blog

Високо кръвно налягане

Състоянието високо кръвно налягане е познато още под названието хипертония. Това е сериозно заболяване, при което с времето стените на кръвоносните съдове могат да бъдат увредени.

Когато кръвта циркулира през кръвоносните съдове с голяма сила, човек има високо кръвно налягане/хипертония. Когато кръвното налягане е високо, сърцето работи учестено.

Това състояние увеличава риска от инсулт, сърдечен удар, проблеми с очите, бъбречно заболяване, диабет и други застрашаващи живота състояния.

Високото кръвно налягане е заболяване, което няма да изчезне без лечение и промени в хранителния режим и в начина на живот. Затова човек в това състояние трябва да работи за общото си здравословно състояние.

А знаете ли как да направите това? Не се притеснявайте, бъдете спокойни, защото след като прочетете статията до края ще знаете какво да направите за да сте с отлично кръвно.

високо кръвно налягане Кръвното налягане се измерва с две стойности.

По-голямата стойност е на систолично налягане. При него се измерва как бие сърцето. По-малката стойност е на диастоличното налягане. При нея се измерва как сърцето се отпуска при ударите.

Нормалното кръвно налягане има следните стойности – систолично – по-малко от 120 (mm Hg) за диастолично – 80 (mm Hg).

Повишени стойности са, когато кръвното налягане е между 120-129 (mm Hg) за систолично и по-малко от 80 (mm Hg) за диастолично.

Първи етап на състоянието хипертония е между 130-139 (mm Hg) за систолично и между 80-89 (mm Hg) за диастолично налягане.

Втори етап на състоянието хипертония е най-малко 140 (mm Hg) за систолично и най-малко 90 (mm Hg) за диастолично.

 

Симптоми

Често срещани симптоми

Повечето от хората, които имат хипертония (показатели над 130 mm Hg за систолично налагане и 80 mm Hg диастолично налягане), нямат никакви симптоми. Обикновено се диагностицира след измерване с апарат за кръвно налягане. Симптомите на хипертония могат да се появят по всяко време.

 • Рецидивиращи главоболия

Главоболието е често срещан симптом, при хората с високи параметри. Някои хора забелязват промените, когато пропускат взимане на лекарствата или когато кръвното им налягане стане по-високо. Главоболието може да бъде леко, умерено или тежко и може да бъде пулсиращо.

 • Замаяност

Хората с хипертония могат да усетят замаяност, ако не са предприели правилното лечение или ако имат чести колебания в стойностите.

 • Недостиг на въздух

Състоянието може да предизвика недостиг на въздух от влиянието на сърцето върху белодробната функция.

 • Носово кървене

Носовото кървете не е класически признак за високо кръвно налягане, но човек може да има кървене при хипертония.

 

Рядко срещани симптоми

 • Проблеми със зрението

Размазаното зрение, замъгленото зрение или промените в зрението са предупредителни признаци, че човек може да има сериозен риск от последващ по-сериозен здравен проблем, като инфаркт или инсулт.

 • Загуба на апетит, гадене, повръщане

Гаденето е свързано с тежка хипертония, която може да се развие внезапно и може да бъде свързано със замаяност.

 

Причини

 • Физическо натоварване

Повишаването може да бъде причинено от физическо натоварване или от поява на стресови моменти.

 • Възраст

Възрастта също е един от факторите, които влияе върху кръвното налягане, тъй като стените на кръвоносните съдове се втвърдяват и губят своята еластичност с времето. Това води до повишаване на систолното и диастоличното кръвно налягане.

 • Есенциална хипертония/първична хипертония

5% от всички случаи на хипертония са есенциална хипертония. Определени хора имат високо кръвно налягане по рождение. При тези хора малките артерии се стесняват, а сърцето изпомпва по-трудно кръвта към крайниците и отдалечените органи.

 • Семейна обремененост

Хипертонията, особено тези с есенциалната хипертония, има генетична основа на заболяването. Хората, които имат роднини от първа степен на високо кръвно налягане, са в рисковата група за развитие на хипертония.

 • Други заболявания

Други заболявания могат да повишат кръвното налягане. Такива са: надбъбречни тумори, бъбречно заболяване, Лупус, Синдром на Кушинг, Феохромоцитом.

 • Лекарства

Определени лекарства могат да причинят хипертония. Примери за такива лекарства са: кортикостероиди, болкоуспокояващи средства, противовъзпалителни средства, орални контрацептиви, някои антидепресанти, кокаин, амфетамин, метамфетамин.

 • Висок прием на сол или кофеин и нисък прием на пресни плодове и зеленчуци
 • Пушене
 • Прием на алкохол
 • Затлъстяването и наднорменото тегло
 • Липсата на физически упражнения
 • Стрес

 

Лечение

Основната цел на лечението е кръвното налягане да се приведе към нормални нива. Лекуващите лекари обикновено предписват лекарства, които лесно се приемат от хората, защото бързо подтискат симптомите и не струват много пари, НО дали наистина помагат?!?

В повечето случаи след първоначалния прием на лекарства кръвното се понижава и човек се чувства добре, но е принуден да го приема до края на живота си, защото тези лекарства само подтискат симптома и не разрешават проблема.

В чести случаи след време човек се нуждае от по-голяма доза или дори от още едно лекарство. В общи линии контролирането с лекарства на високото кръвно налягане е за цял живот.

За щастие преди повече от 25 години китайската медицина открива два природни продукта, които могат да помогнат на всеки с високо кръвно налягане. И това са продуктите на компания Нова ЕРА – Боров прашец и Бамбук на здравето.

Тези два продукта действат по съвсем различен начин. Те подпомагат само възстановителните сили на организма и той сам се само възстановява. Бамбука на здравето почиства кръвоносната система от шлаки и отлагания, които са предпоставка за образуването на тромби в кръвоносната система. А Боровия прашец намалява възпалителните процеса в жизненоважните органи. И всичко това се случва на клетъчно ниво, защото Боровия прашец храни клетките с 268 природни елемента.

Повече за двата продукта може да прочетете в следните статии:

12-и Ползи от приема на Боров Прашец

Бамбук на Здравето – предимства!

Към тези два продукта може да добавите и промяна в начина на живот.

Това включва повече движение, правилно хранене, намаляване на стреса чрез НЛП Терапия, спиране на цигарите, намаляване приема на алкохол и всичко това ще доведе до пълното лечение на проблема.

Повече информация относно продуктите за преодоляване на високо кръвно налагане, може да получите на телефон 0879859058 или на е-мейл: info@nlptherapy.bg

Благодаря, че прочетохте статията до самия финал и се надявам Да ви е била ПОЛЕЗНА!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

 

Източници:

 1. http://www.diabetes.org/are-you-at-risk/lower-your-risk/bloodpressure.html
 2. https://www.verywellhealth.com/symptoms-of-hypertension-1763965
 3. https://www.news-medical.net/health/What-Causes-High-Blood-Pressure.aspx
 4. https://familydoctor.org/condition/high-blood-pressure/
 5. https://www.nice.org.uk/guidance/CG127/uptake

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *