибитори се приемат по точна схема в определени количества, за да се избегнат злоупотреби и предозиране. Първоначално се започва с намален прием на по-ниски дози и постепенно се увеличава приемът на лекарствения продукт, докато не се стигне до терапевтична доза

Едни от по-известните продукти от този вид в лекарствената мрежа са: Флувоксамин (Luvox) Циталопрам (Cipramil) Виртикстин (Brintellix), Сертралин (Zoloft), Флуоксетин (Lily-Fluoxetine), Пароксетин (Aropax), Nuzak, Prozac, Lorien, Есциталопрам (Cipralex).

 

Инхибитори на моноаминооксидазата (MAOI)

Този вид антидепресанти са рядко използвани. Тяхното действие е свързано с инхибиране на ензима моноамин оксидоза. Дейността на този ензим е свързана с разграждането на допамина, серотонина и норадреналина в мозъка. Ако наличността на невротрансмитерите в мозъка намалее, се увелича вероятността от появата на депресивни заболявания. Затова MAOI подпомагат набавянето на тази наличност.

Съществуват видове храни, които съдържат тирамин (например: червено вино, сирене, преработени меса). Този вид храни изискват моноаминооксидаза за извършването на  метаболизма в организма. Като последица от инхибирането на ензима моноамин оксидаза е излишъка на тирамин, който от своя страна води до повишаване на кръвното налягане. В определени случаи това повишаване може да бъде фатално.

Затова пациентите, които приемат инхибитори на моноаминооксидазата (MAOI) трябва да спазват определен хранителен режим. Опасността след спирането на приема на MAOI от старнични реакции е с продължителност до 14 дни. Затова е добре да има период на изчистване на организма преди приема на друг лекарствен продукт.

Смята се, че MAOI са полезни при лечението на депресия, паническо разстройство и фобия. В много от случаите лекарите изписват MAOI, когато депресията не реагира на други лекарствени продукти.

При приема на MAOI може да има и нежелани ефекти, например: нервно напрежение, безсъние, виене на свят, сексуални проблеми, възбуда, главоболие (предупредителен знак за повишено кръвното налягане).

Едни от по-известните продукти от този вид в лекарствената мрежа са: Селегилин (Deprenyl), Разагилин (Azilect), Транилципромин (Parnate, Jatrosom), Изокарбоксазид (Marplan), Фенелзин (Nardelzine, Nardil,), Еldepryl (Emsam), Ниаламид (Niamid).

 

Други видове антидепресанти

 • Миртазапин (Remeron) – е част от групата на антидепресантите NaSSAs (норадренергични и специфични серотонинергични антидепресанти). Предписват се за безсънието и тревожност. Страничен ефект е наддаването на тегло.
 • Ребоксетин (Edronax) – това лекарствено средство се смята за енергизиращ антидепресант. Това се дължи на факта, че това лекарство инхибира обратното приемане на норадреналина. То може да доведе до изпотяване, световъртеж, безсъние, сухота в устата. Лекарите смятат, че е подходящ продукт при лечение на тревожност, свързана с депресивно състояние.
 • Тразодон (Молипаксин) – този антидепресант засяга серотониновата невротрансмитерна система, която въздейства върху пре- и постсинаптични неврони. Странична и често срещана реакция може да бъде приапизъм (продължителна ерекция на пениса), което в последствие да доведе до импотенстност.
 • Миансерин (Лантанон) – това е лекарствено средство, което засяга норадреналина, но чрез различен начин с оглед на трициклиците. Това е вид седативен антидепресант. Приемът се препоръчва да е през нощта. Полезен е при безсъние и ниско кръвно налягане, тъй като не изостря проблемите. Като страничен ефект са наддаването на килограми.

 

Правилният избор на антидепресанти

Съществуват определени фактори, които влияят при предписването на подходящ продукт. Водещото при избора на лекарите е поносимостта на пациентите от страничните ефекти. Акцентира се върху продължителността на страничните ефекти и тяхното действие върху организма. Например гаденето и наддаването на тегло.

Важно уточнение е, че антидепресантните лекарствени продукти трябва да са част от терапия и лечение на съществуващи състояния (като разстройства на личността, хронична болка, биполярно разстройство, тревожност), но в никакъв случай самостоятелно.

 

Мнение за Антидепресантите на НЛП Терапевта – Милен Петров

Тук ще изкажа своето мнение относно психо-фармацията на база дългогодишния опит и работа с клиенти.

Антидепресантите са създадени да потискат симптомите, но не и да „лекуват“ причините. И поради тази причина при мен идват много клиенти, които в продължение на много години са ги пили и не са им помогнали. Може да са получили временно облекчение на симптомите, но не след дълго симптомите на тревожност отново се завръщат с пълна сила.

Дори и човек да е получил временно облекчение идва момента в който трябва да ги спре, защото ние не сме се родили да пием лекарства. И когато настъпи момента на отнемане симптомите се завръщат.

В стремежа си да намеря продукт, който по естествен природен начин да помогне на хората попаднах на природния продукт – Боров Прашец на компания Нова Ера.

Повече за него може да прочетете в следните статии:

Боров Прашец СЪСТАВ

12-и Ползи от приема на Боров Прашец

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

 

Източници:

 1. https://healthengine.com.au/info/antidepressants
 2. https://www.health24.com/Medical/Depression/Overview/types-of-anti-depressants-20160211
 3. https://www.verywellmind.com/what-are-the-major-classes-of-antidepressants-1065086
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK361016/
 5. https://www.mirecc.va.gov/visn22/Facts_about_Antidepressant_Medications_Veteran_and_Family_Handout.pdf

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *