blog

Как да преодолеем изневярата?

Какво представлява изневярата?

Думата изневяра е възприемана с предварителна отрицателна нагласа, тъй като много от религиите я заклеймяват.

Терминът означава нарушаване на сексуалните отношения с друг човек, с когото партньорът не е законно обвързан. При някои култури тя се наказва със смъртно наказание или с други правни наказания. Но в повечето страни от Европейския съюз тя не се възприема като криминално престъпление, като в някои региони е често срещана.

Много от хората стават жертва на сексуалната афера извън брака.

Видове изневяра:

 • Преследване от интерес. Преследването може да достигне до точка на почти обсебеност.
 • Сексуална връзка. Един от партньорите може да прави секс с друг човек, без да изпитва емоционална привързаност към този човек
 • Кибер афера. Това е изневяра, извършена чрез секс-чатове в интернет. Човек може да остане онлайн и никога да не достигне точката на сексуална интимност. Този тип афера може да включва и гледане на порнография.
 • Емоционална афера. Това се случва, когато някой от партньорите във връзката стане емоционално привързан към друг човек.

 

Физическата и емоционалната изневяра

как да преодолеем изневярата Много често хората мислят, че причината за раздялата в една връзка е физическата изневяра, но всъщност често се случа и емоционална невярност. Емоционалната интимност с друг човек извън връзката е една от най-големите заплахи за бъдещата физическа.

Мисловната изневяра е вид прелюбодеяние, което може да се прояви във физическите отношения със законния партньор.

Примери за такъв вид включват:

 • фантазиране за други хора, докато спите с партньора си
 • посещавате определени места, знаейки, че човекът, от когото сте сексуално привлечен, ще бъде там
 • свързване с някой, към когото сте сексуално привлечени
 • гледане на порнография, особено ако партньорът ви не знае за това
 • гледане на различни социални медийни профили на хора, към които имате сексуален интерес

Докато тази форма на изневяра, може да изглежда безобидна, тя незабелязано може да разклати интимните отношения в една връзката. Физическата изневяра често започва с този тип измама.

Запитайте се… Как ще се почувства партньорът ви, ако разбере, че правите тези неща?

 

Преодоляване на изневярата във връзката

Прелюбодеянието е една от причините след това да последва раздяла. Понякога болката е толкова тежка, че бракът може да изглежда непоправим, тъй като отсрещната наранена страна не би могла да преодолее случилото се и да изпадне в депресия.

Причината, поради която хората изпитват болка е, че се разрушава доверието между партньорите в една здрава и добре функционираща връзка.

Прелюбодейството може да срине дори най-силните връзки и да нанесе сериозни психични проблеми.

Предаденият съпруг/а може да получи посттравматично стресово разстройство, което ако не се преодолее бързо да нанесе сериозни щети на психиката. Затова е необходимо да се преодолее болката от изневяра чрез НЛП Терапия, след която ще се почувствате по-смели да вземете правилното решение за бъдещето си.

Сгрешилият във връзката трябва да разбере необходимостта на партньора си да преразгледа случилото се многократно в процеса на терапия, особено когато подробностите причиняват толкова много страдания на наранения партньор.

В процеса на терапия изневерилият партньор ще пребори вината си и ще спечели доверието на невярващия партньор.

Предателят във връзката трябва да постави по-високо от себе си съществата, които обича – жена си и децата си. Така той трябва да продължи да се стреми да бъде по-добър.

Въпреки че консултирането при терапията на двойка след изневяра може да бъде болезнено и трудно – както за терапевта, така и за съпрузите – тя често е успешна.

През 2000 г. Шърли Стъкло установява, че 71% от двойките, които е видяла по време на терапия, са останали заедно.

 

Преодоляване на раздялата извън връзката

В някои случаи изневярата води до окончателно прекъсване на връзката между партньорите. Това може да доведе до депресия след раздяла на наранения партньор.

За да се справи човек с депресията след раздяла, може да вземете под внимание тези четири съвета.

 • Приемете, че всичко е свършило и че трябва да преминете към друга фаза в живота си. Един от най-големите провали на хората, чиито партньори са се отдалечили от тях, е тяхната неспособност да приемат раздялата.
 • Приемете, че самотата е нормална. Едно от най-лошите неща, които можете да направите след раздяла, е да плачете, защото ще бъдете самотни. Ако можете да приемете, че самотата може да бъде нещо хубаво, тогава няма да имате проблем да бъдете добре без бившия си партньор.
 • Не се опитвайте да насилвате себе си да забравите бившия си партньор. Не търсете вина в себе си и в бившия си партньор. Запомнете щастливите моменти заедно и забравете болката, стреса, мизерията и унизителните аспекти от връзката си.
 • Не бързайте да се впускате в друга връзка. Някои хора смятат, че ако призовават и прекарват времето си с някой друг могат да получат емоционална помощ, така може да нараните отсрещната страна в новата връзка.

Ако и вие сте в този труден период за вас и не знаете как да преодолеете изневярата и търсите помощ – мога да ви помогна. Свържете с мен – Милен Петров НЛП Терапевт и Консултант на посочения по долу телефон или е-мейл.

Ще се радвам да помогна!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love