blog

Кортизол

Какво е Кортизол?

Кортизолът е стероиден хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези и се регулира от хипофизната жлеза. С размер на грахово зърно, хипофизата се намира в основата на мозъка, ръководи дейността на всички останали жлези и има широко въздействие върху човешкото тяло.

При стрес, хипофизната жлеза реагира, като изпраща сигнал до надбъбречните жлези – да произвеждат точното количество кортизол. Така организмът регулира нивата му, за да се гарантира правилния баланс в тялото.

Производството на повече или по-малко от този хормон може да означава, че има нарушение в дейността на надбъбречните жлези, които могат да бъдат сериозни, ако не се лекуват.

Кортизолът често се нарича „хормон на стреса„, но той е много повече от това, тъй като засяга почти всеки орган и тъкан в човешкото тялото.

За да бъдем здрави е важно да разбираме влиянието на хормона на стреса върху организма.

 

кортизол Кортизолът има контролна функция

 • регулира нивата на кръвната захар
 • отговаря за метаболизма – процеса на усвояване на храни и напитки, които тялото поема
 • контролира нивата на протеините и въглехидратите в организма
 • реакциите на имунната система и възпалителните процеси (има противовъзпалително действие)
 • контролира кръвното налягане – работата на сърцето и кръвоносните съдове
 • и работата на централната нервна система.

 

Механизъм на действие

Тъй като повечето телесни клетки имат кортизолови рецептори, производството на кортизол в организма засяга много и различни функции на тялото.

Наличието на балансирано количество кортизол стимулира  разграждането на протеините и мазнините, за да бъдат осигурени метаболити, които могат да се превърнат в глюкоза в черния дроб и да бъде активирана антистрес реакцията на индивида и противовъзпалителните процеси в тялото. Помага за поддържане на концентрациите на глюкоза в кръвта чрез увеличаване на количествата глюкоза и чрез блокиране на поглъщането й в тъкани, различни от централната нервна система.

При наличие на стрес надбъбречните жлези започват да произвеждат кортизол, който запълва кръвта с глюкоза, която се използва от мускулите за енергия. Инсулинът е ограничен, така че глюкозата може лесно да се усвоява, вместо да се съхранява.  Артериите се свиват, за да се увеличи кръвното налягане, а епинефринът повишава честотата и силата на сърдечния ритъм. Това позволява бърза и адекватна реакция, чрез активирането на симпатиковата нервна система.

Когато стресовата ситуацията отмине, нивата на кортизол се връщат в норма, глюкозата може да се съхранява отново и инсулинът вече не е ограничен. Намалява се  въздействието на стреса върху тялото и то се връща обратно в балансирано състояние. Влиза в режим на парасимпатикова нервна система.

 

Нива на Кортизол в организма:

Високата или ниска концентрация на този хормон, може да предизвика редица промени в тялото, в резултат на които трудно да бъде възстановен балансът му отново.

Човешкият организъм обикновено сам регулира производството на необходимото количество кортизол.

Когато нивото му е твърде високо, то тогава става въпрос за Синдром на Кушинг. Хората със Синдром на Кушинг повишават бързо теглото си в областта на лицето, корема и гръдния кош, но запазват в норма телесната маса в крайниците. Възможно е да има зачервяване на лицето, акне, високо кръвно налягане и тънка и лесно ранима кожа, която се възстановява бавно. Други симптоми са остеопороза и чести промени в настроението, тревожност или депресия.

Високите нива на този хормон могат да допринесат за промени в либидото при жените и менструалния им цикъл, дори и без наличието на синдрома на Кушинг.

В състояние като болестта на Адисон, известно като първична надбъбречна недостатъчност, производството на кортизол в организма е твърде малко. Първичната надбъбречна недостатъчност е автоимунно заболяване, което причинява увреждане на надбъбречните жлези. Симптомите може да започнат бавно, но да бъдат много сериозни. Болестта на Адисон се характеризира със загуба на мускулна маса и тегло, промени в настроението, както и промени в състоянието на кожата. Друг симптом при първична надбъбречна недостатъчност е непрестанната умора.

 

Ефекти на Кортизола

Кортизолът е абсолютно необходим за ежедневното функциониране на тялото. Той противодейства на стреса и увеличава енергията чрез изгаряне на мазнините.

Намалява хипогликемията (ниска кръвна захар) чрез увеличаване на кръвната глюкоза. Стимулира производството на вътрешните антиоксиданти, както и секрецията на стомашна киселина, която е важна за храносмилането.

Заради силният му противовъзпалителен ефект се използва за лечение на редица състояния – сърбежи причинени от ухапване от насекоми, дерматити, артритни възпаления, улцерозен колит и заболявания на надбъбречните жлези.

Дисбаланса в производството на кортизол в организма има редица негативни ефекти:

 • Влияе на количествата консумирана храна чрез свързване с рецепторите в хипоталамуса, което стимулира яденето на храни с високо съдържание на мазнини и/или захар и съответно увеличаване на теглото. Води до диабет.
 • Има отношение към работата на мускулите, тъй като инхибира колагена – молекулата, която изгражда съединителната тъкан и се намира в мускулите, сухожилията, ставите и в цялото тяло.
 • Повишените нива на кортизол намаляват костната минерална плътност.
 • Количествата му в организма имат отношение и в процеса на заздравяване на рани по тялото.
 • Влияе на дейността на имунната система и реакцията на организма към различни болести.
 • Може да доведе до инфаркт, поради увеличаването на кръвното налягане, а постоянното му освобождаване в организма уврежда кръвоносните съдове.
 • При хроничен стрес понижава хормона на растежа.
 • Освен това намалява сексуалната активност, когато половите хормони не се произвеждат в обичайните си количества, което се случва при повишаване нивата на кортизол, тъй като и двата процеса се реализират на едно и също място – надбъбречните жлези.
 • Други възможни ефекти са психични заболявания, намаляването на умствената функция (проблеми с паметта), висок холестерол и по-ниска продължителност на живота.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love