blogТРЕВОЖНОСТ

Как да се справим със Стреса

Какво представлява стресът?

Стресът е начинът по който нашия организъм реагира на случващото се около нас. Той може да бъде предизвикан от реална или погрешно възприета заплаха при което се получават нежелани реакции – симптоми на физическо и психическо ниво. Такива симптоми са изпотяване, сърцебиене, напрежение в мускулите, натрапчиви мисли и др.

Всички тези симптоми подготвят организма към определени действия, които се явяват отговор на реалната или погрешно възприета заплаха.

Учени са на мнение, че повечето стресови ситуации в живота на човек могат да навредят както на здравето му (например инсулт и сърдечни заболявания), така и психиката му (паник атаки, постоянна тревожност и др.). Съществуват два вида стрес – лош и добър.

Лошият може да доведе до усещане, при което човек се чувства сякаш е изгубил контрол над ситуацията. Чувството може да изплаши всеки човек и може да има различна продължителност – часове, дни или седмици.

стрес

От друга страна, добрият стрес може да стимулира човек към борба да постигне нещо повече в живота си. Този вид стрес може да се управлява и е полезен.

Превръщането на лошия стрес в добър, зависи изцяло от мислите, чувствата и действията на човек. Също така човек трябва да е наясно кога е под стрес и кои са причините за появата му, за да може да го овладее.

Причините за появата на стрес са стресовите ситуации, които се случват постоянно в човешкия живот. В науката те са наречени още стресови.

Те могат да бъдат от най-разнообразен характер, например: загуба на любим човек, уволнение или напускане на работа, смяна на учебно заведение. Също така стресови ситуации могат да се срещнат и в ежедневните човешки дейности, като: напрежение на работното място, задръствания, семейни задължения. Стресови ситуации могат да се появят и по време на текущи ситуации, като: трудност при намирането на ново място за живеене, изхранване или при намирането на ново жилище.

Най-важното е човек да намери и осъзнае причината за появата на стрес в живота си.

 

Полезни стратегии и ресурси за справяне със стреса

Съществуват определени тактики, които помагат за управлението и намаляването на стреса, например:

 • Разберете, какви са причините

Важно е да разпознаете причините и след това е важно да поискате да се справите с проблема, който носи нервно напрежение, (т.е. психическа и физическа възбуда).

 • Разговаряйте за проблемите си с терапевт

Работейки с терапевт и споделяйки вашия проблем е от съществено значение за осъзнаването на ситуацията. Разговора със специалист в областта на психичното здраве може да ви помогне да видите друга гледна точка на създалата се ситуация.

 • Управлявайте своете време и ежедневие

За да не изпадате в ситуация, при която не може да се справите със своите ангажименти е добре да координирате времето си. Едно от първите неща, които трябва да направите е да приоритизира ангажиментите си и да направите график на дейностите си.

 • Спете достатъчно и пълноценно

В основата на доброто психично здраве стои пълноценният сън. Доказано е, че някои от симптомите на биполярно разстройство могат да са предизвикани от малкото количество сън. Затова си изградете навик да си лягате всяка вечер по едно и също време.

 • Научете се да релаксирате

Дейности като йога и медитация са две от нещата, които действат положително при справянето със стресова ситуация. Хубаво е да се научите да извършвате определени дейности, които ви правят по-щастливи и спокойни, във всеки един свой ден. Също така разнообразявайте начините си за освобождаване на стреса от организма. Такива дейности могат да са танците, колоезденето или разходката навън.

 • Спрете употребата на алкохол или други упойващи вещества

Някои хора са на мнение, че могат да контролират стреса чрез алкохол или наркотични вещества. Всъщност ефектът от тях е само временен. Тези зависимости могат да доведат до друг допълнителен стрес, ако не бъдат набавени в организма. Справете се със стреса без алкохол или упойващи вещества или потърсете помощ за справяне със своите зависимости от НЛП терапевт.

 • Намерете време за себе си

Ходенето на кино, разходка с кучето, масаж или четенето на книга са само някои от дейностите, които помагат на човек да се справи със стреса. Затова е необходимо по-често да отделяте време за тези дейности.

 • Хранете се здравословно

Полезните зеленчуци и плодове, непреработените храни и пълнозърнестите храни са важно средство, чрез което всеки може да поддържа здравето и психиката си. Те също така действат положително на стреса. Една чудесна природна хранителна добавка, която помага на тялото при стрес е Боров Прашец. За повече информация относно Боровия прашец може да се обадите сега на 0879859058.

 

Пет стъпки за справяне с ежедневия стрес

 1. Осъзнайте и обобщете причините за ежедневния стрес

Значима част от управлението на ежедневния стрес е всеки да осъзнае какво в живота му допринася да се чувства така. Някои хора губят контрол над себе си при нарушаване на планирания им график за деня, обезпокоителни работни имейли, технологични предизвикателства в работния процес. Направете си реална равносметка за нещата, които ви карат да бъдете нервни.

 1. Променете мисленето си

Когато намерите причината, която ви кара да се чувствате стресирани, трябва да преминете към незабавно действие, за да възвърнете контрола над себе си. В тези случаи е важно да се приспособите към създалата се ситуация и да търсите нови перспективи за развитие.

 1. Разграничаване на притесненията пред ежедневния стрес

Притесненията и стресът вървят ръка за ръка – те на са различни неща. Обикновено притеснението е вид безпокойство, което е „самоналожено безпокойство“ и в повечето случаи няма нужда от него. Доказано е, че повишеното притеснение може да предизвика стрес. Затова е хубаво да предприемете определени действие, чрез които да контролирате притеснението си и насочите енергията си към отстраняването на проблематичните ситуации в живота си.

 1. Създаване и изпълнение на план за действие

След като се изясни причината за стреса е необходимо да се създаде план за управление на ситуацията.  При изпълнението на този план не бива да позволявате на стреса да се увеличава или да се възроди отново.

 1. Трябва да сте наясно, че винаги има разрешаване и че винаги може да се продължи напред

Запомнете – винаги имате избор и нови възможности. Не трябва да се ограничавате до определена ситуация или проблем. Не е необходимо да зацикляте върху един проблем и да се въртите в кръг без изход. Трябва да сте наясно, че винаги ще има стресови ситуации и че трябва се грижите за своето вътрешно усещане за мир и вътрешен баланс и покой.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

 

 

Източници:

 1. https://www.heartandstroke.ca/get-healthy/reduce-stress/stress-basics
 2. https://blog.worldcampus.psu.edu/dealing-stress-helpful-resources-strategies/
 3. https://www.sitepoint.com/how-to-deal-with-stress/

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *