blogТРЕВОЖНОСТ

Как да преодолеем стреса

В днешни дни е много трудно да не се чувствате претоварени, напрегнати, изнервени и да не чувствате нервност и нервно напрежение.

Лавирането между работа, семейство и други ангажименти може да бъде твърде стресиращо за вашата психика.

Трябва да откриете вашия начин за разтоварване, така че да запазите вашето физическо и психично здраве. Да се научите как да управлявате стреса, може да бъде истинско предизвикателство.

как да преодолеем стреса След като прочетете статията – „Как да преодолеем стреса“ ще знаете 10 начина, които може да ви улеснят в преодоляването на стреса в името на доброто ви емоционално и физическо състояние:

 1. Спортуване. Редовните тренировки са един от най-добрите начини за отпускане и релаксиране на тялото и ума. Плюс това упражненията ще подобрят настроението ви. Колко пъти трябва да тренирате седмично? Упражнявайте се най-малко 3 до 5 пъти седмично по 30 минути. Хубаво е да си предвидите 2 часа и половина за умерено интензивни упражнения като разходки или 75 минути за енергични упражнения като плуване или бягане.
 2. Научете се да отпускате мускулите си. Когато сте стресирани, мускулите ви се напрягат много. Можете да помогнете като ги отпускате чрез йога, стречинг, масаж, гореща вана или душ.
 3. Практикувайте правилно дишане. Спирането и взимането на няколко дълбоки контролирани вдишвания може да ви помогне в ситуации на стрес. Просто следвайте тези 5 стъпки:
 • Седнете в удобна позиция с ръцете си върху скута и краката свити на пода. Може и да легнете.
 • Затворете си очите.
 • Представете си, че се намирате в приятна обстановка. Това може да бъде на брега на морето, в красиво поле сред зелена трева или навсякъде, където получавате усещане за мир и спокойствие.
 • Вдишвайте бавно и дълбоко през корема и издишайте бавно въздуха навън.
 • Повече за тази техника може да научите, като прочетете статията – Коремно дишане или Коремно дишане за здраве.
 1. Яжте качествена и питателна храна. Хранете се редовно и поддържайте добре балансирано хранене, което ще ви помогне да се чувствате по-добре. Това също може да помогне за контрол на настроението. Във вашето хранене трябва да преобладават зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и протеин за енергия.

Не пропускайте хранения – това не е добре за вас и може да ви донесе лошо настроение, което всъщност може да увеличи стреса.

 1. Намалете темпото. Модерният начин на живот е толкова напрегнат и понякога просто трябва да забавите скоростта. Погледнете отстрани живота си и ще може да намерите малки неща и начини, чрез които ще можете да направите това.
 2. Взимайте си почивка. Разтоварвайте се с приятни за вас дейности за да преодолеете стреса. Спокойните неща, които можете да направите включват:
 • Медитация
 • Йога
 • Тай Чи
 • Молитви
 • Слушане на любима музика
 • Прекарване на време сред природата
 1. Намерете си хоби. Хубаво е да отделяте време за неща, които ви карат да се чувствате пълноценни. Опитайте се да правите всеки ден нещо, което ви кара да се чувствате добре и това ще помогне за облекчаване на стреса. Релаксиращите хобита включват неща като:
 • Четене на книги
 • Плетене
 • Правене на арт проект
 • Играене на тенис, голф или друг вид спорт
 • Посещение на клубове по танци
 • Гледане на филм
 • Редене на пъзели
 • Карти за игра и настолни игри
 • Лов или риболов
 1. Говорете за вашите проблеми. Ако нещо ви притеснява, говорете за това, защото споделянето може да спомогне за намаляване на стреса. Можете да говорите с членове на семейството ви, с приятели, с доверен човек, с вашия лекар или с НЛП терапевт. Също може да говорите със себе си. Това се нарича „самостоятелно говорене“ и всички го правим. Но, за да може самостоятелното говорене да спомогне за намаляване на стреса, трябва да се уверите, че то ви се отразява положително, а не отрицателно.
 2. Не мислете за себе си, че трябва да сте идеални. Приемете, че не можете да правите нещата перфектно, независимо колко се опитвате. Вие не можете да контролирате нещата в живота си. Така че направете си услуга и спрете да мислите, че можете да сте перфектни. И не забравяйте да поддържате чувството си за хумор. Смехът и гледането на нещата с хумор, ще ви помогне да се чувствате спокойни.
 3. Премахнете дразнителите в живота си. Разберете какви са най-големите причинители за стрес в живота си. Това вашата работа ли е, пътуването ви до работата, домашните задължения? Ако сте в състояние да определите какви са дразнителите – опитайте се да ги отстраните от живота си или поне да ги намалите до поносими стойности. Ако не можете да идентифицирате основните причини за стреса в живота ви, опитайте да водите стрес дневник. Обърнете внимание на моментите, в които ставате най-тревожни и проследете дали можете да определите закономерност и модел, а след това потърсете начини за премахване или намаляване на тези дразнители.

Ако всичко гореизброено не дава резултат за преодоляване на стреса, най-вероятно ви е нужна професионална помощ от терапевт, който знае как да ви помогне бързо.

Може да се свържете с мен Милен Петров – НЛП Терапевт и консултант на телефон 0879 85 90 58  сега и да разберете как можем да преодолеем стрес чрез метода НЛП.

Благодаря, че прочетохте статията до края!

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Spread the love