blog

Имуномодулатор

Преди да разберете кой е най-добрия природен имуномодулатор в света прочетете статията до край. А сега може да се настаните удобно и да се почувствате спокойни докато прочитате всяка една дума. Приятно четене!….

Основните цели при медикаментозното лечение с имуномодулатори са свързани с постигане на ремисия и контрол на появилото се възпаление за облекчаване на симптомите при заздравяване на възпалението в организма по време на ремисия.

Този вид продукти се използват за лечение на възпаления в организма, като Болестта на Корн, Язвен колит, възпаления на червата и други. Действието му е свързано с намаляване на възпалението.

Имуномодулаторите модифицират активността на имунната система и намаляват възпаленията.

Те са познати от края на 60-те години и най-често се използват при трансплантация на органи, за да се избегне отхвърлянето на новия орган, както и при автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, алергии, атопичен дерматит и други.

Как действат имуномодулаторите?

боровия прашец е силен имономодулатор Имуномодулаторите са под формата на лекарства, съдържащи специфичен вид активни съставки, които въздействат на имунната система при изпълнение на нейните функции.

Някои от тях действат чрез потискане или отслабване на имунната система, а други – чрез промяна в начина, по който тя работи.

Има и природни продукти, които въздействат по същия начин на имунната система, за които ще разберете в края на статията.

Появилото са възпаление от инфекция или заболяване в тялото е симптом за неправилно функционираща имунна система.

Например учените са на мнение, че възпалението на червата може да бъде причинено от свръх активна работа на имунната система Това означава, че хората с Болестта на Крон или с Язвен колит имат имунна система, която погрешно разглежда храносмилателния тракт или части от него като чуждо тяло. Именно тук трябва да бъде въздействано на имунната система. Предизвиканото възпаление е естествената защитна реакция на тялото към чужд предмет или инфекция.

Какви имуномодулатори се използват за лечение на възпалителни заболявания?

Вече повече от 50 години са използвани за лечение на хора с възпалителни заболявания. Те могат да се нарекат още ​​имуносупресори.

Съществуват пет вида лекарствени средства: такролимус,  циклоспорин, 6-меркаптопурин, азатиоприн, метотрексат.

Те най-често се използват за лечение на пациенти със средни или тежки възпаления.

Съществуват няколко начина, при които може да бъде проведено лечение с имуномодулатори.  Ако определен човек се е лекувал с антибиотици, кортикостероиди или аминосалицилати, но те не подобряват състоянието му и не въздействат върху облекчаването на симптомите, тогава лекарите препоръчат да се опита лечение с имуномодулатори.

Те се препоръчват и при пациенти, които имат перианална болест, фистули или на пациенти, които не реагират на лечение с други видове лекарства.

Перианалното (инфекциозно) заболяване може да бъде много тежко и болезнено. Имуномодулаторите се предписват и за предотвратяване на възпалението на червата след операция.

А кой е най-добрия природен имуномодулатор в света ще разберете като прочетете статията до самия край.

Видове имуномодулатори

Има няколко различни лекарства, използвани при лечение на възпаления. Те са: кортикостероиди и дупилумаб.

Системните кортикостероиди намаляват производството на химикали, които причиняват възпаление. Краткосрочната употреба на системни кортикостероиди може да помогне при тежки възпаления, но не е доказано, че те контролират симптомите или предизвикват дългосрочна ремисия.

Приемът на кортикостероиди има значителни странични ефекти, като: стомашни язви, диабет, остеопороза, високо кръвно налягане, забавяне на растежа, изтъняване на кожата (атрофия), глаукома и др. Също така има и потенциален риск за възвръщане на заболяването, когато се преустановят системните стероиди.

Дупилумабът е вид протеин, който се прикрепва към конкретно вещество. Продава се във формата на инжекция. Той е насочен към интерлевкин-4 (IL-4) и интерлевкин-13 (IL-13) – два химикала, които участват във възпалителния процес на имунната система.

Някои имуномодулатори като азатиоприн и 6-меркаптопурин се предписват за дългосрочно лечение на възпаление, защото съществуват случаи, при които хората трябва да ги приемат от 3 до 6 месеца, преди да получат подобрение на симптомите. Други като метотрексат, циклоспорин или такролимус в повечето случаи  действат по-бързо в рамките на няколко седмици и се предписват за по-кратък период.

Нежелани странични ефекти от лекарствено лечение?

Лечението с имуномодулатори може да предизвика странични ефекти и нежелани реакции като: диария, гадене, главоболие, повръщане.

Както бе написано по-горе целта на лечението е да се отслаби или подтисне имунната система на пациента, с цел да се намали възпалението. Те могат също да повлияят за намаляването на способността на организма да се бори с инфекцията.

Ако даден човек започне да изпитва студени тръпки или треска при приема, незабавно трябва да се свърже с лекуващия го лекар, тъй като това е признак на новопоявила се инфекция. Хората, приемащи лекарства, са по-склонни да се заразят с инфекции като грип или настинка, тъй като имунната им система е подтисната от лекарството и тя не се бори с инфекции или чужди тела в организма. Този ефект на лекарството може да помогне за облекчаване на симптомите на чревните възпаления, но също така може и да улесни появата на инфекции.

Ако се приемат определени лекарствени форми на имуномодулатори за дълъг период от време, това може да доведе до намалена функция на черния дроб или бъбреците. Поради тази причина лекарите внимателно трябва да наблюдават лечението на своите пациенти за странични признаци.

Както при всяко лекарство, отпускано по лекарско предписание, пациентите трябва да са подготвени за негативни ефекти, ако има неблагоприятни лекарствени взаимодействия.

Бременните жени или тези, които планират да забременеят, трябва да информират  своя лекар, преди да започнат лечението с имуномодулатори, тъй като някои видове могат да причинят аборт или вродени дефекти на детето.

Разбира се има и природен имуномодулатор, при който няма нежелани странични ефекти. И това е прашеца на два специфични бора – бор Масон и Маслен бор, които растат в местността Хиляда острова в Китай. Повече за този уникален природен продукт, може да прочетете в статията – Боров прашец.

Вие имате избор – лекарства или природни продукти!

 

За вас подготви статията,

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Източници:

https://www.crohnscolitisfoundation.org/assets/pdfs/immunomodulators.pdf

Spread the love