blogПРИРОДНИ ПРОДУКТИ

Интересни факти за Боровия Прашец

Знаете ли, кой е консумирал Боров прашец, преди да стане широко достъпен за всички хора?

Интересен факт е, че много известни хора са консумирали това чудо на природата.

Сред тях са следните известни личности:

  • Медея – дъщерята на царя на Колхида е приемала боров прашец за удължаване на младостта и като еликсир на дълголетието.
  • В резиденцията на Сталин „Ликани” са събирали този продукт по заповедта на вожда. С помощта на прашеца Йосиф Висарионович, който спал по 3-4 часа в денонощие, е повишавал тонуса си и възстановявал работоспособността.
  • А от 1972 година същото средство е използвал втория президент на Грузия след разпадането на СССР – Едуард Амвросиевич Шеварднадзе.
  • Известният боксьор Мохамед Али редовно е приемал напитка, изготвена от неговия диетолог, в състава на която е влизал боров прашец.
  • Президенти на Америка, сред които са Роналд Рейгън и Буш-младши, постоянно са използвали това средство, като хранителна добавка.
  • Финският спортист Ласе Вирен го е приемал за повишаване на издръжливостта и е спечелил 2 златни медала на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година.

На 17 Международен форум на диетолози боровият прашец е бил провъзгласен за най-добрата хранителна добавка. И причината за това е изключително богатият му състав.

факти за боровия прашец

Какво съдържа Боровия прашец?

Тази уникална природна субстанция има много полезни вещества, които въздействат върху организма по своя уникален начин. Съдържа 20 аминокиселини, много микроелементи, макроелементи, минерали, 14 витамина, които се усвояват от организма на 100%.

  • Макроелементи (калий, калций, магнезий, фосфор, натрий) – те помагат за нормализиране на обменните процеси и повишаване на имунитета.
  • Микроелементи (манган, цинк, мед, желязо, селен) осигуряват протичащите в организма основни биохимични реакции.
  • Витамини – B1 укрепва нервната система, кръвоносната система и сърцето, D3 – костната тъкан, витамин E стимулира метаболизма. Никотиновата киселина регулира дишането на клетките, витамин B6 регулира обмяна на веществата, а аскорбиновата киселина понижава риска от атеросклерозата.
  • Незаменимите аминокиселини са източник на синтеза на протеини и ферменти, необходими за живота.

Използването на боровия прашец помага да се справим с множество проблеми и да предотвратим развитие на заболявания. Интересен факт е, че той може да се приема в лечебни и профилактични дози.

Повече за неговите полезни елементи в състава му, може да прочетете в статията – Боров Прашец СЪСТАВ

 

Къде се намира мястото от което се добива суровината?

Интересен факт е, че над 95% от боровете масиви от които се събира това чудо на природата живеят и растат на едно уникално място на планетата и това е езерото Хиляда Острова в долината на Дълголетието в провинция Джъдзян в Китай.

В езерото има над 1000 острова и всеки един от тях е лесно достъпен по вода. Най-известните три острова са острова на маймуните, птичия остров и острова на змиите.

Надморската височина на езерото е 1500 метра и това е предпоставка за изключително чист въздух, добра влажност и липса на отрови, защото в областта няма градове, заводи, и други предпоставки за замърсяване. Дори над тази местност не летят и самолети.

 

Как се събира Боровия прашец?

Прашецът се събира при сухо време без вятър, отначало в покрайнините на горите, където съцветията узряват по-бързо, а после в дълбочината.

Процесът на събирането е труден, защото всичко се прави на ръка от хиляди хора. Събирането на шишарки е лесно и удобно само от ниските клонки, но за да се стигнат горните е необходимо да се използва висока стълба – всичко това усложнява процеса и отнема време.

Съцветията се събират като обикновени плодове, като се късат много внимателно от клонките за да не се повредят.

Цветовете на бора стават за бране, когато престанат да отделят сок и цветът им стане наситено жълт. Важно е да не се изпусне моментът, защото този момент трае само три дни. След това прашинките ще се разтворят и съдържанието на прашец ще се изсипе около езерото.

 

Как се извлича и съхранява Боровия прашец?

Веднъж откъснати и прибрани цветовете на бора е необходимо чрез космическа нано технология да се обработят за да може прашеца от вътре да излезе.

Съхраняват се в сухо помещение, без течение и достъп на слънчева светлина. След като изсъхне започва извличането на полезните съставки от зърната.

Зърната на прашеца се намират в здрава обвивка – спородерма, която подобно на „броня“ предпазва хранителните вещества.

Чрез специална нано технология при минусови температури се разпуква опаковката и се извлича прашеца, което осигурява чист продукт без ненужната обвивка на зърното.

Това значително повишава качеството на продукта и подобрява по-лесното усвояването от човешкия организъм.

Важен факт! Само компания Нова Ера има и използва тази иновативна технология на обработка.

Интересен факт! Събирането на боров прашец е сложен процес: за да се получи 0,4 килограма средство трябва не по-малко (а възможно и повече) от една кофа шишарки. За да събере това количество един събирач трябва да се труди 8-10 часа, т.е. цял ден. Обаче резултатът няма да ви разочарова: по полезни свойства прашецът не отстъпва на краля на целебните растения – женшена.

 

Интересен факт е каква полза носи този уникален продукт за човека и неговото здраве

В статията ще разгледам само най-важните и значими ползи за здравето на човека

Общо укрепващо действие

Свойствата на боровия прашец като антиоксидант превишават същия показател на аскорбиновата киселина повече от 20 пъти, а на витамин E – 50 пъти. Продуктът се прилага по време на борбата с болести за повишаване на имунитета и като средство за по-бързото възстановяване на организма. Спортисти го приемат за повече издръжливост и бързо възстановяване след тренировки.

Нервна система

Приемът на боров прашец спасява от безсъние, стабилизира емоционалното състояние при депресия, помага в борбата с ежедневния стрес, премахва чувството на отпадналост и умора. Ефективен като помощно средство при всякакви тревожни състояния, като паник атаки, генерализирана тревожност и др.

Храносмилателна система

Подобрява апетита, ускорява обмяна на веществата, нормализира чревната микрофлора, благотворно влияе върху черния дроб. Може да се използва от хора, които имат нервен стомах.

Сърдечно-съдова система

Боровият прашец способства за покачване на нивото на хемоглобин, препятства образуването на холестеринови плаки; подобрявайки кръвообращението стабилизира артериалното налягане.

Репродуктивна система

Жените го приемат за нормализиране на хормоналния баланс, менструалния цикъл и бързо забременяване. Използването на продукта облекчава проявленията на менопауза. Мъжете използват това средство за увеличаване на потенцията, както и за профилактика на простатита.

Кожа

Прашецът активно се използва в козметичната индустрия: продуктът притежава антиоксидантен, подмладяващ и регенериращ ефект. Той се приема вътрешно и се използва за изготвяне на козметични средства. Използването на прашеца придава на кожата здрав цвят, поддържан вид, гладкост.

Интересен факт! Според твърденията на специалисти боровият прашец е най-чист продукт, свободен от примеси, внасяни от насекоми. С това той изгодно се отличава от други видове прашец. Основата на неговото въздействие е хранителност, природен произход и лесно усвояване.

12-и Ползи от приема на Боров Прашец

 

Други интересни факти

Това е най-нетоксичен продукт – храна за човека и лекарствено средство от най-високо качество, използвано в китайска медицина от много години.

На международната конференция за био добавки водещият специалист от Китайската Народна Република –  Лин Де заяви: „Боровият прашец е най-добрият продукт за пълноценно хранене на клетъчно ниво.“

Още през 1949 г. академикът Н. Цицин предположил, че биологичните препарати, които в близко бъдеще човек ще се научи да приготвя предимно от прашеца, ще имат толкова широко прилагане, че е много трудно да си представи през днешните дни.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *