blogСТРАХОВЕ

Гамофобия

Какво е Гамофобия?

гамофобия Гамофобия (Gamophobia) е страх от брак и се определя, като тревожно разстройство. За много хора, брака е желан и е свързан с любов, привързаност, принадлежност и създаване на деца. Всичко това прави брака мечта за много млади хора. Но за съжаление, не всеки изпитва това желание и брака може да бъде толкова нежелан, че това да доведе до панически страх, отвращение и да развият фобия.

Термина произхожда от гръцката дума Gamophobia  и е съставена от две думи “gamo” – брак и „phobia” – страх. Хората с тази фобия, изпитват ирационален панически страх да сключват брак и да се женят.

Тази фобия не трябва да се бърка с Аутофобия, което е страх от самота и Филофобия – страх от влюбване. Хората с Гамофобия могат да се влюбят. Те подкрепят отворените връзки, но стават тревожни, когато партньорът им заговори за брак и семейство. Те в действителност искат да се оженят, но страхът им пречи да направят тази крачка в живота.

При някои хора страхът от брак е толкова голям, че симптомите, които се изпитват са подобни на страх от смъртта.

Тази фобия е по-често срещана при мъжете. Те са склонни да се страхуват от женитба, поради различни причини.

 

Причини за Гамофобия.

Общоприето е, че фобиите възникват от комбинация на външни (травмиращо събитие) и вътрешни фактори (наследственост). Най-честите причини за тази фобия са следните:

Травмиращо събитие. Тази фобия може да бъде причинена от нежелано събитие, което е изградило негативен спомен за брака в ума на човек. Такива събития могат да бъдат разводът на родителите по време на детство (раздяла), втори брак, чести семейни скандали, домашно насилие и др. В тийнейджърските години причина за Гамофобия може да е предателство от страна на любимия.

Бягство от отговорност. Много хора знаят, че след брака нарастват и отговорностите – лични, финансови и социални. Вие не трябва да мислите само за себе си, а вече сте отговорни и за друг. След време идват и децата и тогава отговорността се увеличава. Някои хора страдат от страх от отговорност и това може да е причина за Гамофобия.

Клинична депресия.  Причина могат да бъдат всички депресивни състояния. В действителност вие може да се чувствате готови за брак, но просто прекомерните тревожност и страх да пречат. Липсата на самочувствие, липсата на желание за живот и различни видове депресия, могат да накарат човек да стои далеко от брак и ангажименти.

Други фобии. Причини за гамофобия, могат да бъдат и физическите и психическите симптоми на други фобии, като: Социална фобия, Генофобия – страх от секс, Нудофобия и Гимнофобия – страх от голота, Сотериофобия – страх от зависимост от другите, Агорафобия.

Мозъчни причини. При някои хора биохимичните процеси в мозъка, могат да бъдат причина, защото химичните вещества, които произвежда мозъка не са в правилни пропорции.

Независимо от причините за Гамофобия, тази и всички други фобии са лечими с правилните НЛП техники.

 

Симптоми на Гамофобия.

Основните симптоми, които могат да се проявят при страх от брак (както при мъже, така и при жени), са :

  • Панически страх от брак. Дори и самата мисъл за женитба може да предизвика страх. При някои тежки форми на тази фобия, може да има страх и ако се видят други хора да сключват брак. В такива тежки случаи хората отказват да ходят на сватби.
  • Човек знае, че този страх е ирационален и не заплашва живота му, но не може да контролира негативните чувства.
  • Ниско самочувствие.
  • Повишена тревожност и пристъп на паника.
  • Избягване да се ходи на сватба на приятели и роднини, както и да говори на теми за брак.
  • Физическите симптоми са подобни на другите фобии и включват: треперене, сърцебиене, проблем с дишането, световъртеж, прилошаване, гадене или повръщане, дискомфорт в коремната област, обилно потене, плач, невъзможност да се артикулират думи или изречения, пресъхване на устата.

Лечение на Гамофобия

Всеки психиатър може да предпише лекарства за лечение, но имайте в предвид, че лекарствата имат странични ефекти, които могат да бъдат сериозни. Важно е да се отбележи, че лекарствата не лекуват фобии, в най-добрия случай, те само временно ще потиснат симптомите на Гамофобия.

Все пак, има методи за лечение на фобии, които включват Хипноза и Невро-лингвистично програмиране (НЛП), които могат да помогнат на човек да се справи с фобията или да разбере каква е причината и така да бъде преодоляна.

Хипноза (Хипнотерапия)

Това е краткосрочна терапия, чрез която човек, с помощта на опитен специалист повлиява върху подсъзнателните мисловни процеси. Когато се работи на подсъзнателно ниво, може да се намери проблема, който задейства фобията и да се вградят нови идеи и положителни предположения, които ще ви помогнат при лечението на Гамофобия Някои хора се страхуват от хипноза, но тя се счита за безопасна  и е одобрена като международен метод за лечение на фобии. Лечението обикновено продължава няколко сесии.

Невро-лингвистично програмиране (НЛП) при лечение на Гамофобия

НЛП изследва как хората създават своите представи за реалността. Една от основните предпоставки на НЛП е, че думите, които използваме отразяват на подсъзнателно ниво на проблемите. Ако тези думи и възприятия са неточни, те ще създадат проблем, докато продължавате да ги използвате и да мислите за тях. Чрез Невро-лингвистично програмиране опитния НЛП терапевт ще анализира всяка дума и фраза, която използвате при описание на симптомите. Чрез НЛП Терапия ще ви помогне да промените мислите си и умствени асоциации, с цел да се преодолеят предубежденията. Тези предубеждения може би пречат да преодолеете своята Гамофобия и да постигнете успех с лечението.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love