blogДЕПРЕСИЯ

Депресия

Какво е Депресия?
Депресията се определя, като състояние, при което човек се чувства обезсърчен, тъжен, немотивиран, без интерес, апатичен, виновен, раздразнителен, без желание за живот като цяло. Ако изпитваме тези чувства повече от две седмици те започват да пречат да изпълняваме ежедневните си дейности, като например да полагаме грижи за семейството си, да прекарваме време с приятели, да ходим на работа или училище.

Може дори да искаме да се откажем от живота и да направим опит за самоубийство.

Няма страшно, много хора имат тревожност или депресия от време на време в своя живот. Например при загубата на любим човек, съкращения в работа, преминавайки през развод, както и други трудни ситуации, които могат да ви накарат да се чувствате тъжни, самотни, уплашени, нервни или тревожни. Всички тези чувства са нормална реакция на организма, подложен на стресови ситуации в живота.

За съжаление има хора, които изпитват тези чувства всеки ден или почти всеки ден без видима причина, което прави живота им много труден. Човек си затруднява с обикновени и ежедневни задължения. И именно тези хора могат да имат тревожно разстройство, депресия или и двете.

Добрата новина е, че тези състояния могат да се лекуват, отделно и заедно с НЛП Терапия.

депресия Видове депресии
Депресиите се разделят на няколко вида:
– меланхолия
– психотична
предродилна депресия
– следродилна депресия
биполярно разстройство
– циклотомия
– предменструална дисфория
– дистимия
– сезонна

Симптоми на депресия
Симптомите са различни за всеки човек, но имат и някои общи признаци. Важно е да знаете, че тези симптоми могат да бъдат част от вашето ежедневие и колкото повече симптоми имате, колкото по–силни са те, колкото по-дълго продължават е най–вероятно да се задълбочат.

Симптомите на депресия включват:
Тъга, празнота или безнадеждност
– Изблици на гняв, раздразнителност или безсилие да се вземе решение дори за ежедневни задачи.
– Загуба на интерес или удовлетворение от повечето или всички нормални дейности като работа, спорт, хоби, секс и др.
– Нарушения в съня – безсъние или твърде много сън
– Умора и липса на енергия. Дори и изпълнение на малки житейски задачи са трудни.
– Промени в апетита – често намаляване на апетита, но при някой хора промяната може да е и обратна, свързана с увеличаване и надаване на тегло.
Безпокойство или тревожност
– Забавена мисловна дейност, трудно говорене
– Чувство за безполезност или вина, на база минали неуспехи. Самообвиняваме се за неща, които не са зависили от нас.
– Затруднено мислене, концентриране, вземане на решения и запаметяване.
– Чести и повтарящи се мисли за смърт, опити за самоубийство
– Необясними физически проблеми, като болки в тялото, главоболие.

Не всеки, който е в това състояние преживява всички депресия симптоми. Някой хора изпитват само един–два, докато други изпитват повече. Тежестта, честотата и колко време продължават за всеки човек е различно. В зависимост от етапа на заболяването, симптомите могат да са различни.

Причини за депресия
Има няколко основни мнения за това, какви са основните видове причини. Те могат да бъдат различни за различните хора, както и комбинация от няколко причини. Някой откриват, че са депресирани без никаква видима причина.
Причините за депресия могат да бъдат:
Преживявания в детството – Има много доказателства, които показват, че деца, които са преживяли трудни моменти в живота си в последствие като станат възрастни могат да изпитват депресия. Такива трудни моменти могат да бъдат: Физическо, сексуално или емоционално насилие, Пренебрегване, Загуба на някой близък, Нестабилна семейна обстановка. Голямо влияние върху вашето самочувствие сега, могат да окажат трудни преживявания в детство ви. Това може да ви накара да се чувствате по–малко подготвени да се справите с възходи и падения във вашия живот.
Проблеми с психичното здраве – Ако имате проблем с психиката, е нормално да сте в депресия, защото повечето психични проблеми водят до това състояние. Ако се опитвате да се справите със симптомите на психичния проблем и виждате, че сте безсилни това може да предизвика депресивно състояние.
Физически и здравословни причини – Не доброто здраве може да увеличи риска от поява и развитие на депресия. Много от здравословните проблеми не са лесни за преодоляване и това води до промени в настроението. Такива могат да бъдат – хронични здравословни проблеми, живото застрашаващи заболявания, които променят начина на живот и водят до промяна във психичното здраве. Физическите причини, които могат да причинят това състояние са различни фактори, които влияят върху нервната система, хормонални проблеми, симптоми свързани с менструални проблеми, ниска кръвна захар, проблеми със съня.
Наследствени причини – Изследвания показват, че ако имате близък член на вашето семейство с този проблем е по–вероятно да изпаднете в такова състояние.
Злоупотреба с вещества – Депресията може да бъде страничен ефект от използването на различни лекарства. Преди да използвате лекарства прочетете на листовката за страничните ефекти на това лекарство. Злоупотребата с вещества като алкохол и наркотици могат да предизвикат това състояние.
Други причини: Неправилното хранене, липсата на сън и физически упражнения може да се отрази на настроението ви. Може да ви направи по–малко подготвени за справянето с трудни моменти във вашия живот.

Лечение на Депресия
Ако сте направили положителни промени в начина си на живот, имаме подкрепата на семейство и приятели, но разбирате, че това не е достатъчно – трябва да намерите терапевт, който да ви помогне с лечението.

Терапията помага да разберете симптомите и вашето състояние, да ви мотивира да предприемете действия, необходими за преодоляването.

Най–подходящи терапии са НЛП Терапия, Хипнотерапия, Когнитивно поведенческа терапия. Лекарствата могат да облекчат симптомите, но най–вероятно ще са с кратковременен ефект. Така също те имат и много странични ефекти, които биха ви навредили. В статиите „Лечение на Депресия„, „Преодоляване на Депресия“ или „Лечение на Следродилна Депресия с НЛП„, може да откриете насоки за лечение и самопомощ.

Благодаря, че прочетохте статията до край.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *