blog

Еректилна дисфункция

Какво е Еректилна дисфункция?

Еректилната дисфункция (ЕД), позната също като импотентност е вид сексуална дисфункция, характеризираща се с неспособността да се постигне или поддържа ерекция на пениса по време на сексуална активност.

еректилна дисфункция Еректилната дисфункция може да има психологически последици, тъй като тя може да предизвика трудности в интимните взаимоотношения с жените.

Въпреки, че повечето мъже си мислят, че това е проблем, който засяга мъжете над-средна възраст, статистиката показва, че този проблем засяга мъже от всички възрасти. Приблизително 25% от новите случаи на ЕД са при мъже на възраст под 40 години.

При по-възрастните мъже ЕД, често се свързва със здравословни проблеми, като сърдечни заболявания или диабет.

Но каква е причината при мъж на 30 години в перфектно здраве да изпитва този проблем?

Вероятно причината е на психическа основа. Статистическите данни показват, че в 20% от случаите на еректилна дисфункция причината е психологически проблем.

Ако страдате от еректилна дисфункция и този проблем не е свързан с здравословен медицински проблем, а с начина на мислене, може да продължите да четете статията и да научите повече за психологическите причини и какво да направите за да ги разрешите.

 

Кои са най-често срещаните ПРИЧИНИ за Еректилна Дисфункция на психическа основа?

Понякога мъже, които са преживели сексуална травма в детска възраст, могат да развият ЕД по късно в живота си. Ако сте имали такова преживяване в миналото, трябва сериозно да обмислите среща с НЛП Терапевт, който знае как да ви помогне.

Когато ЕД е причинена от психологичен проблем, тя се нарича психологическа импотентност. Някои от най-честите причини за този тип еректилна дисфункция включват:

 • Стрес и тревожност
 • Проблем във връзката
 • Депресия
 • Страх от провал – Какво ще каже партньорката? Какво ще си помисли за мен?
 • Ниско самочувствие
 • Пристрастяване към порнографията

Нека разгледаме по-подробно всяка една от тези причини свързани с психиката на човек.

Стрес и тревожност

Въпреки, че стресът и тревожността са две различни неща, те са тясно свързани, когато става въпрос за проблеми с еректилна дисфункция на психическа основа. В повечето случаи стресът е основен фактор предизвикващ тревожност, която след това предизвиква повече стрес и човек влиза в порочния кръг. Ако се разгледа физическата страна на нещата ще разберете, че стресът и тревожността са много тясно свързани, отколкото може да предполагате.

Много мъже не знаят, че има три различни видове ерекция:

 • Рефлексивна ерекция – причинена от физическа стимулация
 • Психогенна ерекция – причинена от визуални или умствени образи и картини
 • Нощна ерекция – случва се по време на сън

И трите от тях се управляват от телесни системи, които включват мускули, кръвоносни съдове, нерви системи, хормони и емоции. Ако някоя от тази система не работи правилно, това може да причини еректилна дисфункция. В случай на тревожност при стрес, тези телесни системи биват засегнати и засягат способността на мозъка да изпраща необходимите сигнали, за да предизвика желаната физическа реакция – ерекция.

 

Депресия

Знаем, че депресията е свързана с умора и липса на енергия, което се отразява на желанието за сексуален контакт. Хората в депресия губят интерес за повечето неща в живота и се чувстват безполезни, празни и тъжни.

Депресията действа като „котва“ в тялото и ума на човек, като засяга всички аспекти на живота – физически и психически. Какво е „котва“, може да прочетете в статията – Какво е „Котва“ в НЛП?

Депресията действа много като котва, която тежи в тялото и ума, засягайки всички аспекти на живота ви – физически и психически.

Няма съмнение, че депресията и ЕД са тясно свързани. Ако човек е депресиран по отношение на перспективите за кариера, това може да се отрази негативно на сексуалното му желание и да доведе до Еректилна дисфункция.

 

Проблем във връзката

Изграждането на стабилна и хармонична връзка отнема време и търпение. Ако вие имате проблемни взаимоотношения с партньора с който живеете, това може да се отрази на сексуалния живот. Ежедневни скандали, караници, викове, физическо насилие са често срещани взаимоотношения, когато нещата не вървят. А тези проблемни взаимоотношения може да се дължат именно на еректилна дисфункция, т.е. лошите семейни отношения могат да доведат до ЕД и обратно ЕД може да доведе до неразбиране от другия партньор.

Комуникацията е първата стъпка в решаването на тази конкретна причина, но също така е една от най-трудните стъпки, които трябва да се предприемат.

 

Страх от провал

Притеснението и страха от провал понякога се превръща в „самоизпълняващо се пророчество“, че няма да можете да задоволите жената по време на сексуалния акт и това наистина се случва. Нашите мисли определят действията на нашето тяло, ако имаме черни мисли и проектираме картини на неуспех, почти е сигурно, че тялото ще ни докаже, че това е възможно. Ако сте имали проблеми с ерекцията в миналото може да се задейства ефекта на доминото и отново да имате проблем.

 

Ниско самочувствие

Много мъже, които страдат от еректилна дисфункция, се чувстват виновни за това, че не могат да задоволят жената. Ако проблема продължава, вината става нещо повече от страничен ефект. Вината и срама са чувства, които обикновено са свързани с проблеми на психичното здраве.

Например човек с ниско самочувствие може да вярва, че не е в състояние да задоволи една жени и в резултат на това той не може да има ерекция. Ниското самочувствие може да е знак и за друг психологически проблем, като депресия.

 

Пристрастяване към порнографията

Пристрастяването към порнографията е вид зависимост, която може да се окаже причина за еректилна дисфункция на която много хора не обръщат внимание. Ако прекарвате много време в гледане на порнография и самозадоволяване, това може да ви накара да развиете нереалистични очаквания за секса и вашите физически способности. Когато това се случи мозъка изгражда нежелана неврона връзка, която ви казва, че може да се възбудите само ако гледате порно.

 

Симптоми на Еректилна Дисфункция

Симптомите могат да бъдат:

 • Проблем с ерекцията
 • Проблеми, водещи до ерекция
 • Намалено сексуално желание
 • Невъзможност от еякулация

 

Лечение на Еректилна Дисфункция на психическа основа

Еректилната дисфункция може да бъде лекувана както психологически, така и с медикаменти. Известните лекарства като Виагра и други могат да бъдат ефективни, но те не лекуват причината. От друга страна, може да се появят и странични ефекти, което не е добре за вашето здраве.

Ако искате за винаги да разрешите този психичен проблем препоръчвам НЛП Терапия. Този вид терапия помага да идентифицирате и промените нездравословните модели на мислене и действие, които могат да допринесат за вашите еректилни проблеми. Този вид лечение се основава на идеята, че самата ситуация (неспособността ви да постигнете или поддържате ерекция) не е основният проблем, а по-скоро вашата реакция към нея. Ако можете да се научите да разбирате по-добре себе си и моделите на мислене, можете да ги промените по положителен начин, за да разрешите проблема си.

Всичко е въпрос на избор. Ако искате да разрешите своя проблем и да бъдете мъжкар в леглото, може да ми се обадите на 0879 85 90 58  сега  и да разберете повече за лечение на еректилна дисфункция с НЛП Терапия.

Благодаря, че прочетохте статията!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love