blogДЕПРЕСИЯ

Депресивно разстройство

Депресивното разстройство ежегодно засяга значим процент от хората по света. Най-много случаи са регистрирани в Съединените американски щати (17 милиона души или 14 % от населението на страната).

Учените са установили, че 20 % от жените са по-склонни да преживеят тежко депресивно разстройство отколкото мъжете, при които са засегнати само от 5 до 10 %.

Депресивните разстройства засягат както възрастните хора, така и деца, като най-голям е броят на хората на средна възраст.

Едни от най-честите причини за появата на това психично състояние са възникнали проблеми в семейна и приятелска среда.

депресивно разстройство

Какво представлява депресивното разстройство?

Това е вид психично заболяване, което се свързва със силно чувство на тъга и отчаяние. В много от случаите е съпроводено със стопиран интерес към дейности, към които човек е проявявал своето внимание. Често този вид психично състояние е свързано с умствени отклонения, загуба на апетит и безсъние.

Съществуват два вида депресивно разстройство –дистимично и основно депресивно разстройство.

Дистимичното разстройство е по-тежкият вид депресивно разстройство. То е свързано с продължителна и постоянна тежка депресия. Състоянието може да продължи две и повече години, но също така съществуват констатирани случаи с продължителност 16 години.

Леката форма на този вид дистимично разстройство може да промени своята интензивност от висока към слаба и обратното. Също така могат да съществуват и периоди, през които човек може да се намира в недепресивно състояние. В повечето случаи то е с продължителност 2 месеца.

Основно депресивно разстройство представлява период на депресия с продължителност от две или повече седмици. Епизодичните прояви на депресия могат да са от умерена до тежка интензивност. В случаите с деца могат да се проявят раздразнения, а не депресия.

 

Причини за появата на депресивно разстройство

Все още не съществуват категорични  изследвания, които да изяснят въпроса за появата на депресивно разстройство, но проучвания са установили, че една от ключовите причини за появата на депресивно разстройство може да бъде дисбалансът на определени химикали в мозъка. Това са така наречените невротрансмитерихимикали в мозъка, предаващи съобщения към невроните.

Има теоретични постановки за появата на химичния дисбаланс в човешкия организъм и нарушено психично равновесие, като:

 • Основни житейски събития като: смърт на любим човек, травма в детска възраст, финансови неприятности, загуба на работа, развод, отчуждение в семейството, спонтанен аборт.
 • Други причини за появата на депресивно разстройство са съвкупност от психилогочни, генетични, екологични и биологочни фактори.
 • Заболявания като: продължителна болка от травма, рак, сърдечно-съдова недостатъчност, проблеми със щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, следродилна депресия.
 • Медикаменти като сънотворни, успокоителни и лекарствени средства за кръвно налягане
 • Наследствеността също може да е ключов фактор за появата на депресивно разстройство.

 

Симптоми

Едни от основните симптоми при хората с депресивно разстройство са силно чувство на тъга и загубата на интерес към ежедневните дейности. Други общи симптоми са:

 • Проява на плач в различни ситуации
 • Намален полов нагон
 • Поява на чувство на безнадеждност и безполезност
 • Безсъние или прекаляване със съня
 • Липса на енергия и бърза умора
 • Поява на мисли за самоубийство или убийство
 • Загуба на апетит, който може да доведе до понижаване на теглото или дори до анорексия
 • Поява на прекален апетит, който може да доведе до свръх тегло
 • Безпокойство и честа раздразнителност
 • Оттегляне от обществото и нормалните дейности
 • Поява на възбуда
 • Трудности при концентрация и взимане на решения
 • Поява на нетипични физически симптоми като болки в тялото и главоболие.

 

Лечение на депресивно разстройство

Създаването на точно лечение е свързано с физическа и психологическа оценка на състоянието на човек.

Физическият преглед би могъл да е свързан със съмнение за определени заболявания, които да предизвикат депресивно разстройство. Такива състояния са вирусни инфекции, нарушение на щитовидната жлеза, рак, сърдечно-съдова недостатъчност, хормонален дисбаланс.

Ако тези заболявания бъдат изключени, е необходимо да се направи психологически преглед. При предписването на лечение трябва да се вземат под внимание не само текущите симптоми, но и фамилната обремененост и историята на предишните заболявания.

Въз основа на тях се назначава терапия с терапевт, билкова терапия /Боров прашец/ или за по тежките случаи терапия с медикаменти.

Леченията могат да се водят както по отделно, така и паралелно. Но един от най-добрите начини за лечение е промяната в начина на живот и в начина на мислене. За това може да помогне НЛП Терапия.

Изследвания сочат, че промените в начина на живот действат положително със справянето с депресивното разстройство. Такива промени биха могли да настъпят в начина на хранене, като се консумират балансирани храни; като се повиши физическата активност; като се смени приятелското обкръжение; като човек излиза повече сред природата и се излага на слънце.

Как човек би могъл да си помогне сам?

За да въздейства положително на самия себе си, е важно човек да осъзнае, че негативните възгледи не винаги създават точна представа за действителността. Хубаво е човек да се осланя на положителните неща в живота. Важно е да споделя чувствата си, а не да ги таи в себе си. Така вижда не само различни гледни точки, но и се разтоварва. Важно е да е обграден от хора, които му действат положително; да участва в дейности, които го карат да се чувства по-добре. Такива дейности могат да бъдат – различни игри с приятели, физически упражнения, социални и други инициативи.

Важно е човек да запомни, че през периода на лечение, е добре да отложи важните решения в живота си, тъй като едно такова решение е взето под афекта на депресивното разстройство и може да не е най-точното.

Как семейството и приятелите биха могли да помогнат на човек с депресивно разстройство?

Най-доброто, което всеки би могъл да направи за свой близък със симптоми на депресивно разстройство, е да го насочи към правилния лекар. Емоционалната подкрепа също е важна, за да може потърпевшият да се справи с тежкия период в живота си. Важно е близките на човек с депресивно разстройство да го подкрепят и окуражават. Също така е важно да се споделя и с психотерапевта за състоянието и мислите на депресирания човек, особено ако има мисли за убийство или самоубийство.

Важно е потърпевшият да е подканян да прави различни дейности, които да повишат настроението му. Обнадеждаването е един от най-добрите начини за помощ на човек в това състояние.

Ако желаете да намерите помощ и да си запазите час за НЛП Терапия е необходимо да се обадите на телефон 0879 85 90 58 сега, защото утре може да е късно!

 

 

Източници:

 • https://www.doh.gov.ph/book/export/html/1077
 • https://www.livescience.com/34718-depression-treatment-psychotherapy-anti-depressants.html
 • https://www.psychologytoday.com/intl/conditions/depressive-disorders

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *