blog

Една поучителна история за Родителите и Момчето

Това е една поучителна истинска история за Родителите и „Момчето“, която може да се случи във всяко едно семейство в което няма любов. Историята се случило преди много години в едно семейство, което имали син.

момче

 

Всички учители в училище казвали колко е умен, че може да се справи успешно с всяка задача, но бил много мързелив и не искал да учи. Учителите се обърнали за помощ към неговите родители и им казали: „Вие трябва да направите от него човек!“ Бащата и майката били образовани хора и имали Висше образование и знаели и разбирали, колко било важно образованието за момчето и за неговия бъдещ успех и се захванали с него.

„Ако не учиш, цял живот ще копаеш канали или ще въртиш волана! Ти трябва да влезеш във ВУЗ. Разбираш ли?“ Усещало се напрежение в диалога между родителите и момчето. Дълго време то смирено мълчало, но след това започнало да се подсмихва и да мърмори нещо от сорта на : Да, ще копая и ще въртя…, трал ла ла….“ Родителите били меко казано бесни и бащата започнал да го бие и да крещи: „Ти си глупак, тъпак, ще избия от главата ти тези глупости!“ Минавали дните, минавали седмиците, минавали месеците и целия жилищен блок разбрал, че момчето не е добро, защото не слушало родителите си.

Момчето побесняло, не било съгласно с родителите си и избягало от къщи и спряло да ходи на училище, защото неговите родители настоявали твърде много да стане добър ученик. Целия град разбрал, че е избягал от къщи и след това се наложило полицията да го търси и за щастие го намерила. Родителите били твърди и не отстъпвали от своето:“ Или ще учиш, или ще умреш! Ние няма да те храним!“

Момчето започнало да пуши и един ден се прибирал пиян. Родителите му били гневни. Откъде е вземал пари за цигари, никой не разбра това. Прекъснал образованието си, без да има намерение да учи отново. Всички жители в града, които познавали родителите на момчето били разтревожени за тях: „Горките родители, какъв е този син, това е някакво наказание!“

Родителите му по някакъв начин успели да намерят работа на момчето, поне да е ангажирано с нещо. Както предрекоха преди години – като шофьор, да върти волана! Дали му някаква стара кола, под която по цял ден лежал, опитвайки се да я запали.

Всеки ден въртял манивелата и бил изтощен до краен предел. Винаги бил мръсен, а съседските деца се подигравали с него, че момчето което било избягало от училище сега върти волана. Той търпял и се надявал, че нещата ще се променят. Цялата си първа заплата я дал на родителите си с надеждата, че ще се смилят и ще му кажат повече да не работи. Само че, не е станало така, те настоявали да продължава да работи.

Втората заплата я пропил, както и третата. И започнал да не ходи на работа и го уволнили.

Тогава родителите измислили друг план за него и решили да го оженят за едно хубаво момиче, които всички я харесвали. Тя също искала да му помогне да се поправи и да стане човек от него.

Месец след сватбата, те били сами в апартамента и той я пребил. От този момент нататък той започнал да пие водка всеки ден и станал алкохолик.

Родителите му решили да ограничат достъпа му до външния свят и го заключили в неговата стая на втория етаж, а той скочил през прозореца и избягал.

Не се прибирал в къщи с дни, а когато се прибирал казвал на майка си да му даде пари с викове: „Дай пари!“

Майка му много се страхувала от него и му отговаряла: „Нямам пари!“ Той вземал в ръцете си ножче за бръснене, поднасял го до лицето на майка си и повтарял: „Дай пари!“ тя пък тичала при съседите и търсела помощ. Това се е случвало в продължение но доста дълъг период.

И един ден той изчезнал. Никой не знаел къде  бил той, а било зима и много студено. Дори и неговите приятели не  знаели в този момент къде е.

Един ден баща му започнал да звъни във всички болници и морги. И го намерил: „Да…, да, име да… 32 годишен… да.“ Открил го в градската морга. И това е краят на тази история. В състояние на прекомерна употреба на алкохол момчето замръзнало в някакво студено мазе. В този живот му било писано да изпита върху себе си силната привързаност на родителите си, но така и да не получи от никого истинска любов. Алкохола сложил край на неговия земен път.

Откъс от книгата Карма размисли от Александър Хакимов

Много често в моята практика на НЛП Терапевт се сблъсквам с подобни ситуации. Прекалено доминантни родители, които не дават любов на децата си им причиняват травми и те залитат към алкохол, хазарт, пристрастяване към интернет и други зависимости, които отдалечават тези деца от тяхното истинско АЗ. Може да се замислите… днес дадохте ли любов на вашите деца?

Spread the love

One thought on “Една поучителна история за Родителите и Момчето

  1. Здравейте,Милен.Преди 20 дена загубих съпруга си след 40 годишен живот заедно.В момента изпитвам огромна мъка и страх да остана сама в къщи.Определено имам нужда от помощ и за това се обръщам към Вас.Днес е неделя и не ми е удобно да Ви звъня.Моля,да кажете как да стане връзката.Аз живея в София,споменавам го понеже нямам възможност за физическо присъствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *