blogЗАВИСИМОСТИ

Зависимости

Какво е Зависимост?

Зависимостта е важна психологическа концепция. Тази концепция на нужда може да се определи като „състояние на напрежение за един човек“, и когато нуждата е удовлетворена, състоянието на напрежение намалява.

Когато човек има зависимости, той няма контрол върху това, което прави и често се стига до момент в който пристрастяването става вредно за неговото здраве.

зависимости Всички зависимости могат да се дефинират в две групи:

  • Физическо и/или психическо пристрастяване да изпитвате нужда да правите нещо многократно.
  • Физическо и/или психическо пристрастяване да вземате и употребявате нещо.

Независимо към коя група зависимости спада пристрастеността на човек, той осъзнава своята пристрастеност и знае, че това  е вредно за него и може да съкрати живота му. Въпреки това за него е много трудно да спре и да направи това, което е правилно.

Този проблем засяга много хора по цял свят. Според направени проучвания всеки трети има зависимост от нещо.

 

Видове зависимости

Най–честите пристрастявания на хората са свързани с хазартна зависимост, алкохолна зависимост, наркотична зависимост, но има и такива, които може да не са осъзнати, че съществуват:

Компютри и мобилни телефони – използването на компютър или мобилен телефон през по голяма част от денонощието може да доведе до пристрастяване. Това води след себе си до проблеми във взаимоотношенията със членове на семейството или приятели. Социалния живот се свежда до минимум, защото се прекарват много часове в сърфиране в интернет /прочети – Пристрастяване към интернет/ или играене на игри.

Работа – пристрастеността към работа води до пренебрегване на всички други аспекти от живота. Хората с тази зависимост се наричат работохолици. Мислят само за работа и пренебрегват семейството.

Пазаруване – следващата от видовете зависимости е пазаруването. Тя се превръща във все по сериозен проблем с многото молове, които се появиха от една страна, а от друга с многото сайтове за пазаруване онлайн. Пазаруващия зависим, купува дрехи, предмети и други неща от които няма нужда. След това изпитва чувства на вина, срам и отчаяние.

Телевизия – телевизията с многото денонощни канали принуждава някои хора да превключват от сериал към сериал или от футболен мач към филм и остават десетки часове пред екрана на телевизора и дори не осъзнават своята зависимост. Понякога са толкова пристрастени, че дори не стават от мястото пред телевизора да удовлетворят най–важните си физиологични нужди (вода, храна, тоалетна)

Химични вещества – злоупотреба с химични вещества е когато се вдишва лепило, аерозоли, блажна боя, газ, за да се даде усещане за наслада. Тези действия могат да бъдат фатални за здравето на човек.

Храни – Понякога хората, започват да се крият от проблемите с консумация на повече храна. Зачестяват броя хранения и включително междинните хранения. В кратък срок се покачва цялостното тегло.

Някои зависимости могат да бъдат начин да се удължи вземането на трудно решение и избягването на отговорност.

 

Причини и фактори за зависимости

Приблизително половината от причините се определят от генетични фактори, докато другата половина са резултат от социалната среда в която живее човек. Въпреки това, дори и хора с ниска генетична предразположеност, при излагане на фактори водещи до пристрастяване за дълъг период от време, може да получат зависимости. С други думи, всеки може да се превърне в наркоман, при подходящи условия.

Ако сте пристрастени към наркотици, алкохол или никотин трябва да знаете, че тези вещества влияят върху начина по който се чувствате, както физически, така и психически. Тези чувства могат да бъдат приятни и създават мощен порив да използвате веществото отново и отново. Хазарта може да доведе до подобен психо–емоционално пристрастяване. Всичко това може да се превърне в навик, който става много труден за спиране.

  • Възраст. Тийнейджърските години са период за развитие на зависимост. Статистиката показва, че тези, които започват да пият алкохол от ранна възраст е по–вероятно да се пристрастят. Около 33% от населението пробва алкохол между 15 и 17 години, а 18% дори и по–рано. Например 16% от алкохолиците започват да пият преди да са навършили 12–годишна възраст.
  • Генетични фактори. Отдавна е установено, че генетичните фактори, заедно със социалната среда и психологическите фактори са причина за зависимости. Проучванията са изчислили, че генетичните фактори допринасят за 40–60% от риска.
  • Социална среда. Нежеланите преживявания в детството, като малтретиране, наказания и побой преследват човек през целия му живот и са свързани със злоупотребата с наркотични и други вещества. Детското неврологично развитие може да се разстрои, когато те са хронично изложени на стресови събития като физическо, емоционално или сексуално насилие, или са станали свидетели на насилие в семейството. С течение на времето, детето може да приеме употребата на наркотични вещества като механизъм за справяне, особено по време на тийнейджърските години. Липсата на родителски контрол, разпространението и употребата на забранени вещества, бедността и стреса са рискови фактори за употребата на наркотични вещества с напредване на възрастта.
  • Психологически фактори. Хора с психични разстройства като депресия, тревожност, дефицит на вниманието, хиперактивност или посттравматично разстройство е по–вероятно да развият зависимости.

 

Лечение на зависимости

Всички зависимости са лечими заболявания.

Първата стъпка по пътя към възстановяването и лечението е признаване на проблема. Процесът на лечение може да бъде възпрепятстван, когато човек отрича наличието на проблеем и липсва разбиране от негова страна. Намесата на роднини и приятели, често подпомага лечението.

Тъй като пристрастеността засяга много аспекти от живота на човек, често са необходими няколко вида лечение. В повечето случаи се комбинират лекарства, НЛП Терапия и групова терапия.

Лекарствата се използват за контрол на никотиновия и наркотичен глад и за облекчаване на тежките симптоми при спиране.

НЛП Терапията може да помогне на зависимите лица да разберат своето поведение, да бъдат по мотивирани в стремежа си да се справят със своя проблем. Проблемът е, че без подходяща умствена подготовка, навиците могат да се окажат трудни за преодоляване. Когато хората опитат и не успеят, те си създават поредица от разочарования. После започват да си създават убеждения, че никога няма да успеят.

Лечението с НЛП терапия преминава през два етапа:

  • първия – да промени грешните убеждения (не мога да го направя)
  • втория – да изгради желание да го направите (искам да го направя)

След това с НЛП е по–лесно.

Ако имате зависимости, обадете се на телефон 0879 85 90 58 или изпратете запитване на e–mail: info@nlptherapy.bg за да споделите, Какво ви притеснява?, От какво не може да се откажете? и Кой ваш навик, искате да промените? Споделената информация остава напълно анонимна и няма да бъде оповестявана на трети лица.

Милен Петров
НЛП Терапевт

Spread the love