blogПАНИК АТАКИ

Затруднено дишане при Паник Атаки

Притеснявате ли се, че имате затруднено дишане?

Често ли изпитвате – Страх от задушаване?

Страхувате ли се, че ще спрете да дишате, ще припаднете и ще се изложите пред другите?

Усещате ли, че имате буца в гърлото, която може да ви задуши и дори да умрете?

Не сте сами! Притесненията за това как дишате – са често срещани при тревожни разстройства и се появява страх от задушаване. Когато сте неспокойни, лесно може да повярвате, че недостигът на въздух означава, че сте в опасност, а всъщност не сте.

Има няколко неща, които може да направите, ако имате затруднено дишане при паник атаки:

затруднено дишане при паник атаки Консултирайте се с вашия личен лекар. Той може да ви назначи изследвания, които да потвърдят или отхвърлят различни заболявания, които причиняват затруднено дишане, като астма, алергии, белодробен емфизем, затлъстяване или др. Ако е необходимо ще ви назначи подходящо медицинско лечение.

След като сте преминали всички медицински прегледи и те са потвърдили, че нямате друго заболяване – Образовайте се! (прочетете статията до края)

Намирането на причините за повишената тревожност, безпокойство и паник атаки, може да ви направи по-осъзнати за това какво се случва със вас и така да намалите тревожността си.

 

Митове и реалности, които ще ви помогнат, ако имате затруднено дишане при паник атаки.

Мит 1: „Ако усещам, че нямам дъх, това означава, че ще умра от задушаване.”

Факт: Усещането, че сте останали без дъх и задушаването са две напълно различни неща.

Когато тялото реагира на повишения стрес, с покачването на адреналина и влизане в режим на „борба или бягство” – мускулите на врата и гръдния кош се стягат, което предизвиква затруднено дишане. Това няма нищо общо със задушаването. Без значение колко е трудно да дишате, не е възможно да се задушите. Тялото има самозащитни механизми, които ако останете без кислород ще се включат и вие ще си поемете дъх.

Мит 2: „Ако чувствам, че е трудно да дишам, това означава, че нямам достатъчно кислород.”

Факт: Ако смятате, че е трудно да дишате при паник атака, вероятно имате плитко, учестено дишане (хипервентилация), което вкарва много кислород в тялото.

Симптомите са причинени от паниката и плиткото дишане, а не от липсата на кислород.

Прекомерното, учестено дишане, води до загуба на въглероден диоксид, а тази загуба води до интензивни физически симптоми, като затруднено дишане, гадене, треперене и др.

Този модел на дишане се самозахранва, защото колкото повече се притеснявате за това какво се случва с вас, толкова по-ниски стават нивата на въглероден диоксид и толкова по-интензивни са симптомите.

Влизате в порочен кръг.

Това не е опасно за вашето здраве и лесно може да бъде облекчено и спряно, чрез правилно дишане. Най-често се използва техниката Коремно Дишане, която включва дишане чрез диафрагмата (мускул в долната част на корема).

Мит 3: „ Моето затруднено дишане при паник атаки е опасно.”

Факт: Тези чувства и симптоми могат да бъдат страшни и да ви уплашат, особено първия път, но е важно да знаете, че НЕ са опасни (ако симптомите не са предизвикани от медицински проблем).

Това, което е важно да се разбере е, че ако нямате дъх, може да се научите да го контролирате с техники за дишане. Това ще позволи, вие да контролирате тялото си и така ще реагирате по-спокойно на поредната паник атака.

Мит 4: „ Ако чувствам, че се задушавам при пристъп на паника, трябва да дишам по-бързо, за да набавя повече кислород в тялото си.”

Факт: В момент на панически пристъп, трябва да се забави дишането, за да може да се регулира нивото на въглероден диоксид.

Някой препоръчват дишане в хартиена кесия, което подпомага нормализирането на въглероден диоксид в тялото.

Мит 5: „Трябва непрекъснато да се притеснявам и да наблюдавам себе си, за да съм сигурен/а, че продължавам да дишам и няма да умра.”

Факт: Тялото е съвършено и то само може да контролира дишането.

Спрете да наблюдавате себе си, за да сте сигурни, че продължавате да дишате. Тялото знае, как да диша. Спомнете си, как дишат малките бебета? Бебетата правят това естествено, без да мислят и да се притесняват за това.

Загрижеността за дишането е като гориво за тревожността. Вместо да се притеснявате и постоянно да наблюдавате себе си, насочете мислите и енергията си в правилна посока.

Научете техники за правилно дишане, които ще ви помогнат при затруднено дишане при паник атаки. Правете ги ежедневно, докато не станат второто ви АЗ.

Вместо да се притеснявате, че се задушавате, може да си кажете: „Дишането ми е бавно, дълбоко и спокойно. Гърлото ми се чувства отворено и е лесно да дишам.”

Мит 6: „За да си поема дълбоко въздух, трябва да дишам от гърдите си.”

Факт: Дишането чрез гърдите, създава плитки вдишвания, а не дълбоки.

За да контролирате дишането при паник атаки е необходимо да дишате дълбоко, чрез диафрагмата.

Мит 7: „Аз съм единствен/на, който се чувства така.”

Факт: Милиони хора по света се чувстват така по време на паник атаки. Не си сам/а. Всеки път, когато се сблъскате със страх от задушаване, припомнете си реалността – не сте в опасност.

Разказвайте за страховете си свързани със затрудненото дишане при паник атака.

Важно е да осъзнаете, че повечето причини за затруднено дишане могат лесно да бъдат коригирани.

В допълнение към изучаването на техники за дишане, пробвайте НЛП Терапия, която ще ви помогне да се преборите със страховете свързани със затруднено дишане при паник атаки.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love