blog

Как да Увеличите нивата на допамин в Мозъка

Ако успеете да увеличите по естествен път нивата на допамин в мозъка, вие никога повече няма да изпитвате тъга, депресия и лесно ще се спрявате с ежедневния стрес.

Вероятно сте чували или чели, че има хормони в мозъка, които ви карат да се чувствате добре?

Един от най–важните е Допаминът – известен също като хормона, който ви кара да се чувствате щастливи или т.н. Хормон на щастието. Произвежда се в средния дял на мозъка.

как да увеличите нивата на допамин в мозъка

Намалените нива на допамин могат да увеличат появата на нежелани състояния, като депресия, тревожност и демотивация за живот.

За щастие има естествени начини за увеличаване на вашия допамин в мозъка и може да се наслаждавате на щастие, радост и хармония.

Най–хубавото е, че изброените тактики не включват лекарства:
1. Спорт
Звучи клиширано, но е доказано, че спорта повишава нивата на допамин. Изберете спорт, който ви е приятен и го практикувате с желание. По този начин ще изглеждате физически добре и ще намалите стреса. По време на спорт се освобождавате от натрупалия се адреналин в тялото и на негово място идва допамина и ние се чувстваме изморени, но същевременно леки и щастливи. В момента практикувам йога 3 пъти седмично и се чувствам много добре. 

2. Медитация
Това работи по различен начин в сравнение с физически упражнения. Медитацията ще ви направи по–спокойни и отпуснати, което ще даде възможност да се намали стреса. Ходя всяка седмица на медитация при моя приятел Данчо и се чувствам изключително добре. Може да последвате групата ни във Facebook – AUM „White Lotus“ Група за Медитация, Хармония и Баланс.

3. Увеличете приема на храни съдържащи аминокиселината – тирозин
Тази аминокиселина е една от най–важните за производството на допамин. Храни съдържащи тирозин са бадеми, банани, зелен чай и тъмен шоколад (за предпочитане с 85% или 90% какао). Обичам и четирите.

4. Музика
Древните гърци са го познавали, ранните психолози са го използвали, а НЛП го потвърждава – музиката действа на ума и тялото. Музиката променя мозъчните вълни, които съответстват на електрическата дейност в мозъка. Слушайте музика, която харесвате и това ще накара мозъка да произвежда допамин. С техники от НЛП, музиката може да се използва за изграждане на „котва” и чрез нея да променяте емоционалното си състояние, когато пожелаете. В свободното си време обичам да слушам мантри.

5. Записвайте целите си на лист
Когато постигнете набелязана цел, допаминовите нива се увеличават. Ето защо, запишете вашите цели, колкото и малки да са те и ги отмятайте, след като ги изпълните. Всеки път, когато завършите една задача, вие ще изпитате малък прилив на допамин в мозъка за това, че сте постигнали целта си. Пробвайте наистина работи. Бъдете благодарни за всичко, кооето пистигате в живота си, колкото и малко да ви се струва това!

6. Творчество
Когато мозъка измисля нещо ново, нивата на допамин растът. Изберете си хоби с което да се забавлявате, може да е пеене, танци, рисуване или това което на вас ви харесва. Важно е да се впуснете в него с цялата си страст и желание.

7. Избягвайте зависимостите
Не искам да ви лъжа – това е най–трудно от 7–те тактики за щастие. Хората, които идват при мен на НЛП Терапия за зависимости са осъзнали и направили първата крачка. Те не са глупави, слаби или безволеви, но биохимичните процеси, които протичат в мозъка на човек са толкова силни, че те търсят всякакви начини да се сдобият с поредната „доза”.

Зависимостите могат да бъдат от различно естество – храна, никотин, кофеин, алкохол, опиати, секс, хазарт и др. Повече за зависимостите, може да прочетете в статиите – Хазартна Зависимост, Алкохолна Зависимост.

Нивата на допамин влияят пряко върху мотивацията и концентрацията. При чести колебания на допамина, които колебания се получават от външни стимули (поредната „доза”) ние бягаме от естественото си състояние. Когато няма външен стимул за увеличаване на допамина ние изпадаме в абстиненция и изпадаме в депресивни състояния.

Колкото повече от гореизброените 7 тактики правите, толкова по–добре ще се чувствате и ще бъдете щастливи.

Успех с увеличаване на естествените нива на допамин в мозъка.


Милен Петров
НЛП Терапевт, гр.Варна
0879 85 90 58
www.nlptherapy.bg

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *