blog

Емоции

Какво е емоцията?

Емоцията е усещане или чувство, причинено от възприятието на човек към нещо или към някого.

Емоциите са физическото изразяване на мислите на човек и могат да бъдат разпознати инстинктивно и физически, тъй като са кодирани в гените. Човек може да разпознае изразите на щастие, гняв, тъга и страх  и др., защото отговаря по същия начин на тези емоции.

Също така емоциите са и енергия. Когато даден човек почувства емоция, това е така, защото определена енергия е била задействана от мисъл, която изпраща сигнали във вид на движение в тялото.

Емоциите могат да създадат стомашни болки /нервен стомах/, главоболие, болки в други части на тялото или прекрасни усещания. Те могат да се движат от една амплитуда в друга. Да бъдат силни или слаби, бързи или бавни, тежки или леки и т.н. Това обикновено се разбира, след като посетите специалист по НЛП.

 

Какви са различните видовете емоции?

емотикони с различни емоции Съществуват две основни емоции – положителни (щастие) и отрицателни (тъга). Те се разграничават по това, че могат да създадат тъга или да я отстранят.

Има широк спектър от емоции, която води обикновено до промяна на чувствата в определен период от време. Например, тъгата в бъдещото се изживява като страх, а тъгата в миналото – като гняв или мъка.

За да може да бъде усетена дадена емоция, човек трябва да изпита липсата й, т.е. нейната противоположност. Например, даден човек не би могъл да мисли за светлината, ако не е останал почти без „никаква светлина” (в тъмнина), която е противоположна на светлината. За да може напълно да бъде оценена светлината, човек трябва да знае и да изпита какво е тъмнина.

По същия начин се случва и чувството на щастие. За да бъде напълно оценено състоянието на щастие, трябва да бъде преживяна липсата му, която е тъга.

Емоциите са като махало, което се люлее от едната крайност към другата. Колкото махалото повече се придвижва към едната страна, толкова по-далеч се оттласква от дадената среда. И така, степента, в която човек се чувства щастлив, се дължи на липсата на тъга.

Важно е да се отбележи, че положителните и отрицателните емоции не могат да съществуват едновременно. Човек не може да почувства болка и удоволствие по едно и също време. Може да бъде почувствана болка в един момент и удоволствие в следващ.

Човек би могъл да изпитва множество отрицателни емоции едновременно, или множество положителни.

Това, което трябва да бъде осъзнато е, че в основата на всички негативни чувства се дължат на нараненото сърце. За да се стигне до границата, в която човек може да се чувства истински щастлив, както едно дете се чувства в най-чистата си форма, трябва да бъде изплатен емоционален дълг с изпитани негативни чувства.

Тъй като емоциите са „живи“, те съществуват във всички нови преживявания за човека. Неопитни емоции, проявени в детството, пътуват до следващото събитие. Затова възприятието в определена ситуация се основава на всичките преживявания, случили се в човешкия живот преди това.

Двама души не гледат на една и съща ситуация по един и същ начин. Те не се чувстват по същия начин и не мислят по същия начин за конкретната ситуация.

За да преодолее даден човек определени негативни емоции, настъпили в конкретна ситуация, не е необходимо да се връща към това събитие и да ги изпитва отново и отново. Просто може да посети НЛП Терапевт, който знае как да му помогне.

 

Проблеми с възприемането на различните видове емоции

Един от проблемите, свързан с емоциите е неподготвеността на хората от преминаването на положителна към отрицателна емоция. Тези хора, които са изпитали голямо щастие, последвано от голяма тъга не винаги могат да се справят с промените, които настъпват в живота им. Затова първото нещо, което извършват, е да търсят начини да избегнат чувството на тъга и да спрат да усещат негативна емоция чрез насочване на вниманието към други дейности. За съжаление, емоцията не изчезва, а се притаява някъде в душата на човека.

Стига се до извода, че дори и в моменти на щастие, емоцията, свързана с тъга отново ще напомни за себе си и ще създаде още тъга.

Когато човек се чувства тъжен дълго време и не може искрено да се зарадва на случващото се, може да изпадне в депресия.

Някои се затварят в себе си, за да се предпазят от негативните емоции.

Но това състояние е по-различно от агорафобия.

Агорафобия е състояние, в което човек се затваря в дома си заради тревога и притесненията си да излезе навън, защото се опасява, че нещо лошо може да му се случи. Хората с това тревожно разстройство не могат да отидат никъде. Те понякога могат да погледнат навън и да видят какво има навън. В повечето случаи тези хора държат завесите затворени, защото според тях опасността дебне отвсякъде.

В живота всичко има начало и край. Умът, тялото, духът и емоциите са свързани, затова човек трябва да се справи с негативните си емоции , за да предпази ума и тялото си.

Детето „излива“ всичките си чувства точно на момента, в който се случи. Радостта на детето се изразява в смях и игри, които обгръщат тялото му с чувството на радост.

За да се радва на живота, човек трябва по-често да „излива“ емоциите си, както децата го правят.

Ако мислите, че имате стари негативни чувства, които не сте преодолели и искате да забравите за тях, може да се свържете с мен на е-мейл: info@nlptherapy.bg или на телефон 0879859058  сега  и да разберете с какво може да ви помогне за това революционния метод НЛП Терапия.

Обадете се сега!

Благодаря, че прочетохте статията до край, може да я споделите в социалните мрежи, сега!

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Източници:
https://www.hyptalk.com/types-of-emotions
https://www.holistic-mindbody-healing.com/types-of-emotions.html

Spread the love