История на НЛП

НЛП е създадено в САЩ в началото на 70–те години на XX–ти век в университета  „Санта Круз”–Калифорния. Негови създатели са двама изключителни „умове” – Ричард Бандлър (магистър по информационни технологии и математика, с интереси в психологията) и Джон Гриндър (асистент по лингвистика).

Бандлър се среща с Гриндър няколко пъти, за да го покани на курса по Гещалт терапия, който води, за да анализира използваните лингвистични средства. Първоначално Гриндер отказва , но накрая се съгласява и отива и това се превръща в началото на едно плодотворно сътрудничество. Не след дълго двамата мъже вече използват лингвистиката на Гриндер, за да проучат работата на Фриц Перс (основателят на гещалт терапията).

Двамата биле удивени от това как някой хора преодоляват предизвикателството и общуват с трудни или много болни клиенти, докато други безславно се провалят. Продължават с разработването на НЛП, задавайки си следния въпрос:

Какво отличава хората, които вършат нещо с невероятен финес и забележително съвършенство, от онези, които не го постигат?

Те решават да търсят отговора, като изучат и други прочути терапевти постигнали изумителни резултати с пациентите си: Вирджиния Сатир, семеен терапевт, помогнала в разрешаването на много на пръв поглед непреодолими проблеми в отношенията между хората, и Милтън Ериксън, световноизвестен хипнотерапевт, за който се смята, че е бащата на съвременната хипнотерапия.

Изследвайки работата на тези трима терапевта, Бандлър и Гриндър успяват да открият ключа към техния успех. Записват си точно какво правят въпросните експерти и съумяват да открият стратегиите, лингвистичните средства, процесите и техниките, които са направили работата им уникална.

След това двамата млади учени се опитват да проверят дали и те не биха могли да постигнат същите резултати, използвайки същите стратегии, лингвистични средства, процеси и техники. Двамата установяват, че тази цел е напълно постижима и така се ражда Невро лингвистично програмиране (НЛП).

В края на 70–те години на XX–ти век в разработването се включва Робърт Дилтс (ученик на Бандлър), който пише книги за НЛП, с което популяризира откритията на Бандлър и Гриндър.

В средата на 80–те години на XX– ти век Антъни Робинс едва на 24 години, след като изучава НЛП написва световния бестселър „Да вземем най доброто от себе си и от другите” и започва да популяризира Невро–лингвистичното програмиране в цяла Америка.

В края на 80–те години на XX–век Тад Джеймс (ученик на Бандлър) на основата на НЛП, създава Терапя по линия на времето (Time Line Therapy), която се вгражда в обученията по НЛП.

Днес откривателите на НЛП работят отделно, като всеки доусъвършенства методологията.

Джон Гриндър заедно с Джудит Делозие и Кармен Бостик Клер създават “New Code NLP”. Гриндър и Бостик Клер си партнират в Англия с Майкъл Карол, с който основават „International Trainers Academy of NLP (ITANLP)”

Ричард Бандлър доразвива НЛП с нови революционни техники: Разработване на човешкия потенциал (РЧП) и Невро–хипнотично програмиране (НХП). Работи съвместно с Джон Ла Вал и Пол Макена.

Днес ще откриете приложения на НЛП сред учителите, продавачите, политиците, чиновниците, таксиметровите шофьори, родителите, пенсионерите, докторите, военните и много други.

НЛП се е докоснало до всяка една сфера от нашия живот.

За в бъдеще всяко следващо поколение ще приеме идеите, които резонират с неговите сфери на интерес, ще ги пречупи и отсее в собствените си изживявания. Ако НЛП подкрепя новото мислене и новият избор и приема, че едно позитивно намерение лежи в основата на всяко действие, то всичко, което можем  да кажем е, че бъдещето свети от възможности.

Останалото зависи от вас. Действайте!

история на нлп

Spread the love