blogТРЕВОЖНОСТ

Генерализирано Тревожно Разстройство

В статията Генерализирано Тревожно Разстройство ще разберете Какво е това психично разстройство?, Какви са симптомите?, Какво го предизвиква? и най-важното – Какво да направите за да получите лечение?

Тревожност е термин, който описва чувството на тревога, нервност, страх, притеснение или безпокойство. Нормалните чувства на тревожност, често служат като „аларма”, която предупреждава за опасност.

Например, представете си, че се прибирате в къщи и откривате крадец във вашия хол. Вашето сърце бие бързо, дланите се потят, нахлуват хиляди мисли в главата. Вашата тревожност се покачва за секунди и ви подготвя да се справите с неочакваната ситуацията, чрез борба или бягство.

Това е полезната тревожност, която ви предпазва от беди.

Но понякога тревожността може да излезе извън контрол, което дава усещане за притеснения, тревожност и страх без ясна причина. Този вид тревожност може да промени начина ви на живот и тя се нарича – Генерализирана.

 

Какво е Генерализирано тревожно разстройство?

генерализирано тревожно разстройство Това е тревожно разстройство, което се характеризира с неконтролируема и често ирационална тревога, без видима причина за различни неща от ежедневието.

Такива могат да бъдат притеснения за пари, здраве, семейство, работа, взаимоотношения и др.

Хората със симптоми на Генерализирано тревожно разстройство, изпитват трудности да контролират притесненията си. Склонни са винаги да очакват най-лошото и не могат да спрат да се безпокоят. Те се тревожат повече от необходимото, което е неоправдано в предвид на действително случващите се събития. Често очакват да се случи най-лошото, дори и когато няма очевидна причина за това.

Тази постоянна тревожност пречи в ежедневния живот, при взаимоотношенията с хората, на работа, на училище, в семейството.

Притесненията на хората, често имат „верижен” ефект, т.е. едната тревога, води след себе си и много други и се завихря цикъла на генерализирано тревожно разстройство.

Например, човек с генерализирана тревожност, може да започне да мисли:

 1. „Имам доклад, който трябва да завърша до петък, ами ако не го направя добре?”, тази мисъл може да доведе до други притеснения, като например:
 2. „Ами ако шефът ми ме уволни от работа, заради този доклад? Ами ако не мога да намеря друга работа?” , това може да доведе до други притеснения, като:
 3. „Ами ако нямам достатъчно пари, за да си платя сметките?”
 4. „Ами ако не мога да платя ипотеката за къщата? Къде ще живея?”
 5. „Ами ако нямам пари за храна?…”, списъкът с възможни притеснения е голям…

Лесно е да се разбере, как една тревога, в този пример за задължение свързано с работния процес, може да доведе до верига от други притеснения, които могат да продължат с часове.

 

Симптоми на Генерализирано тревожно разстройство

За да бъде диагностициран, като психично болен пациент със симптоми на генерализирано тревожно разстройство е необходимо да има най-малко 6 месеца три от изброените симптоми:

 • Често безпокойство, което не може да се контролира
 • Обща физическа умора
 • Затруднена концентрация
 • Раздразнителност
 • Мускулни болки и напрежение (често в областта на врата и раменете)
 • Проблеми със съня – безсъние

 

Въпреки, че част от Симптомите на Генерализирано тревожно разстройство са подобни на симптомите при другите тревожни разстройства (паническо разстройство, фобии, обсесивно компулсивно разстройство, посттравматично стресово разстройство), то се различава значително от тях. И за да бъде правилно диагностицирано, трябва да се вземат под внимание и други фактори освен симптомите.

 

Причини за Генерализирано тревожно разстройство

Най-често причината е комбинация от фактори, които могат да бъдат следните:

Наследственост – генерализирано тревожно разстройство, може да се появи в следствие на наследствена предразположеност. Ако родител или близък роднина е имал това заболяване има голяма вероятност за предаване по наследственост. Разбира се това не означава, че човек ще развие безпокойство със сигурност.

Стрес – По-застрашени са хората, които преживяват голяма промяна в живота, която причинява стрес. Такива могат да бъдат раждане на дете, смърт на близък роднина, раздяла със съпруга или съпругата, преместване на ново място за живеене, смяна на работа. От друга страна физическата, сексуалната или емоционална обремененост също повишават риска от развитието на генерализирано тревожно разстройство.

Биологични фактори – Направените проучвания показват, че при хората с това заболяване определени части на мозъка не функционират правилно и това може да бъде причината за повишената тревожност.

Психологически фактори – Някои хора, които са по-чувствителни, по-емоционални е възможно да изпитат повече тревожност.

Освен изброените причини, прекомерната употреба на алкохол, кофеин и никотин, също могат да повишат тревожността, но с правилното лечение всеки може да се справи със симптомите.

 

Лечение на Генерализирано тревожно разстройство

Ако след обстоен преглед при специалист не са открити други медицински причини за поява на симптомите на генерализирано тревожно разстройство е необходимо да се потърси специалист по психично здраве.

Лечението може да включва комбинация от НЛП Терапия и методи за самопомощ.

НЛП Терапия – дава бързи резултати, защото е доказан метод за лечение на тревожни разстройства. Помага на хората да променят мисловните си модели и от там своето поведение, спрямо ежедневните неща от живота. Този тип терапия спомага за ограничаване на изкривеното мислене, като човек има възможност да погледне на тревогите по-друг реалистичен начин и да осъзнае, че те не са нищо повече от изкривена ментална представа за заобикалящия свят.

Методи за самопомощ  – такива могат да бъдат:

 • редовни физически упражнения
 • да се храните здравословно
 • да имате достатъчно сън
 • да намалите консумацията на алкохол, цигари и кофеинови напитки
 • йога и медитация
 • прогресивна мускулна релаксация и др.

 

За повече информация относно методите за самопомощ, прочетете статията – Генерализирана Тревожност ЛЕЧЕНИЕ.

В леки форми на тревожност лекарствата не са за препоръчване при лечение на генерализирано тревожно разстройство, защото те не лекуват причината, а само потискат симптомите.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love