blogПАНИК АТАКИ

Депeрсонализация

За хората, които никога не са изпитвали състоянието Деперсонализация, няма да им е лесно да разберат – Какво е? А тези, които знаят, след като прочетат тази кратка статия ще припознаят Симптомите, които са изпитвали и ще разберат възможностите за Лечение.

Много често това състояние се появява с друго подобно състояние за което може да прочетете в статията дереализация.

Какво е Деперсонализация?

деперсонализация В психологията, когато дадено лице чувства, че съзнанието му се отделя от физическото му тяло, сякаш се наблюдава отстрани, се определя с термина деперсонализация.

Много често хората в това състояние могат да видят себе си отстрани, все едно не са те, а това е някой друг,  да видят ръцете и краката си с нереалистични размери, да мислят, че техните мисли са на някой друг, не техни, а понякога могат да мислят, че са се превърнали в киборги (роботи).

Тази статия има за цел да помогне на хората да разберат това състояние, симптомите и начините за лечение с НЛП.

Когато сте на възраст до 15-16 години, може да се появи деперсонализация за кратък период от време в живота, но това не означава, че трябва да бъдете диагностицирани с психичен проблем.

Може да възникне при възрастни след дълги периоди на емоционален стрес. Диагностицира се за психичен проблем, когато стане често и обичайно явление. Ако се диагностицира задължително трябва да се потърси лечение.

 

Симптоми на Деперсонализация

Хората, които имат този проблем споделят, че им е трудно да опишат симптомите. Обикновено усещат, че не са себе си.

Някои от най-типичните симптоми на деперсонализация, които споделят са:

 • Загуба на чувствителност в някои части на тялото.
 • Виждам себе си като на филм.
 • Чувствам, че емоциите не са мои.
 • Чувствам, че мислите не са мои.
 • Всичко, което се случва е извън моето тяло.
 • Чувствам се нереален и въображаем.
 • Изпитвам телесни усещания извън моето тяло.

Деперсонализацията, може да присъства като симптоми в някой тревожни разстройства, като депресия, тревожност, посттравматичен стрес и панически атаки.

 

Причини за Деперсонализация

Симптомите са ужасяващи, но в действителност те са защитен механизъм на вашето тяло, което иска да ви предпази. Предпазва ви, чрез изкривяване на вашите чувства и усещания, както на физическо, така и на емоционално ниво за да ви защити от по нататъшно увреждане. Въпреки, че може да се появи като симптом в паническо разстройство, деперсонализацията се дължи на много високи нива на тревожност.

Когато нивата на тревожност достигнат критични стойности, тялото иска да ви предпази. На теория това е по-скоро „умна” реакция на тялото, но деперсонализацията предизвиква още повече безпокойство, което от своя страна превръща самозащитата в порочен кръг.

Когато тялото се фокусира върху тревожността за да я предотврати се фокусира навътре към самите вас. Наблюдава и анализира вашите настроения, чувства и е в бойна готовност в очакване на следващата тревожност, а това води до откъсване от самите вас. Всичко се случва като на филм и не е реално.

Усложнения

 • Честите симптоми могат да причинят много усложнения, като:
 • Невъзможност да изпълняваме ежедневните и рутинни дейности в работа и вкъщи
 • Безпокойство и депресия
 • Чувство за безнадеждност
 • Проблеми в отношенията с близки и приятели

 

Лечение на Деперсонализация

Това състояние може да бъде преодоляно и контролирано с правилно лечение. Преди да потърсите НЛП терапевт, може да пробвате следните препоръки:

 • Когато се случи, трябва да сте наясно какво се случва и да го приемете, че просто се случва
 • Макар и неприятно, трябва да знаете, че не застрашава живота и след малко ще отмине, както отминават и другите симптоми на паника.
 • Опитайте се да бъдете ангажирани със някаква задача и ще забележите, че симптомите започват да намаляват.

Ако горните препоръки не ви помогнат, тогава е наложително да се подложите на НЛП Терапия, която ще ви помогне по-лесно да се справите със симптомите.

НЛП разполага с надеждни и доказани НЛП техники, като „терапия по линия на времето”, „асоциация и дисасоциация”, „котва” и др., които могат да ви позволят да управлявате процеса на деперсонализация. Другото зависи от вас!

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love