blogДИХАТЕЛНИ ПРАКТИКИ

Дишане

Тази сутрин моя седемгодишен син успокояваше малката си сестра, която току що бе счупила диадемата на новата си кукла, която получи за втория си рожден ден. Нейната радост, бързо се превърна в сълзи. Тогава синът ми Даниел, със спокоен и успокояващ глас каза:

„Просто спри да плачеш и дишай. Ще се почувстваш много по-добре ако спреш и започнеш да дишаш”.

Две минути по-късно сестра му намери друга диадема за новата си кукла.

Ако едно малко дете може да успокои сестра си с няколко прости думи, каква полза може да има това – „спри и дишай” за изключително натоварен в ежедневието си възрастен, на който все не му стига времето и е разпокъсан от хиляди задължения в работата и семейството?

 

Дишане и физиология

дишане

В продължение на хиляди години хората разбират, че дишането оказва силно влияние върху нашето физическо и психическо здраве. Но много хора все още изпитват трудности да разберат връзката между дишането и неговото въздействие върху физиологията и стреса.

Изследванията показват, че начинът, по който дишаме, има силен ефект върху това, как се чувстваме. Когато се чувстваме под стрес, една от физическите промени, които настъпва в нашето тяло е активирането на симпатиковата нервна система – отключва се реакцията „борба или бягство” и незабавно се ускорява дишането, преминавайки от бавно, коремно дишане към гръдно, което е плитко и по-бързо.

Това е нормална и здравословна реакция на организма при стрес в краткосрочен план.

Но ако непрекъснато поради някакви причини задействаме симпатиковата нервна система през целия ден, ние започваме да дишаме плитко, по-често с горната част на гръдния кош, въпреки че стресът може да е преминал.

 

Средни скорости на Дишане

Първият знак за живот на едно новородено бебе е дишането. Средният възрастен има около 20 000 – 25 000 вдишвания на ден. Броят на дишанията, които приемаме на минута, се наричат дихателна чистота. Може да се изчисли скоростта на дишането чрез отчитане на количеството на дишания на минута.

Вдишвания в минута на:

 • Новородено бебе: 44 бр./мин.
 • Кърмачета: 40-60 бр./мин.
 • По-големи деца: 16-25 бр./мин.
 • Възрастни: 12-20 бр./мин.
 • Релаксиращи възрастни: 8-12 бр./мин.
 • Елитен състезател по време на тренировка: 60-70 бр./мин.

 

Видове Дишане

Долно /Диафрагмено дишане/

Диафрагменото дишане е бавно и спокойно, контролирано от ритмично свиване и разширяване на диафрагмата.

Когато наблюдавате бебе или животно ще видите как при вдишване коремът им се надува, а при издишване се свива. В гърдите им има много малко движение.

Това е дишането, с което се раждаме.

Проучванията показват, че практикуването на този вид дишане намалява нивото на мускулно напрежение и тревожност в рамките на 60 секунди. Бавното, дълбоко дишане стимулира парасимпатиковата нервна система, която се активира в момент на релаксация.

Горно /Гръдно дишане/

Когато човек е под стрес, диша по този начин. Движението при вдишване и издишване основно е в горната част на гръдния кош, който се движи бързо и дишането е плитко.

Може да се наблюдава при бебета, когато са в беда или плачат. Когато бебето е разстроено дишането му преминава от бавно, диафрагмено към бързо и плитко горно дишане. Горното дишане стимулира симпатиковата нервна система.

За щастие ние можем да помогнем на тялото да изключи реакцията на стрес и тревожност, като променим дишането си от плитко /гръдно/, към дълбоко /диафрагмено/ дишане.

Когато направим това, ние казваме на мозъка, че заплахата е свършила и се включва парасимпатиковата нервна система, която обръща биохимичните и физични процеси, предизвикващи реакцията на стрес.

Диафрагменото дишане е умение, което ако се извършва правилно и ефективно намалява среса. Физически е невъзможно хората да бъдат спокойни и стресирани по едно и също време.

 

Как да проверя как дишам?

 1. Легнете по гръб, поставете едната си ръка (с длан надолу) на гърдите, а другата ръка (с длан надолу) на корема (точно под гръдния кош).
 2. Дишайте нормално и забележете, коя ръка се движи най-много, т.е. коремната ръка или гръдната ръка.
 3. От ръката, която се движи повече, вие разбирате какво дишане имате – долно /диафрагмено/ или горно /гръдно/.

 

Практикуване на долно – Диафрагмено Дишане

Едно от предимствата на диафрагменото дишане е, че може да се практикува по всяко време, на всяко място и никой дори няма да разбере, че го правите. Може да се практикува, когато се возите в градския транспорт, на работа, преди и по време на посещение при зъболекар или лекар, в леглото, точно преди да заспите или преди интервю за работа, изпит или презентация.

Опитайте следната последователност :

 1. Облечете свободни дрехи.
 2. Седнете или легнете.
 3. Поставете дланите на ръцете си на корема докосвайки средните пръсти,точно на 3-4 сантиметра под пъпа.
 4. Затворете очите и започнете да фокусирате мислите си върху дишането си. Опитайте се да не мислите за нищо освен за дишането си. Мислите ще идват, но не ги следете, когато мислите ви идват в съзнанието ви, опитайте се да върнете вниманието си към вашето дишане. Важно е да не се притеснявате колко добре вършите това упражнение, а вместо това да се съсредоточите върху това, да направите всичко възможно да запазите пасивно, спокойно отношение.
 5. Вдишайте през носа и усетете въздушния поток през ноздрите. Вдишвайте за един бавен брой от 1, 2, 3, след това издишайте до бавно броене на 1, 2, 3. Това ще ви даде дихателна скорост от 10 вдишвания в минута.
 6. Опитайте се да си представите, че в корема ви има балон и докато вдишвате балона и се разширява, а докато издишвате балона се свива.
 7. Не поемайте дълбоко въздух. Когато вдишвате върховете на пръстите на ръцете, които са на корема, трябва само малко да се разделят.
 8. Започнете с тренировка за няколко минути на ден и след това с течение на времето правете до пет-десет минути, по два пъти на ден.

Дишането е живот

Моят син Даниел, не бе прочел за всички ползи, които носи дишането, но той някак си интуитивно знаеше, че неговата сестра ако спре да реве и започне да диша, това ще и помогне да промени физическото си състояние.

Когато наистина се спрете сега и започнете да мислите за това как дишате – осъзнавате, че дишането е живот.

Да се ​​научите да имате правилно дишане с диафрагмата, това е доказан начин да управлявате стрес, тревожност, безпокойство, панически атаки, което  ще ви помага да останете спокойни и фокусирани през целия ден – тук и сега.

Инвестирането на малко време, за да се научите на това жизнено важно умение, ще плати за себе си отново и отново, защото както прочетохте – Дишането е ЖИВОТ!

Обадете се сега за да разберете, кога и къде ще е следващия курс за правилно дишане, който организирам.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love