blogСТРАХОВЕ

Как НЛП Премахна Страх от Летене със Самолет?

(по действителен случай….)

Нека сега разгледаме страха от летене със самолет, един от любимите ми, защото прекарвам много време в самолет. Това е един от страховете, с които се сблъсквам често и мога да премахна с НЛП.

Като човек, който лети по целия свят съм установил, че неизвестно защо, човекът с най–голям страх от летене винаги сяда до мен. 🙂 Така че не само ми се налага да измисля начини да помогна на хората да преодолеят своя страх от летене, но трябва и да го направя бързо с техники от НЛП, за да не ми се налага да слушам как хленчат и се оплакват часове наред във въздуха, обзети от страх и паника, докато ме питат дали крилото не пада.

как нлп премахна страх от летене със самолет

Веднъж попаднах на един рокендрол музикант, който изпадаше в шок в самолета. Той дори водеше лекар, който щеше да премахне страха от летене, като му даде лекарства, ако музикантът не се бе сбил с него преди това. Когато се разговорих с лекаря, го уверих, че за кратък период от време мога с НЛП да премахна страха и да направя така, че летенето да не е толкова мъчително преживяване за човека и страха от летене със самолет да изчезне.

Седнах до музиканта и го попитах следното: „Какво в летенето те плаши и те кара да се страхуваш?” А той отвърна: „Когато самолетът се разтърси, съм сигурен, че ще се разбие! Дори чувам шума от свистящите двигатели, а ако погледнеш навън двигателите са на крилата… и сякаш се поклащат… някое крило като нищо би могло да падне!” Казах му: „Не, всъщност това не е вярно; гъвкавостта на крилата ги прави неуязвими. Ако бяха прекалено твърди, щяха да се счупят. Само помисли, ако имаш чуплива пръчка и я изпуснеш, тя ще се счупи, но ако държиш нещо, което е пластично и гъвкаво, то се огъва и може да поеме част от натоварването.”

Попитах го: „Ами турболенцията в ясно време?”(При която самолетът се удря в нещо, което изглежда твърдо.) „Това плаши ли те, кара ли те да се страхуваш?”, попитах го, а той отвърна: „О,Боже! Плаши ме до смърт.” Така че му казах: „Някога бил ли си в лодка? Лодката подскача и се удря във водата, а после отново подскача – това плаши ли те?” А той ме погледна и каза: „Не разбира се” А аз отвърнах: „ Е, точно това прави и самолетът, буксува сред твърд въздух. Така че всъщност не може да падне от небето. Всеки път, щом подскочи, трябва да се успокоиш, че самолетът подскача, защото в противен случай би могъл да падне долу.”

След това с помощта на НЛП го накарах да затвори очи, да навлезе навътре в себе си, да вземе чувството за страх в тялото си и да го завърти още веднъж, малко по–бързо, а след това да го завърти в кръг и да започне да го върти назад, докато отслабне. Казах му да се отпусне и да се успокои, да отвори очи и да погледне колко са гъвкави крилата, като чуе шумовете от двигателите. Казах му да си представи, че може да лети гладко, да погледне облаците и да осъзнае, че летенето е едно от най–безопасните преживявания за човека. Много по–вероятно е да те блъсне кола, докато пресичаш улицата. Затова е добре, че той не се намира извън самолета. Вместо това, докато е вътре, е в безопасност. Дори и да попаднем в лека турболенция, това означава само, че самолетът подскача.

Това му помогна, премахна страха и той осъзна, че да се страхува от летенето със самолет не е от най–добрите решения за него. Така и моя престой в самолета с него мина по лесно и не ми се налагаше да слушам неговото хленчене, как самолетът можел да падне.

През годините се срещнах с много хора, които имаха най–различни страхове, фобии и тревоги. Техниките от НЛП, които практикувах с тях даваха различни начини да се справят и премахнат страха и тревогата. И така, след като се освободите от вашите страхове (фобия) или тревоги с помощта на НЛП ще разберете, че това е най–добрия и най–бърз начин.

Източник: Ричард Бандлър – създател на НЛП – „Изгради живота на мечтите си: НЛП–тайни за бърза и трайна житейска промяна“

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *