blogДЕПРЕСИЯ

Клинична Депресия

Тази статия разглежда какво е клинична депресия, причините, които я пораждат, симптомите и възможностите за лечение.

Какво е Клинична Депресия?

клинична депресия

Тя е по тежка форма на депресия, известна също като тежка депресия или голямо депресивно състояние. Това не е състояние на депресия причинено от загуба, като например смърт на близък човек, защото…

Всеки през живота си изпитва епизоди на стрес, нещастие, тъга, мъка или скръб. Често когато любим човек умре или имате трудности в живота, като раздяла с партньора (полезна статия – депресия след раздяла) или загуба на работа, може да се почувствате депресирани.

Повечето са в състояние да се справят с тези и други видове стресови събития. Обикновено в рамките на няколко дни или седмици са в състояние да се върнат към нормалния ритъм на живот. Но когато тези чувства на тъга и другите симптоми затруднят ежедневните дейности и когато симптомите траят повече от няколко последователни седмици, може да имате клинична депресия.

От медицинска гледна точка клиничната депресия е психично разстройство, характеризиращо се най-малко две седмици с ниско самочувствие, ниско настроение, загуба на интерес към нормални дейности, усещане за безнадеждност,  липса на енергия и др.

Клиничната депресия може да се отрази отрицателно на личния, трудовия или училищен живот на човека, както и на съня, хранителните навици и общото здраве. Между 2 -7% от възрастните с клинична депресия правят опити за самоубийство.

При някои хора това психично разстройство се появява веднъж в живота, докато при други следват периоди на подобрение и влошаване.

 

Симптоми на Клинична Депресия

Симптомите на клинична депресия, обикновено са достатъчно тежки, за да причинят забележими проблеми във взаимоотношенията с другите или в ежедневните дейности, като например работа, училище или социални дейности.

Симптомите могат да включват:

 • Загуба на интерес или удоволствие в повечето или всички нормални ежедневни дейности, като секс, хоби или спорт.
 • Постоянно чувство на празнота или тъга.
 • Смущения в съня – безсъние или прекалено много сън.
 • Забавено мислене, говор или движения.
 • Тревожност, възбуда или безпокойство.
 • Изблици на раздразнителност или чувство на неудовлетвореност, дори и за малки неща.
 • Чести и повтарящи се мисли за смърт, мисли за самоубийство, а при някои дори и опити за самоубийство или самоубийство.
 • Необясними физически проблеми, като болки в гърба или главоболие.
 • Липса на енергия почти всеки ден.
 • Намален апетит и загуба на тегло или повишен апетит и качване на килограми
 • Проблеми с мисленето, съсредоточаването, вземането на решения.
 • Чувство на безполезност или вина, фиксиране на минали неуспехи или самообвинения.

Симптомите на депресия могат да засегнат хора от всяка възраст, включително и деца. Въпреки това, симптомите на клинична депресия, дори и тежки, в повечето случаи се подобряват с терапия.

 

Ако вие или ваш близък има изброените симптоми, моля  позвънете сега  на 0879 85 90 58  за да получите безплатна информация за възможностите за лечение на депресия или прочетете статията до края!

 

Причини за Клинична Депресия

Днес учените предполагат,  че една от причините за клинична депресия са сложни взаимодействия между химикалите и хормоните в мозъка (норепинерфрин и серотонин), които влияят на енергийно ниво на човека, чувствата, съня и хранителните навици.

Тези химични взаимодействия са свързани  и с много други причини – продължителен стрес, травмиращо събитие като смърт на близък човек, загуба на работа, развод и др.

Понякога причините са повече от една.

Някои жени са особено уязвими от депресия преди и след бременност. Хормоналните и физическите промени, както и предстоящата отговорност за един нов живот, могат да доведат до предродилна депресия или следродилна депресия.

Някои хора, които се чувстват потиснати и без желание за живот прибягват до употребата на много алкохол или вземането на наркотици. Това само може да влоши състоянието клинична депресия и да доведе до алкохолна зависимост или зависимост от наркотици.  Това още повече ги вкарва в спиралата на депресия и всъщност влошава тяхното състояние.

Независимо от причините всяка една форма на депресия може да бъде преодоляна – виж в статията Преодоляване на Депресия.

 

Лечение на Клинична Депресия

Важно е да разберете, че клинична депресия е лечимо психично заболяване. Отрицателните мисли и чувства като безполезност, безпомощност или безнадеждност, които често съпътстват депресията, ще избледнеят с правилното лечение. За съжаление, без лечение, тези симптоми понякога могат да доведат до мисли за самоубийство или опит за самоубийство.

Лечението основно може да бъде под формата на терапия и/или лекарства. При тежка депресия в началото на лечението най-добре е да се използват и двете.

Лекарствата като самостоятелно средство за лечение в дългосрочен план, няма да ви помогнат, защото е необходима промяна в начина на мислене и от там на това как възприемате живота. Лекарствата потискат симптомите, но не лекуват причините и затова, ако искате да се излекувате напълно е необходимо да използвате терапия.

Сред терапевтични методи, които се справят добре с лечението на клинична депресия са: НЛП Терапия, Хипноза, Когнитивно поведенческа терапия. Кой от тези методи ще изберете е въпрос на лична преценка. Изберете терапевт с който ви е приятно да работите в процеса на промяна.

НЛП Терапията, може да ви помогне в следните направления:

 • Да замените негативните вярвания и поведения със положителни мисли и действия.
 • Възвръщане чувството за удовлетворение от живота и спомага за премахване на симптомите на клинична депресия, като безнадеждност и гняв.
 • Научавате се да си поставяте и постигате реалистични цели в живота, което действа като мотиватор да искате повече от живота и да правите всичко което ви е харесвало преди това.
 • Изграждате способност да приемате по-лесно трудностите в живота.

Ние практикуващите НЛП, знаем, че умът и тялото са една система и като такава за да се чувствате добре е необходимо тя да бъде в хармония.

Получаването на правилна помощ при лечение на клинична депресия е от съществено значение!

 

Обадете се сега на 0879 85 90 58 или направете запитване на е-mail: info@nlptherapy.bg  за да получите помощ при лечение на клинична депресия.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love