blogДЕПРЕСИЯ

ДЕПРЕСИЯ – Физически Симптоми

В статията „ДЕПРЕСИЯ – физически симптоми” ще прочетете за физическите симптоми, които могат да се появят, когато човек страда от това психично разстройство. Тук няма да прочетете за това Какво е Депресия?, а подробно ще се запознаете със физическите симптоми.

депресия - физически симптоми Има много видове депресия – клинична депресия, предродилна депресия, следродилна депресия, депресия след раздяла и др. и при всяка една от тях освен емоционални симптоми, може да има и физически симптоми, свързани с болки по тялото, главоболие, храносмилателни проблеми и др. за които ще прочетете в статията до края.

Някои проучвания доказват, че лимбичния център на мозъка, който е отговорен за емоциите е отговорен и за болката. Едни и същи невротрансмитери контролират болката и настроението. Хората с хронични болки имат три пъти по-голяма вероятност да развият психични заболявания, а хората с депресия, имат три пъти по-голяма вероятност да развият хронична болка.

Физически симптоми на депресия включват:

Главоболие. Главоболието и мигрената са свързани с депресията, защото не само депресията може да доведе до главоболие, но и депресията често се наблюдава при пациенти с мигренозно главоболие. Разбира се главоболието може да е признак за сериозно медицинско заболяване, така че човек не трябва веднага да го причислява автоматично, че причината за главоболие идва от депресията.

Промени в теглото. Депресията засяга хормоните, които регулират апетита, което означава, че може да започнете да надебелявате или да отслабвате. Тези хормони ни казват кога сте гладни и кога не сте гладни и затова много хора с депресия ядат прекалено много или твърде малко. Първоначално се е смятало, че тези хормони влияят повече на жените, но последните проучвания оборват тази теза и доказват, че това може да се отрази и на мъжете и на жените еднакво.

Необясними болки. Ако отидете във фитнес залата на следващия ден ще знаете, защо имате болки по цялото тяло, но има и физически симптоми на болка причинени от депресия. Както прочетохте в началото на статията един и същ център в мозъка контролира емоциите и болката. Такива необясними болки, могат да бъдат:

 Болки в гърба. Ако вече страдате от болки в гърба, може да се влошат, ако изпаднете в депресия. Хората, които страдат от депресия, са четири пъти по предразположени да развият интензивна хронична болка в гърба, гръбнака или шията.
 Мускулни болки и болки в ставите. Ако нямате медицинско заключение за точните причините на болките в мускулите и ставите е много вероятно да бъдат физически симптоми на депресия. По принцип артрит-подобните физически симптоми могат да се подобрят след лечение на депресия.
 Болки в гърдите. Много е важно болката в гърдите да бъде прегледана веднага от специалист, защото това може да е признак на сериозен сърдечен проблем. Много често, хората страдащи от депресия се оплакват именно с болки в гърдите и след направени медицински изследвания се оказва, че този симптом не е свързан с медицински фактор, като сърдечно заболяване.

Липса на енергия. Без значение колко спите, все още ли чувствате отпадналост и умора? Не е изненада за никой, че по време на депресия имате – постоянна умора. Депресията и умората вървят ръка за ръка, захранват се помежду си, като в порочен кръг от който не е лесно да се излезе. Ежедневни домашни задължения могат да се окажат твърде непосилни за осъществяване. Нито почивката, нито съня са в състояние да възстановят енергията. Ставането сутрин от леглото, може да е много трудно, дори невъзможно.

Намалено либидо. Ако физическото ви желание да правите секс е намалено, не се изненадвайте. Депресията води до липса на доверие и ниско самочувствие. Желанието за секс, особено при мъжете е сведено до минимум, а при жените може да има промяна в месечния цикъл.

Проблеми със съня. Хората с депресия често срещат трудности при заспиване вечер или се събуждат твърде рано сутринта и не са в състояние да заспят отново. Това се определя като безсъние и е доста разочароващо за страдащите, защото не могат да се възстановят и постоянно се чувстват уморени. Има и 15% от хората с депресия, които са на обратната противоположност и спят твърде много. Всичко това допринася за увеличаване на физическите симптоми на депресия.

Храносмилателни проблеми. Симптоми като замайване, гадене, диария, киселини и хроничен запек могат да са причинени от депресия. Проучвания показват, че до 60% от хората със синдром на раздразнените черва имат психическо разстройство, най-често депресия или тревожност. Депресията е възможна причина за храносмилателни разстройства и трябва да бъде изследвана, преди да се започне лечение.

Ако мислите, че депресия е причина за вашите физически симптоми е необходимо да посетите вашия личен лекар, който да ви назначи пълни изследвания, които да дадат оценка на текущото ви състояние.
Ако не се лекува и не се търсят варианти за преодоляване на депресия, симптомите могат да се влошат и да продължат с месеци, а понякога дори години.

Много хора, страдащи от депресия, никога не търсят и не получават помощ, защото не осъзнават, че физическите симптоми са част от депресивно състояние в което се намират. Правилното диагностициране на база физическите симптоми е първата крачка към лечение на депресия.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love