blog

Видове неврози

Продължителните психични заболявания на нервната система, които се характеризират с промяна в психо-емоционалното състояние, се наричат невроза.

След като прочетете статията до края ще разберете какви видове неврози има.
Те засягат хората с най-разнообразни симптоми, като постоянна умора и отпадналост, липса на сън, стрес и др.

Причини за появата на различни видове неврози?

Основните причини за появата на различни видове неврози, могат да се разделят на две групи – физически и психологически фактори. Специалистите най-често разглеждат следните причини:

 • Голям стрес или сериозни емоционални преживявания. Натоварвания на психиката като нежелани събития, например уволнение, развод, раздяла, смърт на близък човек, недоволство от живота.
 • Липса на решения за различни проблеми. Като основната причина за психично разстройство се считат различни видове натиск от страна на други хора.

видове неврози

Всеки човек не е в състояние да издържи психически на постоянно и продължително физическо и психическо натоварване и поради тази причина се появяват различни видове неврози. Това води до изчерпване на силите на тялото.

Също така е важно да се отбележи пристрастяването на човека към алкохолни напитки или наркотични вещества, като причина, която е типична за провокация на неврози.

В определен момент неврозите се появяват в ежедневието на човека – неусетно и е почти невъзможно да се каже точно колко хора имат това заболяване. Някои хора приемат това разстройство за нормално, но за други – то е страдание, изход, от което хората намират в пристрастявания с алкохолна зависимост, религия или прекалено много работа.

Има мнение, че неврозите са защитна подсъзнателна реакция на психиката, която осигурява защита от неблагоприятни социални и психологически влияния. Тези влияния включват: агресивно отношение на родителите към детето или, напротив, твърде много грижи, изолация, унижение или пренебрежение.
Не е изключена и наследствеността, като причина, която може да се прояви както в напреднала възраст, така и при деца.

Когато родителите позволят всичко на детето, то свиква да получава всичко и при навлизане в друга среда като детска градина, училище или работа – отношението на колегите и учителите към него, ще бъде съответно различно. В този случай, лицето изпада в конфликтни ситуации, които се отразяват на психиката му.

Преди време имах такъв случай в практиката си. Момче на 21 години, което е бил прекалено глезен в детските си години и е свикнал да получава всичко на готово от родителите си, беше стигнал до психиатрията, след раздяла с приятелката си. Беше изпаднал в невроза. Той не можеше да се примери с факта, че някой друг може да вземе решение вместо него и да му каже сбогом. За щастие след моята намеса и терапия неговата психика се подобри и се размина от по-сериозни последствия.

Симптоми при различните видове неврози?

Знаейки сега какви са причините за появата на неврози е необходимо да знаем и съответните симптоми. Признаците на заболяването са разделени в две форми на проява: соматични и психически. Соматичните симптоми на неврозата се характеризират с проявата на болка, като например:

 • Внезапна поява на продължително главоболие. Усещания за стягания в сърцето и неразположения в коремната област, като усещане за топка в стомаха. Болки в мускулите и ставите, появата на изтръпвания или мравучкане в ръцете и често уриниране, които понякога са подсилени с бъбречни и генитални заболявания.
 • Постоянна умора, която може да е физическа или психическа и човек няма желание да върши никаква работа.
 • Виене на свят, прималяване, прилошаване, а дори и понякога припадане.
 • Поява на спонтанно и често изпотяване. Това изпотяване не идва от горещо и топло време, а от постоянен панически страх, тревожност и нервност.
 • Повечето психични разстройства намаляват потентността и в крайна сметка може да се развие заболяване като простатит.
 • Вестибуларния апарат е засегнат много често и може да има световъртеж, който да причини дискомфорт при извършване на физическа работа.
 • Промени в начина на хранене изразяващи се в прекалено много консумация на храна – преяждане или нежелание да се храни редовно води до недохранване. Това може да се определи като булимична невроза. Стреса на който е подложен човек го кара да намери утеха в мазните и калорични храни, което може да му причини затлъстяване. Зависимостите от храна не разрешават проблема, а само го увеличават.
 • Промени в навиците за сън, водещи до безсъние или прекалено много сън.

Какви видове неврози съществуват?

Видовете неврози през миналия век са разделени на четири основни вида, които носят следните наименования:

 •  Депресивни неврози. Характерни признаци са променливи настроения, потискане на интелектуалното развитие. Те се характеризират с появата на постоянен страх, постоянна тревожност и депресия.
 • Истерични неврози. Те се дължат на понижено самочувствие. Налице е чувство за липса на внимание, което води до хистерично поведение и нужда от пълна психологическа преоценка на индивида. Този вид често започва в детските години.
 • Астенични неврози или още известни като неврастения. Проявява се със симптоми на умора, дисбаланс в настроението и състоянието на чувство за потиснатост.
 • Булимична невроза. Характеризира се с проява на неконтролируемо хранене високо калорични храни. Булимичната невроза се среща по често при мъжете /около 60%/, отколкото при жените.

За правилния подход за лечение на заболяването е много важно да се определи точният вид на неврозата, за да може да се вземат съответните специфични мерки за овладяване на състоянието.

Ако смятате, че може да страдате от това заболяване, потърсете помощ на телефон 0879 85 90 58, защото липсата на терапия може сериозно да увреди качеството ви на живот и да влоши вашите социални връзки.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Spread the love