blog

Витамини за памет и концентрация

Когато става въпрос за памет и концентрация, кой е органа, който отговаря за това?

ДА навярно се сещате – това е мозъка!

В тази кратка статия ще прочетете за мозъка. Какви витамини са необходими за да функционира по-добре и коя е най-добрата хранителна добавка с която може да подобрите вашата памет и концентрация. Приятно четене! /6 мин./

Човешкият мозък е с тегло около 3 килограма. Той е най-важният орган в човешкото тяло, наравно със сърцето. В него се съдържат около 100 милиарда неврони, свързани помежду си чрез трилиони синапси.

Мозъкът е отговорен за паметта и концентрацията на човек. За разлика от други части на човешкото тяло, този орган се променя значително. Промените в мозъка започват от третата седмица на бременността, чак до старостта, като се развиват сложни структури и функции, мрежи и пътища.

През първите няколко години от живота на детето се формират над 1 милион нови невронни връзки на всяка секунда. Размерът на мозъка се увеличава четири пъти в предучилищния период и до 6-годишна възраст достига около 90% от обема на възрастните. До 35-годишна възраст продължават да се развиват последните зрели области на мозъка, които са свързани с планиране, импулсен контрол и работна памет.

Доказани фактори, които ускоряват стареенето на мозъка, са затлъстяването в средата на живота, което от своя страна може да доведе до ускоряване на стареенето на мозъка с около 10 години. Приемът на захарни изделия и такива, съдържащи сода, водят до намаляване на обема на мозъка и до по-слаба епизодична памет.

витамини под формата на таблетки

В съвременното общество се появи тревожност, че с остаряването – паметта и концентрацията се загубват. Доказано е, че 10 милиарда души страдат от болестта Алцхаймер. Затова повечето хора прибягват до хранителни добавки към хранителния си режим и техники, с които да предотвратят „амортизирането“ на мозъка като орган на човешкото тяло.

Все повече доказателства сочат, че хората, които изпитват най-малко спад в познанието и паметта правят редовно упражнения за физическа активност, провеждат интелектуално стимулиращи дейности, социално активни са, управляват стреса в своя живот, хранят се здравословно и спят добре.

Ако човек иска да намали скоростта на остаряване на своя мозък, трябва да промени и начина си на живот. Но някои избират да използват допълнителни хранителни добавки и витамини за тази цел.

Ако определен човек иска да подобри способностите си върху концентрацията и да подобри процеса на научаване на нови знания, е от значение да приема тези няколко вида витамини и минерали. Но преди да започне приемът им, той трябва да се консултира със своя личен лекар.

 

Витамини от група B

За подобряване на фокусираността,  енергията и бдителността се препоръчват витамините от група B. Те са добре познати и са много разпространени. Витамините от група В имат широка гама от полезни свойства. Те спомагат превръщането на хранителните вещества в невротрансмитери като серотонин, допамин и др.

Чрез техния прием човек има по-добра концентрация и памет, повече енергия, по-добри познавателни способности. При хората, при които има дефицит на витамини от група В, имат намалена енергия, податливи са на разсейване и имат по-бавни способности за обучение. За да увеличи производителността, фокуса и концентрацията, човек трябва да се увери, че има достатъчно витамин B-12, B-9 (фолиева киселина) и B-3 (ниацин). Витамин В се съдържа в млякото, зеления фасул, авокадото, аспержите, яйцата, сиренето, спанака, раците, мидите, картофите.

 

Витамин D3

Ако определен човек иска да повиши нивото на концентрация, витамин D3 е най-подходящата добавка за повишаването на фокуса и концентрацията. Ниските нива на витамин D3 водят до ниски нива на енергия, нарушена когнитивна функция и депресия.

Проучвания сочат, че все повече хора в съвременното общество имат недостиг на витамин D3 (около 50%). Това води до поява на психични заболявания и други здравни проблеми. Много висок е рискът за вегетарианците от недостиг на витамин D. Този витамин е от значение за повечето хора. Затова той трябва да се приема ежедневно. Хубаво е да има директно излагане на слънчева светлина в рамките на 20–30 минути на ден. Също така може да попадне в организма и чрез храната, например чрез: сардините, риба тон, сьомгата, херингата, стридите, скаридите и гъбите.

 

Омега 3 мастни киселини

Омега 3 мастните киселини са едни от важните витамини за човешкото тяло. Те помагат за оптимизирането на функциите на тялото (сърцето, зрението, черния дроб). Омега 3 е изключително полезно за когнитивните функции. Доказано е, че подпомага способността да бъдат изпълнявани задачи, подобрява вниманието, паметта, скоростта на невронния трансфер.

В съвременното общество се наблюдава дефицит на това вещество в човешкия организъм, особено при хората, които са подложени на диета с ниско съдържание на мазнини. Дефицитът на тази киселина може да бъде в резултат на затлъстяване, диабет, депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата.

Омега 3 мастните киселини могат да бъдат получени от говеждото месо (от говеда на  свободна паша), орехите, млечните продукти, сьомгата, стридите, мазната риба – скумрия, сардините, аншоата, семената от чия, орехите, ленените семена, млечните продукти, хайвера.

 

Витамин C

Витамин С участва в производство на невротрансмитера норепинефрин. Норепинефринът контролира действията на вниманието и реакциите. Ето защо, витамин С подпомага съсредоточаването. Също така той предпазва от стрес. Може да се намери в боровинките, мащерката, кивито, лимоните, папая, лютите чушки, спанака, броколите, брюкселските кълнове, ягодите и портокалите.

 

Магнезий

Магнезият е основен минерал, който може ежедневно да се приема като добавка. Той въздейства положително на костната маса, дава повече енергия по време на тренировка и регулира кръвната захар. Магнезият спомага за намаляването на всеки стрес и безпокойство. Също така въздейства и върху спокойствието и добрата концентрация. Той също така, подпомага работата на някои витамини в тялото. Магнезият може да се набави в тялото от спанака, авокадото, кашуто, тъмния шоколад и бадемите.

Всички изброени по-горе в статията витамини за памет и концентрация, могат да бъдат намерени в една единствена хранителна добавка, създадена от природата и това е боровият прашец. Той е известен в китайската медицина от преди 2500 хиляди години. Повече за него може да прочетете в статията – Боров прашец.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

 

Източници:

  1. https://medium.com/personal-growth-lab/5-vitamins-minerals-to-boost-your-focus-concentration-and-productivity-45db8de37a
  2. https://www.webmd.com/diet/features/fortifying-your-memory-with-supplements#1
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319185.php

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *