blog

Как да преодолеем Раздялата?

В статията – Как да преодолеем Раздялата? ще разберете 5 тактики, които може да приложите за да преодолеете по-лесно това емоционално събитие в живота си.

На всеки може да се случи и никой не е застрахован от това! Важно е какво ще направите след това.

как да преодолеем раздяла Всяка една раздяла е силно емоционален период в живота на човек, особено ако тя е неочаквана или нежелана.

Има хора, които цял живот изпитват страх от изоставяне, дори и това да не се е случило в техния живот, защото тяхното подсъзнание иска да ги предпази превантивно.

След като се случи, някои се справят лесно с това житейско събитие, но на други не им е толкова лесно да го преодолеят. Започват да изпитват гняв, самота, мъка, вина и др. чувства.

Във всичките си форми самотата може най-добре да се опише, като сложно емоционално състояние в което човек се чувства отхвърлен за кратък или продължителен период от време.

Психологическия и емоционален мащаб на самотата може да бъде толкова тежък, че може да доведе до страх от самота, неокачвани поведенчески промени, суицидни тенденции, параноя, мисли за самоубийство и дори опит за самоубийство.

Нейната сложност и тежест се проявяват, когато раздялата се случи в резултат на нежелана раздяла с близък човек причинена от смърт, развод или друго събитие в живота.

В почти всички случаи се изисква професионална намеса на терапевт за да се ограничат последиците от този ужасен емоционален период. Как да направите това, ще разберете в края на статията, но ако нямате желание да ходите на терапия и искате да разберете как да преодолеете раздялата има няколко прости и ефективни тактики, които може да направите за да преодолеете раздялата в зависимост от това, какво я е предизвикало.

Ако самотата се е появила в резултат на развод или раздяла, може да приложите тези 5 тактики и много скоро да се върнете към нормален живот:

 

1) Осъзнайте, че това вече се е случило и не можете да върнете времето назад. На прага сте към нова фаза в живота си.

Една от най-големите травми, която хората получават след раздялата е, че не могат да приемат, че техния партньор иска да се разделят.

Те не могат да приемат, че ще останат сами.

Но знайте, че ако се молите на вашия партньор да остане с вас, вие показвате слабост, показвате, че сте жертва и той става емоционално по-силен в тази връзка, ако тя продължи по този начин.

 

2) Приемете, че самотата е нормална.

Едно от най-лошите неща, които може да направите след раздялата е да плачете, защото сте сами.

Най-добре е да приемете, че самотата е нормална в даден момент от живота на човек.

Ако приемете и разберете, че самотата може да ви помогне и да ви даде време, да размишлявате за себе си, за своите мечти, за живота си по положителен начин, то следствието от това събитие ще бъде положително усетено.

Отворете очите си и вижте самотата, като лично време за себе си, далеч от капризите, зависимостта и егоизма на другите хора.

Не посещавайте заведения или забавни места, за да преодолеете раздялата. В края на краищата може би е добре да бъдете самотни понякога. Ако приемете, че самотата е нещо хубаво за кратък период от живота, тогава няма да изпаднете в депресия след раздяла и ще се радвате на свободата си.

 

3) Не се опитвайте да насилвате себе си за да забравите човека.

Ще бъде добре да го помните, но се съсредоточете върху лошите му качества, лошите моменти, унизителните аспекти, стреса, който сте имали в тази връзка.

Дори може да започнете да мислите многократно само за един такъв момент и ви уверявам, че ще започнете да се чувствате щастливи, че не сте заедно, защото съдбата ви е отредила друг по-щастлив живот, предстои ви нещо по-хубаво.

 

4) Не се обаждайте и не търсете контакт с човека, който ви е изоставил.

Ако той е решил да бъде с вас ще се върне. Спомнете си една стара поговорка, която казва, че:

когато пуснеш птичката от клетката на свобода и тя се върне, значи е твоя

В повечето случаи, когато някой ви изостави, той или тя съзнателно ви тества, чакайки вие да се обадите първо, за да попитате, защо е постъпил така с вас, какво се е объркало във връзката. В момента в който го направите, показвате че сте слаби и не можете без нея или него.

Заявете само веднъж, кратко и ясно какво искате от него, нищо повече. Не търсете човека да се виждате с него и да изпадате в дълги обяснителни разговори, защото това е техния емоционален трик, вие да покажете, че сте слаби.

 

5) Независимо какво ще се случи, не бързайте да започвате друга връзка.

Много хора мислят, че ако веднага попаднат в друга връзка ще намерят утеха и разбиране, ще получат емоционална помощ.

Някои дори съзнателно търсят нова романтична връзка и започват да разгласят, че са сами и раздават своя телефон с цел контакти с нови хора. Искам да знаете, че новия ви партньор може съзнателно да използва емоционалното ви състояние и да направи всичко за да ви има за кратко.

Не бъдете глупави.

Ако се случи това, ще се наложи да плачете за втора раздяла. В такъв момент не знам какъв съвет да ви дам, защото травмата ще е двойно по-голяма. Винаги е добре да изчакате, дори и ако това е една година, преди да се отдадете на нова връзка.

Няма смисъл да влизате в нова връзка, ако не сте преодолели раздялата и емоционалната болка от предната връзка.

Като цяло задавайки си въпроса – как да преодолеем раздялата има повече общо със собствената ви дисциплина, вашето самочувствие и способността ви да се придържате към повече решимост да оцелеете, независимо от обстоятелствата.

И ако го направите, искам да ми кажете как сте го направили.

Ако не успеете да се справите с емоционалната болка и тя започне да ви пречи или се е превърнала във страх от обвързване, не се колебайте да се свържете с мен – Милен Петров, НЛП Терапевт и Консултант с дългогодишен опит в преодоляването на негативните емоции след раздяла. Работя с НЛП Терапия, която дава бързи и реални резултати.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love