blogПАНИК АТАКИ

Дереализация

Не е лесно да се обясни чувството на дереализация на хора, които никога не са го изпитвали. Но в тази кратка статия ще се опитам да обясня, Какво е?, Какви са Симптомите, Причините и възможностите за Лечение на дереализация.

Какво е Дереализация?

дереализация От гледна точка на психологията, това състояние се определя с чувство на откъсване от заобикалящата ни среда (хора, предмети или и двете), което изглежда нереално. Хората с дереализация се чувстват сякаш са попаднали в някакъв нереалистичен сън или във гъста мъгла. Светът изглежда безжизнен, безцветен или нереалистичен.

Някои определят състоянието, сякаш стъклена преграда ги отделя от света. Виждат света изкривен и нереалистичен.

Субективното изкривяване на света е често срещано. Например, обекти или предмети могат да са замъглени или необичайно неясни, могат да изглеждат плоски или по-малко големи, отколкото са в действителност. Звуците се чуват по-силни или по-слабо, от колкото са в действителност. Може да се чувствате, че се движите много бавно или много бързо.

Други определят това състояние като Де Жа Вю, чувстват че сънуват, докато са будни и го определят като “Ад на Земята”.

Засяга в еднаква степен, както мъже така и жени. Средната възраст на поява е 16 годишна възраст. Първите симптоми могат да се появят в ранна или средна детска възраст. Рядко започва след 40 години.

Много често това състояние се появява с друго подобно състояние за което може да прочетете в статията деперсонализация.

 

Симптоми на Дереализация

Симптомите почти винаги предизвикват голям дискомфорт. Много хора се страхуват, че симптомите на дереализация са резултат от необратими увреждания на мозъка. Хората, които имат този проблем споделят следното:

 • Света около мен е нереален.
 • Виждам предмети с нереални форми, цвят и размер.
 • Чувствам се откъснат/а от света.
 • Мисля, че сънувам, но същевременно знам, че съм буден/будна.
 • Виждам всичко около мен застинало, като във мъгла.
 • Чувствам се отделен/а от света около мен.
 • Знам, че съм в стаята си, но все едно не съм там.
 • Чувствам ,че полудявам и не знам какво не е наред с мен.

Симптомите на дереализация могат да продължат минути, часове, дни, седмици или месеци, за всеки човек е различно. Хората с хронични симптоми могат в един момент да се чувстват по-добре, а в друг да се влошат.

 

Причини за Дереализация

За основни причини се посочват прекомерния стрес и тревожност, които могат да се появят в резултат на травма. Когато се появи дереализация тялото реагира на свръх претоварената нервна система, чрез освобождаване на химични вещества (адреналин) в кръвния поток и иска да ви предпази от „прегряване”.

Неприятните симптоми само ви показват, че имате големи количества адреналин.Тези количества адреналин са причина вие да станете свръхчувствителни към времето и заобикалящия свят. Нервната система е в повишена готовност за справяне с опасността.

След като в кръвния поток е попаднало свръх количество адреналин, той кара периферното зрение да се изключи, дишането да се промени и намалява способността да се съсредоточите върху даден предмет. От това се чувствате като на сън, отделени от заобикалящата среда.

Дереализацията се среща в почти всички тревожни разстройства, като депресия, панически атаки, посттравматичен стрес, обсесивно компулсивно разстройство, шизофрения, както и неврологични заболявания, като мигрена и епилепсия. Здравите хора могат да го изпитат по време на умора, страх, медитация, или след прием на лекарства или упойващи вещества, като канабис или „екстази”.

Лечение на Дереализация

Дереализацията обикновено преминава от само себе си и не се налага лечение, защото се появява само в периоди на силна тревожност.

Някои хора, някак естествено се научават да управляват нивата си на тревожност и неприятното усещане не се появява отново. Но ако симптомите ви преследват постоянно и за дълъг период от време е необходимо да се свържете с НЛП терапевт, който с НЛП техники може да ви помогне да контролирате или премахнете симптомите.

Преди да се свържете с НЛП терапевт за лечение на дереализация с НЛП, може да пробвате следните съвети по време на пристъп:

 • Ощипете се, за да почувствате, че не спите и не сънувате.
 • Докоснете нещо топло или студено (бъдете внимателни да не се нараните).
 • Набележете предмет в стаята и започнете да го наблюдавате, какъв е, за какво служи, използвате ли го, как се казва и т.н.
 • Ако сте навън може да докоснете дърво, пейка или друг предмет за да се уверите, че е реален. Усетете го с дланите си, вижте го с очите си.

Ако горните съвети не ви помагат е необходимо да потърсите терапевт, който има знанията и опита да ви помогне.

С НЛП техники можете да имате контрол над симптомите, до степен в която да намалеят или дори да изчезнат.

Благодарение на НЛП Терапия ще разберете, защо това се случва с вас и каква е причината.

Ще се научите на НЛП техники, които да отвличат вниманието от проблемите и ще ви накарат да се чувствате по-свързани с външния свят.

След няколко НЛП сесии ще се научите да се справяте в стресови ситуации и най-важното НЛП ще помогне да преодолеете или намалите тревожността, която е причина за дереализация.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love