blog

Водена медитация

Ако сте начинаещи в практикуването на медитация или искате да опитате и не ви е лесно да стоите седнали със кръстосани крака и изправен гръб в дълго мълчание опитвайки се да не мислите за нищо, не се отчайвайте.

Има и по-лесен начин да започнете и той се нарича водена медитация.

Тя ще ви помогне да премахнете стреса и да балансирате емоциите за да имате вътрешен мир и спокойствие.

 

Какво е Водена медитация?

Това е процес, чрез който един или повече участници медитират следвайки думите на водещия. Това е лесна и много мощна техника, която фокусира въображението по позитивен начин, включващ релаксираща музика или инструкции с думи или комбинация от двете.

Това е един от най-лесните начини да влезете в състояние на дълбока релаксация и вътрешна тишина и е един от най-мощните начини за премахване на стреса и постигане на положителни лични промени.

 

Как работи Водената медитация?

водена медитация Най-често всяка водена медитация се провежда на живо от водещ или се слуша на запис.

И в единия и в другия вариант водещия ще ви помоли да седнете удобно или да легнете. В началото водещия използва техниката –  прогресивна мускулна релаксация за да отпуснете тялото. След това думите му ще ви поведат към ментална визуализация, докато се отпускате все повече и повече и умът ви стане по-ясен и по-ясен и стресът и напрежението се стопят и изчезнат.

Целта на този първи етап е да намали честотата на мозъчните вълни с които работи вашия мозък и да влезете във алфа или тета ниво на съзнание (изменено състояние на съзнанието), което е характерно за състоянието на лек и дълбок транс.

В това изменено състояние на съзнанието тялото си почива емоционално и физически и вашето подсъзнание е отворено за положителни промени чрез думите на водещия.

Вие започнете едно вътрешно пътуване към себе си, което е предназначено да подобри един или повече аспекти от живота ви.

Целта на всяка водена медитация може да бъде различна – насочена към личностно  развитие, позитивно мислене, емоционално изцеление, духовно развитие, мотивация, промяна на ограничаващи убеждения, страхове, разгръщане на пълния потенциал, освобождаване от зависимости и др. И всичко това се прави да усетите пълното удоволствие от преживяването на дълбока релаксация.

Това е едно много хубаво и приятно изживяване, което води до отпускане и по един позитивен начин ви вдъхновява да живеете пълноценно.

Продължителността може да бъде различна от 5 минути до час, в зависимост от целите и предпочитанията на човека за който е предназначена. В повечето случаи се препоръчва да бъде от 15 минути и повече за да изпитате наистина дълбокото състояние на релаксация и да увеличите максимално положителните ползи.

В края на вашата водена медитация, водещия ще ви върне постепенно към състоянието на нормално осъзнаване, оставяйки ви да се чувствате освежени, бодри и отпочинали.

Всяка водена медитация е лесна за изпълнение.

Повечето традиционни видове медитация изискват от вас да поемете контрол над собственото си съзнание, като се фокусирате върху нещо конкретно.

Това може да бъде дишането ви, може да е физическо действие или често е мантра – звук, дума или фраза, която повтаряте многократно.

Макар, че тези мощни традиционни техники за медитация са чудесни за постигане на вътрешна тишина и концентрация, някои хора ги смятат трудни за изпълнение.

Една от основните причини, поради която всяка водена медитация е по-популярна от традиционните техники за медитация, е че не се изискват никакви усилия да се прави каквото и да е. Единствено слушате думите на водещия.

Дори и ако сте човек, който смята, че е изключително трудно да не мисли за нищо и да се фокусира върху нещо, вие бързо ще постигнете вътрешна тишина и спокойствие, когато слушате думите на водещия.

Всяка водена медитация е толкова лесна за изпълнение, че може да се използва, като:

  • медитация за начинаещи, които тепърва прохождат в практиката.
  • допълнително средство за себе опознаване – хората с богат опит в медитациите, ще изпитат по-дълбоки или по-живи картини в съзнанието си навлизайки навътре към себе си и достигайки пълния си потенциал от ресурси.

И ако все още се чудите – „какво е водена медитация?”, най-лесния път да разберете за себе си и до колко ще ви хареса е да опитате поне веднъж.

Ако все още не сте посещавали водена медитация или сте посещавали, но искате да се запишете за първа водена медитация при мен – Милен Петров, НЛП Терапевт и Консултант, изпратете запитване като натиснете синия бутон „ЗАПИТВАНЕ” и попълнете бланката в контакти.

 

ЗАПИТВАНЕ

 

Насладете се на блаженството да бъдете спокойни и релаксирали!

 

Ползи от практикуването на Водена медитация

Водените медитации използват силата на вашето въображение и силата на визуализацията за извършване на положителни лични промени, като ви освобождават от натрупаното напрежение и подобряват физическото и психично здраве.

В тази връзка може да се каже, че те са още по-силни от традиционните пасивни техники за медитация.

За да разберете повече за това с какво могат да ви помогнат, може да прочетете статията – Ползи от Водената медитация.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love