blogДИХАТЕЛНИ ПРАКТИКИ

Затруднено дишане

Медицинския термин за затруднено дишане е „диспнея” и може да се появи внезапно (бързо и мигновенно) или постепенно за определен период от време (хронично). Обикновенно задух се получава, когато клетките в тялото се нуждаят от повече кислород, отколкото получават.

затруднено дишане

Внезапния недостиг на въздух или затруднено дишане (диспнея) е една от най-честите причини за посещения в спешното отделение. Това също е една от най-честите причини, поради която хората звънят на 112 за да повикат линейка.

Тази статия дава обща информация за това кое причинява затруднено дишане и не трябва да се използва за самодиагностика на вашето състояние. Ако имате проблем със дишането посетете вашия личен лекар или веднага отидете до най-близкия спешен медицински център.

Причини за внезапно Затруднено дишане (бързо и мигновенно)

 • Проблем с белите дробове или дихателните пътища. Най-често срещаната причина е астма. Това означава, че дихателните пътища са стеснени и трудно въздуха преминава във и извън тях, често има кашлица и слуз (храчки). Вашият личен лекар може да ви изпише инхалатор за астма, който да облекчи затрудненото дишане. Пневмония е другата често срещана причина за задух и кашлица. Причинява се от инфекция и може да се лекува с антибиотици.

 

 • Проблем със сърцето. Възможно е да имате „мълчалив” инфаркт, при който не се появяват всички очевидни симптоми, като гръдна болка, гадене, повръщане, необяснима умора и др. В този случай, недостигът на въздух може да бъде единствения предупредителен сигнал за опасност (инфаркт). Ако имате съмнения за това, веднага се обадете на 112 за да повикате линейка или ако е удобно помолете ваш близък да ви откара до най-близкия спешен център. Причина за внезапно затруднено дишане може да бъде неправилния сърдечен ритъм на сърцето, който бива: сърдечна аритмия, ритъмно-проводно нарушение,  аритмия, прескачане на сърцето и излизане от ритъм.

 

 • Панически Атаки, Стрес или Тревожност. При пристъп на паника причинен от внезапен стрес, тревожност или паник атака се получава хипервентилация – т.н. плитко гръдно дишане и човек започва да си мисли, че ще спре да диша, и че ще се задуши. Не трябва да се плашите или страхувате, защото тялото има вроден рефлекс и ако тялото усети недостиг на кислород ще ви накара да отворите уста и да дишате. Какво може да направя ако затрудненото дишане е причинено от паническа атака, стрес или тревожност? – Най-доброто, което може да направите за себе си в този момент е да се концентрирате върху нормално правилно дишане.

 

Една мисъл гласи, че:Животът е в дишането. Този, който владее дишането си, владее живота си.”

 

 • Други необичайни причини за затруднено дишане, включват: тежка алергична реакция, частичен колапс на белия дроб, белодробна емболия, белодробна фиброза, тубуркулоза, плеврален излив, диабетна кетоацидоза.

 

Причини за хронично Затруднено дишане (хронично)

 • затлъстяване
 • трайно увреждане на белите дробове, обикновено причинено от пушене
 • сърдечна недостатъчност – сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв до всички органи на тялото, защото сърдечния мускул е станал твърде слаб или твърд и не работи правилно
 • нелекувана астма
 • анемия – недостиг на червени кръвни тела и/или хемоглобин в кръвта.
 • проблем със сърдечната честота или ритъма на сърцето, като предсърдно мъждене или надкамерна тахикардия
 • бронхиектазия – състояние на белите дробове, при което дихателните пътища са необичайно разширени и човек има постоянна флегматична кашлица
 • рак на белия дроб, причиняващ частичен колапс на белите дробове
 • стесняване на главната сърдечна клапа, което ограничава притока на кръв към останалите части на тялото.

Кога да се обадите на лекар при Затруднено дишане?

Понякога лекото затруднено дишане може да е нормално и да не е причина за безпокойство. Например, когато имате настинка и ви е запушен носа, не е необходимо да се притеснявате.

Но ако получите затруднено дишане, без видима причина, трябва незабавно да се обадите на Вашия личен лекар или на телефон 112, тъй като може да имате проблем с дихателните пътища или сърцето.

Лекарят може да прецени по телефона или на място, каква е причината за затрудненото дишане.

Не се изненадвайте, ако ви направят обстоен медицински преглед и се окаже, че сте напълно здрави – симптомите може да се дължат на пристъп на паника, породен от стрес, паническа атака или неконтролируема тревожност.

Ако имате хронични проблеми с дишането си, не ги пренебрегвайте. Това може да се дължи на затлъстяване, астма или друго хронично заболяване, които с правилното лечение да получите подобрение.

Вашия лекар може да ви зададе поредица от въпроси, като например:

 • Дали задухът е за пръв път или хроничен?
 • Дали нещо задейства задуха, като физическа дейност или друго?
 • Има ли болка, когато дишате?
 • Определени позиции на тялото, правят ли задуха по лош?
 • Имате ли кашлица?

Чувството, че не можете да получите достатъчно въздух, може да бъде ужасяващо, но лекарите са добре обучени да се справят с това. Ако сте в болница, може да ви бъде даден допълнителен кислород, който да дишате, ако това е необходимо.

Ако статията „Затруднено дишане”, ви е харесала, може  да натиснете  „Like” или да я споделите преди приятелите си в социалните мрежи.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love