blogДЕПРЕСИЯ

Как да излезем от Депресията

Почти всеки в някакъв момент от живота си е в депресия и търси начини – как да излезе. От сега да знаете, че лекарствата няма да ви помогнат при преодоляване на депресия, защото истинската промяна се случва, когато започнете да правите нови неща. За това се изисква  желание, воля и постоянство от ваша страна.

Казвам го от личен опит, защото когато бях 18 годишен младеж в казармата, бях изпаднал в такава тежка клинична депресия, че нямах мотивация и желание за живот.

как да излезем от депресията Бях раздразнителен, апатичен, немотивиран, изпитвах тъга, самообвинявах се, за неща, които не са зависили от мен и в крайна сметка изкарах няколко дълги месеци в депресивно състояние до момента, в който взех решение да променя това.

В статията – Как да излезем от Депресията, съм събрал 20 съвета, които могат да ви помогнат.

Ако след като започнете да прилагате някои от тях за определен период от време и продължавате да не се чувствате добре, вероятно е добра идея да потърсите помощта на терапевт.

1) Контактувайте с други хора – Въпреки, че може да се чувствате самотни, в действителност може да се почувствате по-добре, ако контактувате ежедневно с други хора. Приятелите и семейството могат да бъдат чудесна компания, която да ви изкара от състоянието.

2) Правете упражнения – Физическата активност винаги е добра идея за преодоляване на депресия. В краткосрочен план може да ви даде тонус, а в дългосрочен може да изваете красиво тяло. Може да започнете с малка разходка на улицата или да отидете в парка, а след това да посетите и спортен клуб, където могат да ви изготвят тренировъчна програма специално за вас.

3) Хранете се здравословно – Някои храни ви карат да се чувствате енергични, а други ви карат да се чувствате, като че ли сте изяли тухла! Помислете какво и кога ядете. Премахнете от менюто си всички консервирани и пакетирани храни и ги заменете със полезни плодове, зеленчуци и „жива” храна, които ще ви дадат достатъчно енергия.

4) Направете нещо, което изцяло да погълне вашето внимание – Понякога просто смяната на фокуса от проблема към нещо приятно, което да правите ще доведе до разлика във вашите усещания и чувства. Може да гледате филм, да четете книга и т.н.

5) Медитирайте – Медитацията може да има много благоприятни ефекти върху тялото и ума. Тя може да ви успокои и да ви помогне да излезете от депресията.

6) Намерете си хоби – Така ще избягате от ежедневната рутина и ще забравите за проблемите. Изберете си хоби, което ви е приятно да правите. Изучаването на нови неща също е добър начин да поддържате мозъка си стимулиран.

7) Спете достатъчно – Когато спите малко не може да се възстановите и това се отразява на физическата активност през деня. Лягайте си всяка вечер по едно и също време.

8) Бъдете духовни – Дори и да не ви идва естествено, си струва да пробвате. Не е нужно да следвате традиционния православен път. Може да направите собствени проучвания в интернет и да намерите нещо, което резонира с вас. Аз лично мисля, че всички духовни пътеки се изкачват на една и съща планина, те просто предприемат различни пътеки.

9) Омега 3 – Има изследвания, които показват, че увеличеното количество на Омега 3 във вашата диета, може да помогне.

10) Помогнете на някого – Помагайки на други хора, може да се почувствате по-добре. Това може да ви даде чувство на удоволствие от направения жест.

11) Прегърнете някой – прегръдката е чудесно средство да накарате тялото да отделя хормони на щастие. Това ще е добре за вас и за тях. Депресията ще избяга, когато се чувствате щастливи.

12) АРОМА терапия – Това може да бъде изненадващо ефективно и да промени вашето настроение към по-добро.

13) Поглезете се – Излезте и си купете нещо, което ви харесва (шопинг терапия), отидете на масаж, фризьор, козметик,  отидете на кино, концерт…

14) Научете какво представлява депресията и различните методи за подобряване на вашето психично здраве – Прочетете книги с такава тематика, намерете повече информация в интернет, говорете със терапевт.

15) Спрете употребата на наркотици, алкохол и цигари – Всички те предизвикват зависимости, които не се отразяват добре на физическото и умствено състояние. По-добре без тях.

16) Намалете стреса – избягвайте неща, които ви карат да изпитвате стрес, тревожност, страх във всекидневието ви – на работа, у дома или в отношенията си с хората.

17) Говорете за депресията с приятел, семейство, терапевт или човек, който е успял да излезе от депресия.

18) Водете си дневник – писането на вашите мисли и чувства може да ви накара да осъзнаете какво в действителност се случва с вас. Пишете всеки ден в дневника, своите успехи и победи, това ще ви зареди с положителни емоции и ще вдигне настроението ви.

19) Знайте, че не сте сами – Вие не сте единствен, защото сте депресиран. Повечето хора са го изпитали по някакъв начин в своя живот. Ето някои от известните личности, които някога са преживели депресията: Джим Кери, Уинстън Чърчъл, Харисон Форд, Гуинет Полтроу и др.

20) Смейте се – има много истина в старата поговорка, че смехът е най-доброто лекарство. Може да отидеш да гледаш забавен филм, да се разхождаш с приятели, които са забавни и те карат да се смееш, можеш да гледаш забавни клипове в интернет и нещо още по-добро е да отидете на Йога на Смеха, където ще се забавлявате и смеете до припадък.

Важно! Ако имате или се съмнявате, че имате депресия, това е добър повод да потърсите професионална помощ от терапевт.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love