blogТРЕВОЖНОСТ

Генерализирана Тревожност

Преди да прочетете в статията и да разберете какво е генерализирана тревожност, нейните причини, симптоми и възможности за лечение искам да знаете, че е нормално човек да се притеснява от време на време, особено ако животът е изпълнен със стрес.

Но хората с продължаващото безпокойство и невъзможност да контролират своето притеснение за различни неща от ежедневието, може да се диагностицират с това тревожно разстройство, за което ще прочетете в статията.

 

Какво е Генерализирана Тревожност?

генерализирана тревожност Характеризира се с преувеличена и прекомерна тревожност за ежедневните събития в живота, без очевидна причина за притеснение.

Хората с генерализирана тревожност са склонни винаги да очакват най-лошото и не могат да спрат да се притесняват за своето здраве, семейство, приятели, пари, работа или училище.

Тревогата, често е нереалистична и несъизмерима спрямо ситуацията. Всекидневният живот се превръща в постоянно състояние на тревога, страх и ужас. В крайна сметка тревожността започва да доминира над човек и тя му пречи за изпълнение на ежедневните задачи в работа, училище и взаимоотношенията с хората.

За разлика от различните видове фобия, където страхът е свързан с определен обект или ситуация, при страдащите от генерализирано тревожно разстройство страхът е общ, без конкретен стимул (обект или ситуация). Ако тревожността не се лекува, може да продължи с дни, месеци или години.

 

Симптоми на Генерализирана Тревожност

Симптомите могат да се разделят на физически, психически и симптоми на поведение при генерализирана тревожност.

Физически симптоми:

 • Обща умора
 • Проблеми със съня (безсъние)
 • Главоболие
 • Нервен стомах – гадене, повръщане, болки в стомаха
 • Изпотяване
 • Мускулни болки и напрежение
 • Изтръпване на крайниците или мравучкане

Психически симптоми:

 • Нерешителност
 • Затруднена концентрация
 • Раздразнителност
 • Чувство на страх и несигурност
 • Постоянни натрапчиви мисли за тревоги и проблеми, които минават през главата ви и не можете да ги спрете
 • Невъзможност да се отпуснете спокойно
 • Постоянно безпокойство и честа възбуда, които не могат да се контролират
 • Избягване на ситуации, които ви карат да се безпокоите
 • Мисли за това, че трябва да вземете определено решение, но ви е страх да не сбъркате.

Симптомите трябва да бъдат последователни и постоянни в продължение над 6 месеца за да бъдете диагностицирани с генерализирана тревожност.

Симптомите и нереалните притеснения е малко вероятно да изчезнат сами след шестия месец от само себе си и е по вероятно да се влошат.

 

Ако търсите помощ  обадете се  на 0879 85 90 58 за да разберете възможностите за лечение с НЛП Терапия.

 

Причини за Генерализирана Тревожност

Точните причини за появата на този проблем не са напълно изяснени, но редица фактори като наследственост, биохимични промени в мозъка и стреса вероятно допринасят за нейното развитие:

 • Стреса. Травмиращи събития, които са довели до стрес, като например насилие, смърт на близък човек, раздяла, смяна на работното място или училище, могат да бъдат причина. Използването на пристрастяващи вещества за да се намали нивото на стрес, като алкохол, кофеин, никотин също могат да повишат и влошат нивото на тревожност.
 • Работата на мозъка. Генерализираната тревожност се свързва с неправилното функциониране на определени части в мозъка, които отговарят за емоциите и мисленето. Правилното функциониране на тези нервни клетки зависят от химикали, наречени невротрансмитери, които подават информацията помежду си. Ако пътищата, които свързват мозъчните клетки не работят ефективно, може да е причина за появата на тревожност и честа смяна в настроението.
 • Наследственост. Ако във ваш родител или член от рода има генерализирана тревожност е пет пъти по вероятно и вие да придобиете симптомите по наследство.

Въпреки изброените причини, много хора развиват тревожни разстройства без видима причина.

 

Генерализирана Тревожност Лечение

Единствената обоснована причина да се използват лекарства при лечение на генерализирана тревожност е, ако проблема е породен от биохимични промени в мозъка. За всички други случаи лекарствата не биха помогнали в дългосрочен период, защото те не могат да излекуват начина на мислене. В дългосрочен план, лекарствата могат значително да навредят на вашето здраве със страничните ефекти, които имат.

Това което може да правите сами за да намалите значително нивото на тревожност са различни техники за релаксация. Такива са прогресивна мускулна релаксация, медитация и дълбоко йогийско дишане. Ако не знаете как се правят можете да прочете в интернет или да намерите обучен специалист, който да ви ги покаже.

Ако са направени пълни медицински изследвания и те са доказали, че сте физически здрави, трябва да се потърси лечение, което ще помогне на ментално ниво.

НЛП Терапията през последните години набира все по-голяма популярност заради бързите и ефективни НЛП техники, с които разполага. Независимо дали осъзнавате, че вашата тревожност контролира живота и е по-силна от вас, вие в крайна сметка трудно можете да изключите идващите тревожни мисли. Те идват и постоянно ви пречат да бъдете спокойни.

За щастие НЛП може да помогне и на вас, да преодолеете негативните мисли пораждащи безпокойство и тревога.

Ако имате или се съмнявате, че вие или ваш близък има генерализирана тревожност и търсите лечение – НЛП е точно за вас,  обадете се  на 0879 85 90 58  сега  за да разберете какви възможности дава НЛП.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love